Βασικά σημεία συνέντευξης Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και στους δημοσιογράφους Βαγγέλη Γιακουμή και Έλλη Σπυροπούλου
Οικονομία και Πανδημία
Όλο και πιο απαισιόδοξοι, οργισμένοι και αγανακτισμένοι δηλώνουν οι Έλληνες για το μέλλον, σύμφωνα με το σύνολο των δημοσκοπήσεων των τελευταίων εβδομάδων.
Η έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τις επίσημες προβλέψεις για απόκτηση του «τείχους ανοσίας» στα μέσα του καλοκαιριού, οδηγεί το 50,1% να δηλώνει ότι αυτή τη χρονιά, τα πράγματα θα πάνε χειρότερα από την προηγούμενη, ενώ το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι «θα πάνε καλύτερα» φτάνει το 32,9%.
Παράλληλα, το άγχος και η ανασφάλεια καταγράφεται ως το πρωταρχικό συναίσθημα των πολιτών στην συγκεκριμένη συγκυρία (46,2%), με τον θυμό να έπεται με 33%. Αισιοδοξία δηλώνει το 10,5% και η «βεντάλια των συναισθημάτων» ολοκληρώνεται με τον φόβο(8,2%).
Αντίστοιχα, το 38,5% θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερεύσει μέσα στο 2021, ενώ μόλις το 13,9% πιστεύει ότι θα καλυτερέψει – με την πλειοψηφία (46,7%) να εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση «θα παραμείνει ίδια».
Μια κοινωνία βασισμένη στην απαισιοδοξία και στο φόβο δεν μπορεί να κάνει βήματα μπροστά όπως εμείς σήμερα τα χρειαζόμαστε.
Η ΝΔ έχασε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας. Με το τέλος της πανδημίας δυστυχώς -ήδη φαίνεται- ένα τσουνάμι οικονομικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί που θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την οικονομία και θα ταράξει την κοινωνική συνοχή. Σύμφωνα με την έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Εξαμηνία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις), διπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που το 2020 σε σύγκριση με το 2019 κατέγραψαν ζημιές (47,8% το 2020 από 27,6% το 2019), ενώ υποδιπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν κέρδη (27,3% το 2020 από 55,2% το 2019). Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα έχουν αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, μέσα σε μόλις 1 εξάμηνο. Δυσμενέστερη είναι η εικόνα όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων που ανέστειλαν την λειτουργία τους με κρατική εντολή και ιδίως των επιχειρήσεων εστίασης. Το 36,1% των επιχειρήσεων που ανέστειλαν την λειτουργία τους δεν έχουν καθόλου ρευστότητα, ενώ για το 22,5% τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα. Χειρότερη φαίνεται επίσης πως είναι η κατάσταση για τις επιχειρήσεις εστίασης καθώς το 44,1% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ για το 19,2% επαρκούν το πολύ για ένα μήνα. Το παραπάνω οικονομικό κλίμα μόνο αισιοδοξία δεν δημιουργεί και δυστυχώς αυτό προαναγγέλλει μπαράζ κλεισίματος μαγαζιών με λουκέτα που θα έχουμε σε όλη τη χώρα. Χρειάζεται σοβαρή και ουσιαστική ενίσχυση γιατί τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης, είναι χρήματα που όταν έρθουν θα είναι πολύ αργά για την πραγματική οικονομία.
Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τώρα μέτρα με ενίσχυση ειδικά των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που στην καλύτερη των περιπτώσεων παίρνουν ένα επίδομα 534 ευρώ το οποίο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες κανενός, μη γελιόμαστε.
Όλα αυτά δημιουργούν τεράστια ζητήματα που κλυδωνίζουν τη βάση της ελληνικής κοινωνίας και σχετίζονται και με σημαντικά προβλήματα δομικά που απειλούν το μέλλον της χώρας όπως το δημογραφικό και με την μακροοικονομική εικόνα της χώρας. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά τα παραπάνω προβλήματα τόσο πιο γρήγορα θα ανακάμψουμε ως χώρα. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να καταθέσουν ουσιαστικές προτάσεις. Όσο επιχειρούν να λειτουργήσουν σαν ένα ποδοσφαιρικό ντέρμπι ο ένας απέναντι στον άλλο με πόλωση και με μίσος, τόσο η χώρα θα χάνει ευκαιρίες και θα έρχεται σε δυσμενή θέση.
Κανένας δεν πιστεύει πως είναι εύκολη η διαχείριση της πανδημίας. Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε με έναν συγκεκριμένο τρόπο το πρώτο κύμα της πανδημίας. Στο δεύτερο και στο τρίτο έχουν γίνει λάθη και αυτά όσο και να μη θέλει η κυβέρνηση να τα παραδεχτεί είναι δεδομένα. Βάση μιας συζήτησης είναι και η αυτοκριτική, όταν το θέμα των διαδημοτικών μετακινήσεων το μεταθέτει η κυβέρνηση πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι της ευθύνης στους λοιμωξιολόγους, όπως έκανε μια πριν από μια εβδομάδα στη Βουλή, δείχνει πως πραγματικά η ΝΔ έχει αλλεργία στην αλήθεια.
Συνεχίζουν να δημιουργούν εντυπώσεις χωρίς να αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τα προβλήματα. Είπαν για παράδειγμα πως θα φέρουν 300 λεωφορεία με leasing και έφεραν λίγες δεκάδες χθες και ακόμα περιμένουν να έρθουν λεωφορεία ένα χρόνο μετά. Έστειλαν τα παιδιά στο σχολείο με ανοιχτά παράθυρα και κουβέρτες, όταν εμείς λέγαμε για μαζικά τεστ, μας έλεγαν λαϊκιστές και τώρα φέρνουν να κάνουν μαζικά τεστ.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, η οποία έχει το μαχαίρι έχει και το καρπούζι, πρέπει να παραδεχτεί τα λάθη της για να μπει σε μια διαδικασία συζήτησης και με τα υπόλοιπα κόμματα με ουσία και διάθεση πραγματικής επίλυσης των προβλημάτων και όχι προσχηματικά.
Αλλά η αυτοκριτική και το φιλότιμο είναι λέξεις άγνωστες για τη ΝΔ.
Έχουμε 100 ανθρώπους καθημερινά διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ , καθημερινά αυξημένα κρούσματα εδώ και εβδομάδες και ταυτόχρονα προχωράνε σε διαρροές και ανακοινώσεις οι οποίες δεν βοηθάνε στην επίλυση του ζητήματος και την αξιοπιστία των μέτρων τα οποία δεν εφαρμόζονται σε πολλές περιοχές της χώρας λόγου του παρατεταμένου lock down.
ΣΥΡΙΖΑ και fake news
O ΣΥΡΙΖΑ κάνει fake politics με fake news και αυτό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το συμφέρον του ελληνικού λαού. Kρίθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια που ήταν κυβέρνηση και τα τελευταία δύο που είναι αντιπολίτευση, δεν μπορεί πια είναι εμφανές από όλους.
Δεν μπορούν να καταθέσουν ούτε μια πρόταση που να είναι στοιχειοθετημένη, ούτε στο υγειονομικό ούτε στο κοινωνικό σκέλος. Έκανε παρουσίαση ο κ. Τσίπρας για την πρόταση του για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αυτό που είπε είναι πως πρέπει να γίνουν προσλήψεις και να ιδρυθούν νέες κλινικές. Ρωτάμε το απλούστατο: γιατί δεν το έκανε όταν ήταν κυβέρνηση; Όπως παρέλαβε το Εθνικό Σύστημα Υγείας ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι και το παρέδωσε 4,5 χρόνια μετά, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με πολλά και σοβαρά ζητήματα και αρρυθμίες.
Εμείς με τους πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, ίσα-ίσα συμπορευθήκαμε στο παρελθόν στο ΠΑΣΟΚ και θα μπορούμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Το πρόβλημα είναι η ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν απολέσει πλήρως οποιαδήποτε αξιοπιστία πολιτική γύρω από τον τρόπο που κινούνται απέναντι στην κυβέρνηση.
Δημοσκοπήσεις και κεντροαριστερά
Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν, ότι οι αρνητικές απόψεις για την κυβέρνηση είναι πολύ περισσότερες από τις θετικές. Το Κίνημα Αλλαγής αναγνωρίζεται από το σύνολο των πολιτών ως το κατεξοχήν κεντρώο κόμμα με ποσοστό που ξεπέρνα το 35%, την ίδια ώρα που η ΝΔ συγκεντρώνει το 5,5 % και η ο ΣΥΡΙΖΑ 8%. Επίσης φαίνεται ότι οι πολίτες προτιμούν το Κίνημα Αλλαγής ως μια επιλογή απέναντι στην ΝΔ και επειδή εκφράζει την σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά βασισμένη σε αρχές και αξίες. Όλο αυτό σε συνδυασμό με την επιλογή της Φώφης Γεννηματά, έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ως πρόσωπο εμπιστοσύνης και ενότητας- κάτι που επιβεβαιώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα- δείχνει ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές έχουμε ένα κλίμα το οποίο ευνοεί τις καθαρές φωνές οι οποίες βασίζονται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Αυτό θέλουμε εμείς να εκφράσουμε και ο στόχος είναι στις επόμενες εκλογές να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ψηλά, κάτι που δείχνουν και οι έρευνες όπως είπαμε και πριν, μιας και η δυνητική ψήφος ξεπερνά το 12,5% για το Κίνημα.
Δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα με όσους βουλευτές έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας το, και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισαν διπλά και τριπλά μνημόνια και ακολούθησαν στρατηγικές σαν αυτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ας μείνουν εκεί να χειροκροτούν τον κ. Τσίπρα να βρίζει το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου.
!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script',
'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
fbq('init', '2136377169912972');
fbq('track', 'PageView');