Παύλος Χρηστίδης: «Είναι στο χέρι μας να γίνουμε πρωταγωνιστές»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι Ένα 90,4 Πειραιάς» και στη δημοσιογράφο Λία Λάππα, ο κ . Χρηστίδης μίλησε για μια σειρά επίκαιρων θεμάτων, ξεκινώντας από τη δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε χθες στο Πρώτο Θέμα για τον εκλογικό χάρτη και την κεντροαριστερά. Τόνισε ο εκπρόσωπος, ότι είναι προφανές πως αυτή η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει όσα λέει το Κίνημα στον δημόσιο διάλογο όλο το τελευταίο διάστημα και αυτό έχει να κάνει με τη σοβαρότητα και τη μετριοπάθεια που κάποιος κάνει αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, ο κ. Χρηστίδης αναφέρθηκε στα εξής σημεία: 

▪️η δημοσκόπηση αποτυπώνει την δεξαμενή των ψηφοφόρων των κομμάτων και αυτή είναι διπλάσια από την πρόθεση ψήφου του Κινήματος Αλλαγής, ξεπερνώντας το 12%.

▪️Παράλληλα, στη δημοσκόπηση της GPO προσδιορίζεται καθαρά ότι η Φώφη Γεννηματά θεωρείται η κατεξοχήν κεντρώα αρχηγός του πολιτικού συστήματος και

▪️ ότι οι πολίτες επιλέγουν το Κίνημα Αλλαγής ως τον γνήσιο εκφραστή της σοσιαλδημοκρατίας, επιθυμώντας να το ξαναδούν ως διάδοχο του ΠΑΣΟΚ, και ισχυρό πόλο της χώρας. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι, η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει ότι 

▪️ο κόσμος θέλει να δει το Κίνημα απέναντι στη ΝΔ, σοβαρά και τεκμηριωμένα. 

Αυτοί που χρησιμοποίησαν αφοριστικούς λόγους όταν ήρθαν στην κυβέρνηση έκαναν ακριβώς τα ίδια πράγματα με τους προηγούμενους. Tο είδαμε αυτό και με την ΝΔ την περίοδο που κατηγορούσε τα μνημόνια και όταν ανέλαβε εφάρμοσε μνημόνιο και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ που θα το έσκιζε με έναν νόμο και ένα άρθρο. Ας σχεδιάσουμε επιτέλους πολιτικές για να καλυτερεύσει η ζωή μας και η ζωή των συμπολιτών μας, να κάνουμε βήματα μπροστά και σε αυτή την κατεύθυνση να κάνουμε και ουσιαστική και γόνιμη κριτική. Το βασικό διακύβευμα είναι το αύριο και σε αυτό μόνο εμείς τοποθετούμαστε. Είτε στις περιφερειακές εκδηλώσεις μας για το ταμείο Ανάκαμψης είτε στις θεματικές. 

Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι έχασε την ευκαιρία του 2015 ως το 2019, κάνει διαρκώς αναφορές στο διχαστικό παρελθόν, είναι δομικά εγκλωβισμένος σε ιδεοληψίες και προφανώς αναφέρομαι στην ηγετική του ομάδα που πορεύεται και τοποθετείται με ακραίους όρους, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που θέλει σήμερα η κεντροαριστερά, η σοσιαλδημοκρατία, η προοδευτική παράταξη. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ονειρευόμαστε εμείς για μια προοδευτική παράταξη, η οποία τραβάει την χώρα μπροστά, κάνει βήματα που δίνουν προοπτική στον Έλληνα πολίτη ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής ακόμα και κομματικής επιλογής, γιατί αυτά τα έκανε το ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες δεκαετίες επιτυχημένα και νικηφόρα ενώνοντας τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Αυτό, λοιπόν, δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το παλιό, είναι μια παρακμή που όσο βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα όπως δεν προσέφερε και όταν ήταν στη θέση της κυβέρνησης. Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι μια νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη με πρωταγωνιστική δυναμική και γι’ αυτό εμείς εργαζόμαστε. Με λογικές fake news κάνεις και fake politics και όταν κάνεις fake politics δεν μπορείς να εμπνεύσεις τον κόσμο.

Για την πανδημία

Παράλληλα, σε σχέση με την υγειονομική κρίση, ο κ. Χρηστίδης προσδιόρισε ότι παραμένει στα κόκκινα με ιστορικό ρεκόρ ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων και αυτό δείχνει ανεπάρκεια χειρισμού του προβλήματος από την κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται κανένας έλεγχος για τα μέτρα, και αυτό επιβεβαιώνεται παντού όλο το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Χρηστίδης υποστήριξε ότι υπάρχουν υπουργοί που βγαίνουν και να στοχοποιούν δημοσιογράφους και ΜΜΕ, όπως έκανε ο κ. Σκέρτσος, αλλά και τους λοιμωξιολόγους, και αυτό δημιουργεί πολλαπλά ζητήματα όσον αφορά και την υγεία των πολιτών αλλά και την εμπιστοσύνη απέναντι στους θεσμούς οι οποίοι μέχρι πριν λίγο καιρό είχαν και τεράστια αποδοχή από το εκλογικό/κοινωνικό σώμα. Σήμερα το γεγονός ότι ο κ. Τσιόδρας, ο κ. Σήψας μειοψηφούν στην επιτροπή και έχουν διαφορετική άποψη, πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση για τον τρόπο που χαράζει τη στρατηγική της. Εμείς αυτή την στρατηγική την αποκωδικοποιούμε και την αναλύουμε ως στρατηγική χαλάρωσης και αλλαγής πλεύσης, σε μια περίοδο που τα κρούσματα χτυπάνε καθημερινά κόκκινο και το lockdown είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο που υπάρχει. 

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο κ . Χρηστίδης τόνισε ότι, είναι εμφανές από την αρχή ότι τα παιδιά των λυκείων θα έπρεπε να βγαίνουν έξω. Τα παιδιά αυτά κρίνονται ή τέλος πάντων αξιολογούνται στο τέλος της χρονιάς με έναν τρόπο θα έλεγα αποφασιστικό για τη ζωή τους, δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και μετά από ώρες μπροστά στον υπολογιστή δεν μπορούν να βγουν για μια βόλτα όταν τους απαγορεύεις την κυκλοφορία μετά τις 6 το απόγευμα, αυτές είναι λάθος αποφάσεις της κυβέρνησης, χρειάζεται σχέδιο για ασφαλές άνοιγμα. Αυτό που λέμε σε όλους είναι πως χρειάζεται προσοχή ,πρέπει να κάνουν το εμβόλιο όλοι γιατί πρέπει να αποκτήσουμε ανοσία το συντομότερο δυνατό.

Για τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο

Σε σχέση με τις αλλαγές στο Οικογενειακό δίκαιο, ο κ. Χρηστίδης προσδιόρισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια στρατηγική με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Φέρνει νομοθετήματα τα οποία εν μέσω πανδημίας θα έπρεπε να έχουν εξεταστεί ενδελεχώς, να γίνει κοινοβουλευτικός έλεγχος και κοινωνική διαβούλευση με συμμετοχή κοινωνικών ομάδων και της κοινωνίας των πολιτών. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι οι αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο και ειδικά για τα δικαιώματα του παιδιού. Εδώ έχουμε ένα νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση εντελώς απαράδεκτο, όπως τόνισε ο κ. Χρηστίδης, παράλληλα διατύπωσε την άποψη, ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει κανένα μεγάλο ζήτημα ειδικά όσον αφορά την διαφωνία του ζευγαριού σε σχέση με την επιμέλεια και τα δικαιώματα του παιδιού. Προσδιόρισε ότι ο κ. Τσιάρας συνέστησε μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή και δεν ακολούθησε τις προτάσεις της, εισάγοντας μια σειρά δεδομένων όπως είναι το μαθηματικό τεκμήριο που καθορίζει το 1/3 του χρόνου, που το κάθε παιδί πρέπει να ζει με τον γονέα. Αυτό τίθεται προφανώς-και κακώς-για να δεσμεύσει την κρίση του φυσικού δικαστή. Αυτό οδηγεί σε «εναλλασσόμενη κατοικία», την εισάγει από το παράθυρο, που βλάπτει συναισθηματικά το παιδί, γιατί του στερεί το απαραίτητο σταθερό περιβάλλον. Το ίδιο τεκμήριο δημιουργεί σοβαρό ζήτημα για την καταβαλλόμενη διατροφή, οδηγεί σε μείωση ή εκμηδενισμό της. Όσο και αν αυτό το αρνείται το υπουργείο. Τίθεται δε και ο όρος της γονεϊκής αποξένωσης ως μορφή ψυχικής κακοποίησης του παιδιού, όρος που δεν υπάρχει σε κανένα διεθνές νομοθέτημα και αμφισβητείται ευθέως ως ψευδοεπιστημονικός. Το κορυφαίο και απαράδεκτο βεβαίως είναι -κατά τον κ. Χρηστίδη- ότι εισάγει πρόβλεψη για τελεσίδικη απόφαση όσον αφορά την επιμέλεια του παιδιού, δηλαδή αν κάποιος γονιός κακοποιεί την γυναίκα του ή τον άντρα αντίστοιχα και το παιδί, θα πρέπει να περιμένουμε να υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση μετά πόσο καιρό, για να αποφασιστεί το ζήτημα της επιμέλειας. Η γυναίκα και το παιδί μένουν απροστάτευτοι για πολλά χρόνια και γι’ αυτό μετά και από τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου πρέπει να κάνουμε μια σειρά επιλογών. Χρειάζεται μια ενεργοποίηση από την κοινωνία των πολιτών και μετά να ακολουθεί η πολιτική όταν δεν μπορεί να ηγείται, δυστυχώς. Αυτά είναι ζητήματα σε εντελώς λάθος κατεύθυνση και εμείς θα είμαστε απέναντι στο νομοσχέδιο αυτό που φέρνει ο κ. Τσιάρας. 

Τέλος για τα εσωκομματικά του κινήματος, ο κ. Χρηστίδης ξεκαθάρισε ότι, όλες οι δυνάμεις του Κινήματος Αλλαγής είναι αφοσιωμένες και αφιερωμένες στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ειδικότερα τόνισε ότι στο τελευταίο πολιτικό συμβούλιο, αποφασίστηκε ότι οι διαδικασίες θα γίνουν κανονικά, με βάση το καταστατικό και όσα προβλέπει. 


Πηγή

Leave a Reply