Μαρίνος Σκανδάμης: «H ιστορία δεν ξαναγράφεται κ. Καραμανλή»

Με αφορμή την επίθεση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή προς τον επίσης πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τα αποτελέσματα της συμφωνίας του Ελσίνκι, ο Μαρίνος Σκανδάμης, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο Κίνημα Αλλαγής, δήλωσε:

«Η αναθεώρηση της ιστορίας αποτελεί σύγχρονο λαϊκιστικό φαινόμενο που επιδιώκει την ανακατασκευή των αδιαμφισβήτητων ιστορικών γεγονότων. 

Σκοπός του είναι η ανάπλαση της ιστορίας, ώστε να υπηρετείται η συνωμοσιολογία και η εθνικιστική αφήγηση. Κατά κόρον χρησιμοποιείται από υπερδεξιά και ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη.

Από την παγίδα της ανάπλασης της ιστορίας δεν ξέφυγε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Δημιουργώντας ένα νέο αφήγημα ότι η συμφωνία του Ελσίνκι δήθεν διακύβευε την εθνική μας κυριαρχία.

Πρέπει όμως να ξαναθυμηθεί ο πρώην αρχηγός της ΝΔ, ότι η συμφωνία αυτή, που ήταν αποτέλεσμα κοπιαστικών προσπαθειών του Κώστα Σημίτη και  των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και Γιάννου Κρανιδιώτη, αποτελεί μάλλον τη μεγαλύτερη διπλωματική – εθνική μεταπολιτευτική επιτυχία της χώρας μας.

Και αυτό γιατί πέτυχε να κλειδώσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αποσυνδέοντας το θέμα της εντάξεως με την επίλυση του Κυπριακού. Eνώ ταυτόχρονα, κατέστησε ευρωπαϊκό, δηλαδή ευρωτουρκικό και όχι ελληνοτουρκικό, το ζήτημα της συνοριακής διαφοράς μας με την Τουρκία. 

Έτσι ώστε η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας να περνά μέσα από την επίλυση της εκκρεμούς μας διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο.

Το 2004 ο Κώστας Καραμανλής ως Πρωθυπουργός διέγραψε απαράδεκτα το κεκτημένο του Ελσίνκι. Και έτσι 17 χρόνια μετά βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση από τότε. 

Δυστυχώς, η ανάπλαση της ιστορίας αποτελεί συνεχές αντικείμενο ενδιαφέροντος του Κώστα Καραμανλή. 

Το ίδιο μάλιστα κάνει και με  το δημόσιο χρέος. Παρότι έχει την κύρια ευθύνη για την εκτόξευσή του κατά την διάρκεια της θητείας του, αυτός και η ΝΔ προσπαθούν να το χρεώσουν στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, που προσπάθησε αυτοθυσιαστικά να σώσει τη χώρα από το χάος που άφησε πίσω της η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή.

Οι πολίτες όμως έχουν μνήμη και οι ιστορικοί του παρόντος και του μέλλοντος, τη γνώση. Η  ιστορία δεν θα είναι επιεικής με τον πρώην αρχηγό της ΝΔ». 


Πηγή

Leave a Reply