Χρήστος Πρωτόπαπας: «Θα σταθούμε δυναμικά απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς»

Άρθρο του Χρήστου Πρωτόπαπα, Μέλους Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής, στο site «ieidiseis.gr»:

Ουσιαστικά όλα θα γίνονται με απόφαση εργοδότη, γιατί μέσα σε συνθήκες κρίσης και υψηλής ανεργίας, ο ισχυρός-ο εργοδότης – έχει το απόλυτο πλεονέκτημα. Και θα οφελείται ιδιαίτερα γιατί ούτε υπερωρίες θα πληρώνει, ούτε νέο προσωπικό θα προσλαμβάνει.

Πρόοδος η καθήλωση; Αυτό το βαρύγδουπο ερώτημα έθεσε ο Υπουργός Εργασίας επιχειρώντας να πείσει τους πολίτες για το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί.

Το ζήτημα είναι ότι δεν μπήκε καν στον κόπο να το θέσει ευθέως σε αυτούς που αφορούν οι αλλαγές του, προτίμησε την ασφάλεια των διαρροών στον τύπο.

Δεν μας εκπλήσσει. Η σχέση της ΝΔ με τον σεβασμό του διαλόγου και της διαβούλευσης ,βρίσκεται ούτως η άλλως σε μηδενικό σημείο.

Όμως ας έρθουμε στην ουσία. Στον πυρήνα του νομοσχεδίου, που είναι η πλήρης ελαστικοποίηση του ωραρίου μόνο με ατομική συμφωνία εργαζομένου-εργοδότη.Οι συμβάσεις και οι συλλογικές συμφωνίες αφαιρούνται παντελώς. Ουσιαστικά όλα θα γίνονται με απόφαση εργοδότη, γιατί μέσα σε συνθήκες κρίσης και υψηλής ανεργίας, ο ισχυρός-ο εργοδότης – έχει το απόλυτο πλεονέκτημα. Και θα οφελείται ιδιαίτερα γιατί ούτε υπερωρίες θα πληρώνει, ούτε νέο προσωπικό θα προσλαμβάνει.

Τι είναι λοιπόν πρόοδος για την ΝΔ; Το να μπορεί όποτε θέλει ο κακόπιστος εργοδότης για να μειώσει το κόστος του, να υποχρεώνει τον εργαζόμενο για μήνες να δουλεύει απνευστί και χωρίς πρόσθετη αμοιβή 10ωρα;

Με την υπόσχεση ότι όταν και αν στο μέλλον μπορεί, τότε θα του επιστρέψει τις ώρες ως ρεπό.

Θα μου πει κάποιος, ότι υπάρχουν και έκτακτες ανάγκες. Μα υπάρχουν λύσεις στην νομοθεσία. Συμφωνία για διευθέτηση του χρόνου αλλά με συλλογική σύμβαση όπου την ευθύνη έχει το σωματείο και σαφείς κανόνες. Αλλά και όπου δεν υπάρχει σωματείο γιατί να μη πληρωθεί επιπλέον -υπερωριακά ο εργαζόμενος ή ακόμη καλύτερα να μη γίνουν νέες προσλήψεις με συμβάσεις για την κρίσιμη περίοδο; Να δουλέψουν άνεργοι .

Τι είναι λοιπόν πρόοδος για την ΝΔ; Το να γίνεται λάστιχο το ωράριο και η ζωή του εργαζομένου για να μειωθεί το κόστος της επιχείρησης ακόμη περισσότερο; Καλά, δεν έχει αντιληφθεί η Κυβέρνηση, ότι ο ανταγωνισμός στην ψηφιακή εποχή στηρίζεται στην γνώση και στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και όχι στην φθηνή και απαξιωμένη εργασία; Ότι οι ισχυρότερες σύγχρονες επιχειρήσεις δεν στηρίζουν πια την παραγωγικότητα τους μόνο στο εργατικό κόστος;

Τι είναι λοιπόν πρόοδος για την ΝΔ; Την ώρα που οι σύγχρονες αντιλήψεις στην Ευρώπη μιλούν για συμφιλίωση οικογενειακής και εργασιακής ζωής, στη χώρα μας να διαλύεται η προσωπική ζωή του εργαζομένου; Και ειδικά της γυναίκας και των νέων;

Η απάντηση είναι μια: Αυτή η πολιτική, η πολιτική της ΝΔ, είναι ο ορισμός της καθήλωσης.

Καθήλωση για τα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής του εργαζομένου.

Καθήλωση για την οικονομία, γιατί με τη μείωση των αμοιβών θα μειωθούν τα έσοδα του δημοσίου (φόροι) και του ασφαλιστικού συστήματος. Αλλά και η κατανάλωση.

Καθήλωση για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Καθήλωση για την προοπτική μιας αξιοπρεπούς ζωής για τους νέους μας.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια Κυβέρνηση που όχι μόνο διευρύνει τις ανισότητες, όχι μόνο αποκλείει τους πολλούς από τα προσδοκώμενα οφέλη της ανάπτυξης, αλλά για να εξοφλήσει τα γραμμάτια και τις υποχρεώσεις που ανέλαβε, οδηγεί σε νέες συγκρούσεις. Που υπονομεύουν την προοπτική της παραγωγικής συμμαχίας, της κοινής προσπάθειας που χρειάζεται ο τόπος.

Για το Κίνημα Αλλαγής η ανάπτυξη πρέπει να αφορά άμεσα τον εργαζόμενο, να βελτιώνει την ζωή του, να δημιουργεί νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Εμείς επομένως θα σταθούμε δυναμικά απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Ελπίζω, πράγματι, ότι και τα ελληνικά συνδικάτα θα κάνουν το καθήκον τους.

Σε αυτή τη μάχη κρινόμαστε όλοι.


Πηγή

Leave a Reply