Η τηλεργασία πρέπει να εξελιχθεί σε ευκαιρία και όχι σε “εχθρό” του εργαζόμενου και στο Δημόσιο

Ανακοίνωση του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής

 Η τηλεργασία είναι μια μορφή εργασίας που μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για εργαζόμενους και εργοδότες, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το Δημόσιο. Από την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω της μειωμένης κινητικότητας των υπαλλήλων, ως την ευελιξία που δίνει νέες δυνατότητες για έναν πιο αποτελεσματικό συνδυασμό επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Όπως, όμως, επισημαίνουν φορείς ως ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) και την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το Κίνημα Αλλαγής, έχει ασχοληθεί με το θέμα της τηλεργασίας κι έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Πολύ πιο συγκεκριμένες από τις διαρροές του Υπουργού Εσωτερικών για την τηλεργασία στο Δημόσιο, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, ενώ δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση, ούτε καν έχει κατατεθεί το σχετικό σχέδιο νόμου για διαβούλευση.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να δημιουργηθούν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων. Οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν τις ίδιες δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης, κινητικότητας κλπ με συναδέλφους τους που κάνουν την ίδια δουλειά στον χώρο της υπηρεσίας τους. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί εάν υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία εργαζομένων οι οποίοι θα εργάζονται αποκλειστικά εξ αποστάσεως, όπως αναφέρουν τα σημερινά δημοσιεύματα.

Παραπέμπουμε την κυβέρνηση στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την τηλεργασία, τις οποίες μπορεί να δει εδώ: https://kinimaallagis.gr/fofi-gennimata-i-tilergasia-na-ekseli/


Πηγή

Leave a Reply