Άρθρο της Ζέφης Δημαδάμα, Αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen) στο site «Political.gr»
Λίγες μόλις μέρες πριν μάθαμε ότι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Στ. Κυμπουρόπουλος καταψήφισε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση στο ευρωκοινοβούλιο. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ έδωσε την έγκρισή του σε ψήφισμα που αναφέρει ότι η ανθρώπινη ζωή ενός παιδιού «πρέπει πάντα να προστατεύεται, ξεκινώντας από τη στιγμή της σύλληψης».
Πάμε πάλι από την αρχή! Μάλλον χρειαζόμαστε παραπάνω μελέτη για το τι έχει συμβεί στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας από το 1986 (Νόμος 1609/1986) επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ σχετικά με το δικαίωμα κάθε γυναίκας να διαθέτει ή όχι το σώμα της με βάση την επιλογή της. Να επιλεγεί αν και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να προβεί σε διακοπή της κύησης νόμιμα, εφόσον αυτό επιλέγει, και να μην καταφεύγει σε παράνομες μεθόδους διακοπής, βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία της. Αναρίθμητες οι περιπτώσεις γυναικών που πέθαναν ή κινδύνεψαν σοβαρά κατά τη διάρκεια άμβλωσης την περίοδο που η άμβλωση ήταν παράνομη.
Πιστέψαμε ότι είχαμε τελειώσει με τα παραπάνω. Ωστόσο φαίνεται ότι ο υπερσυντηρητισμός, ο λαϊκισμός και ο μισογυνισμός καραδοκούν και βρίσκουν χώρο για να ξεπροβάλλουν σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Παράδειγμα η Πολωνία, η κυβέρνηση της οποίας έχει βάλει στο στόχαστρο -μεταξύ άλλων δημοκρατικών δικαιωμάτων- και τα δικαιώματα των γυναικών. Οι γυναίκες και τα δικαιώματα τους “ενοχλούν” και η πατριαρχική προσέγγιση έχει φανατικούς υποστηρικτές στην πολωνική κυβέρνηση.
Ήδη από το Νοέμβριο 2020 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, να απονομιμοποιήσει όλες σχεδόν της αιτίες πίσω από τις νόμιμες αμβλώσεις στην Πολωνία. Η έκτρωση στην Πολωνία θα επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο μετά από βιασμό, αιμομιξία ή απειλή για τη ζωή ή την υγεία της μητέρας δηλαδή στο 2% των νόμιμων τερματισμών κύησης τα τελευταία χρόνια.
Η επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ Ντούνια Μιγιάτοβιτς καταδίκασε την απόφαση και έκανε λόγο για “μια θλιβερή μέρα για τα γυναικεία δικαιώματα” που ισούται με παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script',
'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
fbq('init', '2136377169912972');
fbq('track', 'PageView');