Mανώλης Χριστοδουλάκης: «Η κυβέρνηση της ΝΔ “γκρεμίζει” το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ – Μηδενικός διάλογος και αποσπασματικά μέτρα σε “νεκρό” χρόνο»

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στον «Real FM 107,1» και την εκπομπή «Καλημέρα Θεσσαλονίκη» με τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά:

Για τη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού:

Αναδεικνύει την αδυναμία της Κυβέρνησης να προβλέψει και να πάρει μέτρα προετοιμασίας εγκαίρως για τη διαχείριση της πανδημίας. Έχουμε αποφάσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά για την εφαρμογή των μέτρων, παλινωδίες και ανακολουθίες. Από την μια το λιανεμπόριο λειτουργεί με click in shop, μετά click away και τώρα είναι ξανά κλειστό. Αντίστοιχα και τα σχολεία, άνοιξαν ξανά όπως τον Σεπτέμβριο δίχως πρόβλεψη για να μειωθούν οι μαθητές και να τηρηθούν οι αποστάσεις. Πρώτα άνοιξαν τα δημοτικά, μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, μετά το παίρνουν πίσω και τα ξανακλείνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επίσης η πρόβλεψη για την απαγόρευση στο take away το πρωί του περασμένου Σαββάτου, το οποίο το ίδιο απόγευμα το πήραν πίσω. Δεν το λέω μόνο από την πλευρά του λανθασμένου μέτρου, αλλά και από την άποψη του κακού σχεδιασμού, που καταδεικνύει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι χωρίς επαρκή δεδομένα και αυτό δυστυχώς το πληρώνουμε.

Για τα λάθη της Κυβέρνησης και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας:

Οι ΜΕΘ θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί νωρίτερα και όχι απλά να επαφιόμαστε στις 2 δωρεές της Βουλής και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ενώ όλες οι υπόλοιπες δήθεν προσθήκες να αφορούν «εμβαπτίσεις» χώρων χειρουργείου ή ανάνηψης που απλά τις κάναμε ΜΕΘ για να αυξηθούν τα νούμερα. 

Παράλληλα, η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τα κινητά κλιμάκια θα μπορούσε να είχε ενταχθεί νωρίτερα στον σχεδιασμό των τεστ, όπως και η διατίμηση του κόστους τους, ή η ένταξη τους στη συνταγογράφηση του ΕΟΠΥ για να μπορούν όλοι οι πολίτες δίχως κόστος να συνεισφέρουν στη διαδικασία της ιχνηλάτησης. 

Επιπροσθέτως, θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί καλύτερα πρωτόκολλα για υγειονομικούς και ηλικιωμένους σε γηροκομεία και ευαίσθητες δομές, ενώ δυστυχώς δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής λύσεις για να αποφύγουμε τον συνωστισμό στα ΜΜΜ.

Ενώ πρέπει να τονίσουμε, ότι σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, μέτρα εμπροσθοβαρή, που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί από τον προηγούμενο Μάιο βρίσκονται ακόμη στα χαρτιά. Δεν τα ισοπεδώνω όλα. Όμως, η όποια προσπάθεια μπορεί να επιχειρείται, δυστυχώς γίνεται χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο.

Για τον χαρακτήρα της οριζόντιας επιβολής μέτρων σε ολόκληρη την Ελλάδα:

Δεν γίνεται για να το πω με πολύ απλά λόγια το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική να επηρεάζει το εάν θα ανοίξει οικονομική δραστηριότητα στη Κέρκυρα, τη Ρόδο κλπ.

Πρέπει να αλλάξουμε τον σχεδιασμό μας, και να προχωρήσουμε σε ένα μοντέλο μαζικών τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Το κόστος είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα ποσά που χάνει η πραγματική οικονομία. Η Σλοβακία για παράδειγμα το έκανε με κόστος 50 εκατομμύρια ευρώ για 50 εκατομμύρια τεστ. Έτσι, υπό αυτό το πρίσμα και αφού αποτυπώσουμε ακριβώς, και όχι δειγματοληπτικά, το επιδημιολογικό φορτίο και το πλήθος των θετικών κρουσμάτων σε κάθε νομό και κάθε περιοχή, εμείς προτείνουμε στεγανοποίηση των νομών και των νησιών της χώρας, με υποχρεωτικό τεστ 48ωρου για τη μετακίνηση μεταξύ των περιοχών. Στη συνέχεια, με βάση τα εξειδικευμένα πλέον επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής, διακριτά μέτρα που θα ανοίγουν την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα με όρους υγειονομικής ασφάλειας. 

Για την Ικαρία και το γεύμα του Πρωθυπουργού με 30 άτομα:

Θεωρώ, ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να προλαμβάνει ακριβώς διότι είναι εκείνος που πρέπει πρώτα να δίνει το παράδειγμα. Δεν αντιλαμβάνομαι πως γίνεται όταν εμείς δεν μπορούμε να δούμε τους γονείς μας και τους φίλους μας, να υπάρχει την ίδια ώρα τραπέζι 30 ατόμων, ακριβώς μάλιστα την ημέρα που ανακοινώθηκε αυστηροποίηση των μέτρων!

Εκτός από το παράτυπο ή παράνομο που ισχύει σήμερα, έχουμε να κάνουμε και με ένα θέμα ουσίας, καθώς αποδείχθηκε ότι ο Πρωθυπουργός δεν πιστεύει στα ίδια τα μέτρα! 

Ουσιαστικό και συμβολικό Ατόπημα και από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:

Και ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέβη σε ένα ουσιαστικό και συμβολικό ατόπημα, καθώς δεν γίνεται δύο ημέρες από τις εικόνες στην Ικαρία, να τονίζει ότι «εγώ δέχομαι το ρίσκο να κολλήσει κάποιος κορονοϊό σε διαδηλώσεις». Αυτό δείχνει, ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δεν αντιλαμβάνονται τί περνάνε οι πολίτες με τους περιορισμούς και τα μέτρα. Υπάρχει μια εικόνα που φανερώνει αναξιοπιστία, που δυστυχώς έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στην ίδια την εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι ίδιοι οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτούς που λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις.

Για το νομοσχέδιο της Παιδείας:

Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα νομοσχέδιο για την Παιδεία, αλλά για ένα νομοσχέδιο που αφορά την ασφάλεια των Πανεπιστημίων. Καμία ουσιαστική πρόταση για το πώς αντιλαμβανόμαστε την ουσία της ακαδημαϊκής λειτουργίας, την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων, την έρευνα και τη διασύνδεση τους με την αγορά εργασίας.

Στο δια ταύτα όμως, προφανώς και υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Όμως, οποιαδήποτε μέτρα αφορούν σε σώματα φύλαξης, δεν μπορούν να συγκροτούνται πέρα από τις συνταγματικές προβλέψεις για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Δεν γίνεται αυτά σώματα να μην υπάγονται στις πρυτανικές αρχές και να υπάγονται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Εμείς δεν μιλάμε αποδεχόμαστε τη λογική των περιφραγμένων χώρων ανομίας που δεν ισχύει το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σε ολόκληρη την χώρα. Όμως, για να τα δούμε όλα αυτά χρειάζεται διάλογος με όλους τους εμπλεκομένους, και όχι σε «νεκρούς χρόνους» αποσπασματικά μέτρα, που έχουν ως στόχο κυρίως την πόλωση και τον διαχωρισμό σε στρατόπεδα, πολλές φορές για να αποπροσανατολίσουν την κουβέντα από αυτά που συμβαίνουν σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.


Πηγή

Leave a Reply