Σημεία συνέντευξης Γιώργου Φραγγίδη, βουλευτή νομού Κιλκίς, στον τηλεοπτικό σταθμό Αρτ ΤV, στην εκπομπή «Χωρίς χρώμα» με τον Γιώργο Βαθιώτη
Για τις αιτίες που οδηγούν σε συνεχή lockdowns και πώς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί
Πηγαίνουμε από lockdown σε lockdown, γιατί ενώ η κυβέρνηση είχε το χρονικό περιθώριο να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα, δυστυχώς δεν το έκανε. Αντιθέτως, επαναπαύθηκε στην επιτυχία που είχαμε ως χώρα στην πρώτη φάσης της πανδημίας, σε σχέση με άλλες χώρες. Ως αποτέλεσμα, δεν πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα. Στον τουρισμό, επίσης δεν είχαμε τα μέτρα που έπρεπε και, βέβαια, εδώ ευθύνη έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω μη θέσπισης ενιαίου πρωτοκόλλου. Η κυβέρνηση, επιπλέον, δεν ενημέρωσε τον κόσμο επαρκώς για την αντιμετώπιση του ιού και για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στην περίοδο της πανδημίας. Δεν έκανε τίποτα σε σχέση με τα σχολεία. Ακόμα και σήμερα, που πάμε για τρίτο lockdown, ο αριθμός των μαθητών στις σχολικές αίθουσες είναι ο ίδιος που ήταν και τον Μάρτιο, στη πρώτη φάση. Δεν έκανε τίποτα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με αποτέλεσμα και πάλι ο κόσμος να συνωστίζεται στα λεωφορεία και ο κίνδυνος να αυξάνεται. Δεν έχει κάνει τίποτα, επίσης, για τις μεγάλες ελλείψεις στις υποδομές, στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων και γενικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο επωμίστηκε ένα τεράστιο βάρος. Οι άνθρωποι αυτοί, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, δίνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής. Και είναι πολλοί, δυστυχώς, εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους λόγω του επαγγέλματος που κάνουν, λόγω της βοήθειας που προσφέρουν και της ενεργούς συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν έχει κάνει δυστυχώς τίποτα η Κυβέρνηση. Προχωράει με οριζόντια μέτρα, με τα lockdowns. Κατά συνέπεια, αυτό αδικεί και διάφορες περιοχές, που σήμερα είναι στο πράσινο και όχι στο κόκκινο. Θα μπορούσαν να γίνονταν μαζικά τεστ σε κάθε περιοχή, σε κάθε Νομό, ανά 15/20 ημέρες, ώστε να έχει μια ακριβή εικόνα για το τι γίνεται σε κάθε Νομό. Έτσι, ο Νομός που δεν έχει κρούσματα να μην κλείνει, να μην οδηγείται ο κόσμος στην απογοήτευση και στην απόγνωση. Τα κρούσματα με ψυχολογικά προβλήματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Όλα αυτά δείχνουν ολιγωρία της Κυβέρνησης.
Για τους φόβους της αγοράς για ανεργία, λουκέτα και ύφεση
Δυστυχώς, τα πράγματα είναι τραγικά. Ζούμε την πανδημία του κορωνοϊού και ζούμε παράλληλα μια οικονομική πανδημία. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και άλλες υπολειτουργούν. Χιλιάδες εργαζόμενοι είναι σήμερα στην ανεργία ή εργάζονται με ελαστικό ωράριο και μικρές αμοιβές, που δεν φτάνουν για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της καθημερινότητας. Ζούμε σε μια απρόβλεπτη κατάσταση. Έτσι όπως πάμε, με τα γενικά lockdowns, φοβάμαι, ότι όταν πλέον καταφέρουμε να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης – πράγμα που εύχομαι να γίνει σύντομα, αν και δεν το βλέπω – αφού ο κόσμος κάνει τα εμβόλια, τότε θα φανεί η πραγματική εικόνα στην οικονομία και το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.
Για τον αργό ρυθμό των εμβολιασμών
Μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί το 4% του πληθυσμού. Χρειάζεται να φτάσουμε το 60% με 70%, δηλαδή περίπου 5,5 εκατομμύρια πολίτες. Εάν σκεφτείτε, ότι πρέπει να γίνουν δύο δόσεις του εμβολίου, σημαίνει 11 εκατομμύρια. Έτσι όπως πάμε, μέχρι το καλοκαίρι δεν θα έχει καταφέρει να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Να σημειωθεί, επίσης, ότι δεν έχουμε τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, έχουμε περίπου τα μισά. Με βάση τον αριθμό τον εμβολίων που έχουμε σήμερα, ό,τι και να κάνουμε, όσα κέντρα και να έχουμε, δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σύντομα το επιθυμητό 60%-70% εμβολιασμένων, για να έχουμε την ανοσία της αγέλης και να μπορέσουμε να επιζήσουμε από αυτή την πανδημία.Στον νομό μου, στο Κιλκίς, ο εμβολιασμός ξεκίνησε με τρία μόνο εμβολιαστικά κέντρα. Από τις δεκαπέντε του μηνός περιμένουμε να αρχίσουν να λειτουργούν άλλα δύο. Ωστόσο, ο εμβολιασμός δεν προχωράει με τον ρυθμό που απαιτούν οι καιροί. Αυτό φαίνεται και από το χαμηλό ποσοστό των πολιτών που εμβολιάζονται ανά ηλικιακή κατηγορία αλλά δυστυχώς και στα νοσοκομεία, από το ποσοστό των εργαζομένων που εμβολιάζεται, το οποίο είναι αντίστοιχα χαμηλό. Είναι έκδηλη η έλλειψη επαρκούς και σωστής ενημέρωσης του κόσμου, ακόμα και του νοσηλευτικού προσωπικού. Ακούγονται πολλά πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να ενδυναμώνει η αμφιβολία του καθενός και να μην είναι πρόθυμος να κάνει το εμβόλιο.
Για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας
Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το ΕΣΥ ήταν «στο κόκκινο». Εμείς εδώ στο Κιλκίς το ζήσαμε. Στο νοσοκομείο του Κιλκίς δεν υπάρχει Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ούτε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί που νόσησαν στην περιοχή να νοσηλεύονται εδώ στο νοσοκομείο, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη στήριξη. Δεν υπήρχαν κρεβάτια ΜΕΘ για να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα στο πλαίσιο της αναμονής κάποιοι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Για το παράδειγμα που οφείλει να δίνει η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος στους πολίτες
Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Πρέπει πρώτα η ηγεσία να δίνει το παράδειγμα που ζητάει από τον κάθε πολίτη, δηλαδή να προσαρμοστεί στα μέτρα, να φοράει μάσκα, να κρατάει αποστάσεις, να πλένει τα χέρια του. Αυτό πρώτα και κύρια να το δείχνουν η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, οι πολιτικοί. Δυστυχώς, η εικόνα που βγάζει η Κυβέρνηση από την πρόσφατη περιοδεία του Πρωθυπουργού είναι, ότι άλλα ισχύουν για τους πολίτες και άλλα ισχύουν για τους πολιτικούς. Αυτό είναι ένα λάθος παράδειγμα προς τον πολίτη, που ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τις αμφιβολίες του και δεν τον πείθει να εμβολιαστεί. Εύχομαι ο κόσμος να ακούσει αυτά που λένε οι λοιμωξιολόγοι και γενικά οι ειδικοί και να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.
!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script',
'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
fbq('init', '2136377169912972');
fbq('track', 'PageView');