ΟΧΙ στις ΚΟΙΝΣΕΠ. Στελέχωση όλων των υπηρεσιών με ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Στη συζήτηση, για την έγκριση του προϋπολογισμού 2021, του Δήμου Καισαριανής, παρουσιάστηκε σαν κάτι καινούργιο η σύσταση και λειτουργία Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ), για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη δασκάλων και καλλιτεχνικού προσωπικού στο Πνευματικό Κέντρο.

Να ενημερώσουμε τη Δημοτική Αρχή ότι επιχειρεί να χρησιμοποιήσει αποτυχημένα «μοντέλα» για να αντιμετωπίσει ένα όντως σοβαρό ζήτημα που είναι η έλλειψη προσωπικού, όχι μόνο στο Πνευματικό Κέντρο, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Είναι γνωστό ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία για την άλωση των υπηρεσιών των ΟΤΑ, για την μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε ελαστικές και εξαρτώμενες, αλλά και για ψηφοθηρικούς λόγους και την προώθηση των πελατειακών σχέσεων των δημάρχων. Στο Δήμο Καισαριανής, αρνητικό παράδειγμα ήταν η λειτουργία ΚΟΙΝΣΕΠ επί δημαρχίας Αντώνη Καμπάκα, στους Παιδικούς Σταθμούς.

Οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές, είτε για λόγους ιδεολογικούς, είτε προσχηματικά, λόγω των απαγορεύσεων στις προσλήψεις, είχαν και έχουν αλλεργία στη προσλήψη μόνιμου προσωπικού, μέσα από διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες, γιατί θέλουν τους εργαζόμενους σε ομηρία, αλλά και για να χρησιμοποιούν την έλλειψη προσωπικού σαν άλλοθι για την εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες. Αυτούς τους σκοπούς εξυπηρετούν και οι ΚΟΙΝΣΕΠ στους δήμους. Το είδαμε και το 2017, έπειτα από τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου, όπου, ενώ δόθηκε η δυνατότητα της στελέχωσης της υπηρεσίας καθαριότητας, πρασίνου και συνεργείων με μόνιμο προσωπικό, η τότε δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τη στήριξη και του νυν Δημάρχου – δημοτικού συμβούλου τότε – προσέλαβε το μικρότερο δυνατό αριθμό (14) εργαζομένων, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες, να καλύπτονται ανάγκες με προσωπικό από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Ας θυμηθούμε λίγο αυτούς που υποστήριζαν τις απολύσεις το 2010 και το 2011: τότε, ισχυρίζονταν ότι οι προχωρούν σε απολύσεις, γιατί υπάρχει πλεονάζον προσωπικο. Σήμερα, οι ίδιοι επικαλούνται την έλλειψη προσωπικού για να προωθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Και τότε και τώρα, η επιδίωξή τους παραμένει ίδια, και είναι η συρρίκνωση των υπηρεσιών του δημοσίου, για να παρέχονται όλες επί πληρωμή και όποιος διαθέτει χρήμα να τις έχει και όποιος είναι φτωχός να ζει κάτω από τις σημερινές δυνατότητες, να μην εξυπηρετεί τις στοιχειώδεις ανάγκες του και να πεθαίνει στην ψάθα.

Οι πληροφορίες μας μάλιστα μας λένε ότι μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ θέλουν να επαναλειτουργήσουν και τη δημοτική συγκοινωνία στην Καισαριανή.

Η ΕΑΣ είναι κάθετα αντίθετη με την ίδρυση και λειτουργία ΚΟΙΝΣΕΠ στο Δήμο μας και καλεί την Δημοτική Αρχή να ανακαλέσει την απόφασή της και να απαιτήσει, μαζί με άλλους Δήμους, την στελέχωση των υπηρεσιών, με μόνιμο προσωπικό και με διαφανείς διαδικασίες μέσω του ΑΣΕΠ, για να έχουν τη δυνατότητα, ισότιμα, να τις διεκδικήσουν οι άνεργοι και όσοι άλλοι το επιθυμούν.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του δήμου μας να σταθούν απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια προοπτική, γιατί σήμερα θα είναι για το Πνευματικό Κέντρο, αύριο για τη δημοτική συγκοινωνία, την καθαριότητα, το πράσινο, τα συνεργεία, τη διοικητική, οικονομική και τεχνική υπηρεσία, τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και τους παιδικούς σταθμούς.

Τέλος, θεωρούμε ότι την επόμενη περίοδο το συνδικαλιστικό κίνημα στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ οφείλει να προτάξει το θέμα των μαζικών προσλήψεων στο δημόσιο για την κάλυψη όλων των κοινωνικών αναγκών, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, των Ασφαλιστικών Ταμείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η περίοδος της πανδημίας επιβεβαιώνει ότι χωρίς ισχυρές τέτοιες υπηρεσίες οι εργαζόμενοι και ο λαός μας είναι εκτεθειμένοι και το πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή.

17 Γενάρη 2021
Από την ΕΑΣ


Πηγή

Leave a Reply