Ο «project manager» στον ΕΦΚΑ το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης

Δεν έλυσε το πρόβλημα με τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δεν το έλυσε και δεν το λύνει ο νυν διοικητής του ΕΦΚΑ, Χρήστος Χάλαρης, αλλά θα το λύσει ο ιδιώτης «project manager» που θα τοποθετηθεί στον ΕΦΚΑ, όπως ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στη συνάντησή του, την Παρασκευή, με τον πρωθυπουργό της χώρας. Μάλιστα, όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης, «για μένα το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο».

Για την «ταμπακιέρα», την έλλειψη προσωπικού και την ανάγκη στελέχωσης του ΕΦΚΑ με αθρόες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, την απονομή των εκκρεμών συντάξεων δηλαδή, ούτε λόγος από την κυβέρνηση. Αντί να προσλάβει (τουλάχιστον) 1.000 εργαζόμενους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση των περίπου 400.000 εκκρεμών συντάξεων, προτιμά την πρόσληψη 1.000 ατόμων για να στελεχώσει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Σε κανένα ασφαλισμένο και συνταξιούχο, αυτές οι εξαγγελίες δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού. Το αντίθετο μάλιστα, πρέπει να σημάνουν συναγερμό! Ας το σκεφθούμε καλύτερα: ο ΕΦΚΑ αυτή τη στιγμή έχει τέσσερις Υποδιοικητές, έναν Διοικητή, μία Γενική Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, έναν υφυπουργό και έναν υπουργό, που είναι υπεύθυνοι για την χάραξη της πολιτικής στο χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ποια η χρησιμότητα της πρόσληψης ενός ακόμα Διαχειριστή Έργου;

Είναι σαφές πως ο ιδιώτης «project manager» στον ΕΦΚΑ αποτελεί το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση και την αλλαγή του χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, η οποία συστηματικά και σχεδιασμένα δέχθηκε αλλεπάλληλα πλήγματα τις τελευταίες δεκαετίες, με αποκορύφωμα τη δημιουργία του υπερταμείου – μαμούθ. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, ότι «η σύνταξη θα πρέπει να είναι η δίκαιη επιβράβευση του εργασιακού βίου και όχι άσκηση κοινωνικής πολιτικής».

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι ο Δημόσιος Τομέας δεν μπορεί να φέρει εις πέρας το έργο του, οπότε μοναδική λύση αποτελεί ο «σωτήρας» ιδιωτικός τομέας, που θα αναλαμβάνει όλο και περισσότερες εργασίες των υπηρεσιών του Δημοσίου, με το αζημίωτο φυσικά. Το ότι, με την πανδημία, αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας είναι ανίκανος να αντιμετωπίσει κρίσεις, είτε γιατί δεν έχει την εμπειρία, είτε γιατί δε θέλει να ξοδέψει από το «χρυσό κομπόδεμά» του… αφωνία από την κυβέρνηση.

Αυτό που θα επιδιώξουν ως δεύτερο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης είναι η πλήρης κεφαλαιοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης αλλά και η εισχώρηση ιδιωτών στις υπηρεσίες της.

Στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από τον υφυπουργό, Π. Τσακλόγλου, θα είναι υποχρεωτική η Επικουρική για όλους τους νεοεισερχόμενους μισθωτούς στην αγορά εργασίας, από 01/01/2022, και προαιρετική για τους υπόλοιπους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ταυτόχρονα θα μπορούν, αντί να υπαχθούν στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, να επιλέξουν ιδιωτικές ασφαλιστικές. Οι εισφορές αυτές (6% επί του μισθού τους), ακόμα και αν επιλέξουν τον ΕΦΚΑ, θα τζογάρονται, θα «αξιοποιούνται» για χρηματοδότηση επενδύσεων, και όλοι αντιλαμβανόμαστε τα κοινωνικά προβλήματα και τη φτωχοποίηση, που θα δημιουργήσουν οι συνεχείς κρίσεις και οι χρηματοπιστωτικές «φούσκες».

Για να στρέψουν περισσότερο κόσμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές, οι μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις απαξιώνουν όλο και περισσότερο τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, ώστε μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων να αναζητήσει λύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αφού, ειδικά οι νέοι, θεωρούν ότι με την πολιτική που εφαρμόζεται, δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ σύνταξη και ειδικά από δημόσιο φορέα.

Όσον αφορά στην περαιτέρω διείσδυση ιδιωτικών εταιρειών στον ΕΦΚΑ και στις υπηρεσίες του, οι ιδιώτες εργολάβοι και πάροχοι θα αναλάβουν όλο και περισσότερες λειτουργίες και αρμοδιότητες από τον Οργανισμό, ακόμα και στον τομέα των συντάξεων. Διαδικασία, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Εκτός από τη μηχανογράφηση των ασφαλιστικών ταμείων, που έχει αναλάβει κυρίως ο «εθνικός προμηθευτής» αλλά και μέσω της ΗΔΙΚΑ διάφοροι άλλοι, εκτός από την καθαριότητα που θέλει η Διοίκηση του ΕΦΚΑ να την κάνει όλη δώρο στη «μαφία των εργολάβων», απολύοντας τις συμβασιούχες καθαρίστριες, τώρα σχεδιάζουν και διοικητικές εργασίες να τις εκχωρήσουν στο ιδιωτικό παρασιτικό κεφάλαιο. Ακόμα και τη διοίκηση υπηρεσιών και οργανισμών του Δημοσίου.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει κατά γράμμα το αγγλοσαξονικό νεοφιλελεύθερο μοντέλο, που επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων υπηρεσιών και τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με μοναδικό σκοπό το κέρδος.

Το εργατικό κίνημα, τα συνδικάτα, η νεολαία, οι συνταξιούχοι πρέπει να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα απέναντι στη νέα επίθεση του νεοφιλελευθερισμού, τον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του «μοντέλου Πινοσέτ» στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών και ευρύτερα όλων των εργαζομένων και της νεολαίας, το προηγούμενο διάστημα εν μέσω απαγορεύσεων και καταστολής, δείχνουν ότι το εργατικό – λαϊκό κίνημα βρίσκει το δρόμο το αγώνα για να αποκρούσει την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου.


23 Γενάρη 2021
Από το ΜΕΤΑ


Πηγή

Leave a Reply