Ζυμώσεις στα τοπικά πράγματα και αρχή για σημαντικές πρωτοβουλίες, αποτελεί η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση αυτοδιοικητικών ν. Λάρισας με τίτλο «Οι ΟΤΑ του ν. Λάρισας, στην πανδημία και στην μετά την πανδημία εποχή – Προβλήματα και Προοπτική», που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελίας Λιακούλη, με μεγάλη συμμετοχή και απόλυτη επιτυχία.
Το αποτέλεσμα της συνάντησης, ήταν η συμφωνία όλων των συμμετεχόντων να αποδεχθούν την πρόταση της βουλευτή, να συζητήσουν στη συνέχεια, ειδικά για πέντε θεματικές ενότητες που αφορούν το νομό και ειδικότερα για τα α) Θεσμικά ζητήματα και τον εκλογικό νόμο β) τις Κοινωνικές δομές γ) την Απασχόληση δ) την Επιχειρηματικότητα και ε) Πολιτισμό -Αθλητισμό.
Μάλιστα, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η πρόταση της Ε. Λιακούλη, να καλέσει στις επόμενες συναντήσεις και τους φορείς του νομού, αλλά και όλους τους βουλευτές –πρόταση, η οποία βρήκε σύμφωνους όλους τους συμμετέχοντες.
Κατά τη συζήτηση, οι παρεμβάσεις τόσο του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, του Πρόεδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, των δημάρχων Λάρισας, Αγιάς, Ελασσόνας, Τεμπών, Τυρνάβου και Φαρσάλων, καθώς και των επικεφαλής πολλών παρατάξεων ήταν καίριας σημασίας, για την οριοθέτηση όσο και την καταγραφή των ακανθωδών ζητημάτων, που ταλανίζουν τα αυτοδιοικητικά δρώμενα της περιοχής και συνεπώς, η συμβολή τους είναι μεγάλη και για την κατάρτιση ενός ενιαίου κειμένου αυτοδιοικητικών αιτημάτων του νομού, που θα διαβιβαστούν αρμοδίως και με κάθε ευκαιρία προς την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Στόχος εξαρχής της διαδικτυακής συνάντησης ήταν η σκιαγράφηση της δυνατότητας σύμπηξης και σφυρηλάτησης ενός ενιαίου κι αρραγούς αυτοδιοικητικού μετώπου στο ν. Λάρισας, δεδομένου ότι η Λαρισαία βουλευτής ανέκαθεν πίστευε ότι η Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο των μεγάλων συναντήσεων, πέραν των στενών κομματικών ορίων, που συχνά τίθενται, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις στοχεύσεις και τη διαιώνιση της κεντρικής εξουσίας, με μόνο χαμένο τις τοπικές εκφράσεις των πολιτών – δημοτών και των πολύ συγκεκριμένων αναγκών τους.
Όλα τα παραπάνω, τέθηκαν με σαφή τρόπο από όλους ανεξαιρέτως τους συμμετέχοντες, οι οποίοι έδωσαν μεταξύ άλλων έμφαση και στον κομβικό ρόλο της πανδημίας, μέσα πάντοτε από το πρίσμα των αναζητήσεων για τη φύση των καθηκόντων της Αυτοδιοίκησης, όπως και των μέσων πραγμάτωσής τους.
Από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων προκρίθηκαν ορισμένοι βασικοί άξονες, οι οποίοι συνοψίστηκαν κατά την δευτερολογία της Ευαγγελίας Λιακούλη, με την οποία έκλεισε η διαδικτυακή συνάντηση, η οποία αρχικά διαπίστωσε τα εξής:
«Είναι λίγο δυσάρεστο να διαπιστώνω ότι τα αυτοδιοικητικά αιτήματα είναι λίγο πολύ τα ίδια, από το μακρινό 1994 ακόμη, όταν σαν νέα αυτοδιοικητική βοηθούσα στην κατάρτιση του προγράμματος της νομαρχιακής μας εκπροσώπησης. Τα αιτήματά σας, τα αιτήματα που αφουγκράστηκα σήμερα, σχεδόν ένα προς ένα αποτελούσαν και τα κυριότερα σημεία του τότε προγράμματος του συνδυασμού μας, παραμένοντας επίκαιρα όσο ποτέ και παρά το γεγονός ότι πέρασαν 2μιση δεκαετίες…
Είναι εμφανές και θα πρέπει να διατρανώσουμε, πως όλοι οι συμμετέχοντες σήμερα επιθυμούμε την θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, με την κατάργηση αυτού του δυσλειτουργικού, υδροκέφαλου και αθηνοκεντρικού κράτους. Πρέπει να πάψουν να λύνονται όλα τα ζητήματα από την κεντρική εξουσία. Ωστόσο, θα πρέπει όλοι κι όλες να αποφασίσουμε από ποια ‘’πλευρά του φεγγαριού’’ θέλουμε να είμαστε: από την φωτεινή ή από την σκοτεινή; Αυτή μας η απόφαση όμως περνάει μόνο μέσα από τη διαδικασία της αυτοκριτικής. Πρέπει να πάψουμε να κάνουμε ‘’τα στραβά μάτια’’ στην διοικητική υπερσυγκέντρωση του κράτους, όταν κυβερνάει το κόμμα που υποστηρίζουμε. Πρέπει να πάψει αυτή η αντιμετάθεση ρόλων, όπου μόνο όταν είμαστε στην αντιπολίτευση, επιθυμούμε την αποκέντρωση και τη πραγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να ληφθούν λοιπόν ορισμένες γενναίες αποφάσεις, με πρώτη την απόφαση για την αποστασιοποίηση της Αυτοδιοίκησης από τους κομματικούς μηχανισμούς. Παρότι τα κόμματα, αναντίρρητα, αποτελούν πυλώνες της Δημοκρατίας, η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να λειτουργήσει πάνω και πέρα από αυτά. Πρέπει να ‘’ψηλώσει’’ και να ‘’δυναμώσει’’. Και εδώ εντάσσεται το αίτημα για την πολύ-επίπεδη περιφερειακή διακυβέρνηση, που θα καταστήσει την σημερινή ‘’Ετεροδιοίκηση’’ – όπως πολύ επιτυχημένα την χαρακτήρισαν οι συνομιλητές μου – σε πραγματική Αυτοδιοίκηση, με πόρους και με αρμοδιότητες. Πόρους βέβαια που θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε, απαντώντας στα καίρια ερωτήματα: ‘’από που’’, ‘’για που’’ και ‘’με ποιον σκοπό’’.
Υπάρχει λοιπόν ανάγκη για την σύσταση ενός ‘’αρραγούς αυτοδιοικητικού μετώπου’’, τα αιτήματα του οποίου θα πρέπει να καταγραφούν, ώστε να αποτελέσουν κείμενο διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία».
Σε σχέση με την πρώτη σκιαγράφηση των αξόνων δράσης του αυτοδιοικητικού μετώπου η βουλευτής Λάρισας επεσήμανε:
«Πρώτο και κυρίαρχο ζήτημα είναι αυτό του θεσμικού πλαισίου, έτσι όπως τέθηκε από όλους. Η μη κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, λόγω ‘’Κλεισθένη Ι’’, αποτέλεσε ένα ‘’σκληρό μάθημα’’, από το οποίο θα πρέπει να παραδειγματιστούμε όλοι. Ωστόσο, σήμερα φτάσαμε στον αντίποδα της ούτως ή άλλως παραλυτικής για τους ΟΤΑ απλής αναλογικής, στα σχεδόν αποστεωμένα από αρμοδιότητες δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, των οποίων οι αποφάσεις λαμβάνονται πλέον από τις κατά τόπους Οικονομικές Επιτροπές. Δυο ακραία πράγματα λοιπόν, συνέβησαν! Πρέπει να σταθμίσουμε σοβαρά τα μειονεκτήματα της απλής αναλογικής, αλλά και του με τεχνάσματα, νυν δημαρχοκεντρικού συστήματος, των ‘’κάλπικων’’ πλειοψηφιών και να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις για τον νέο αυτοδιοικητικό εκλογικό νόμο. Επιπλέον, θα πρέπει να σταθούμε και σε άλλα επιμέρους ζητήματα, τα οποία θα αποτελέσουν βασικούς άξονες της περαιτέρω δράσης μας. Οι πέντε άξονες που προτείνω, με τη συμμετοχή τη δική σας και όλων των φορέων και των βουλευτών του νομού μας είναι το επόμενο βήμα.
Καταλήγοντας η Ευαγγελία Λιακούλη ευχαρίστησε όλους τους τους συμμετέχοντες και πρότεινε οι παραπάνω θεματικές ενότητες να ξανασυζητηθούν ξεχωριστά σε νέες προγραμματισμένες τηλεδιασκέψεις – με την προσθήκη εφεξής όλων των βουλευτών του νομού – τονίζοντας πως «όσο περισσότεροι είμαστε, όση μεγαλύτερη η ενότητα, τόσο πιο δυνατή θα είναι η φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών μας εκφράσεων».«Ήταν μια συζήτηση που αντικατόπτρισε όλα τα καίρια αυτοδιοικητικά και όχι μόνο ζητήματα της περιοχής μας. Νιώθω εφοδιασμένη με ένα φρέσκο και νέο υλικό, για όλα όσα πρέπει εφεξής να διεκδικήσουμε για μια λειτουργική, δυναμική και ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση – την Αυτοδιοίκηση που μας αξίζει. Πρέπει να παλέψουμε για μια ζωή που θα αξίζει να ζούμε, σε έναν τόπο που περήφανα θα κατοικούμε. Όταν λοιπόν το καταφέρουμε και παραδώσουμε έναν τέτοιο τόπο στην επόμενη γενιά – γιατί της το χρωστάμε – θα είμαστε ικανοποιημένοι, όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά γιατί υπήρξαμε χρήσιμοι» κατέληξε η Ευαγγελία Λιακούλη χαρακτηριστικά.
!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script',
'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
fbq('init', '2136377169912972');
fbq('track', 'PageView');