Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας «κατεβαίνει από το ράφι»
Ο Γιάννης Βρούτσης φεύγοντας από το Υπουργείο Εργασίας παρέδωσε στον Κωστή Χατζηδάκη το φάκελο των εκκρεμών συντάξεων αλλά και ένα έτοιμο νομοσχέδιο όπως είπε. Ανάμεσα στις σελίδες και τις διατάξεις του νομοσχεδίου υπάρχει και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Το θεσμικό πλαίσιο για την νέα κάρτα του εργαζόμενου θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2011,όμως δεν υπήρξε ποτέ επί 9 χρόνια η Υπουργική απόφαση που θα την έβαζε σε εφαρμογή.
Πώς θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική κάρτα
Όπως αναφέρει το Money Review, η ηλεκτρονική κάρτα , θα καταγράφει την ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων και του πραγματικού ωραρίου με σκοπό την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, αλλά και την διασταύρωση των υπερωριών που δηλώνονται από τους εργοδότες. Σε κάθε επιχείρηση θα υπάρχει ένα «τερματικό» το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο online με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας «ΕργάνηΙΙ».‘
Έτσι ο εργαζόμενος κατά την είσοδο και έξοδο του θα «χτυπά» την κάρτα στο ειδικό μηχάνημα και στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά θα διαβιβάζονται αυτόματα στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας.Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να διασφαλιστεί και το ευέλικτο ωράριο εργασίας που αναμένεται να προωθήσει επιπλέον η κυβέρνηση. Με το ευέλικτο ωράριο θα υπάρχει η δυνατότητα ο εργαζόμενος απασχολείται δύο (2) ώρες την ημέρα επιπλέον των οκτώ (8) ωρών δηλαδή μπορεί να εργάζεται έως 10 ώρες την ημέρα υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των σαράντα (40) ,ώρες εργασίας την εβδομάδα θα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου. Οι υπερωρίες για παράδειγμα μιας ημέρας θα μπορούν να συμψηφίζονται με το ωράριο μια άλλης ημέρας ή θα δίνεται ρεπό.
Η Θέση της ΓΣΕΕ
«Ένα μεγάλο μέρος της υποδηλωμένης εργασίας και των παράνομων υπερβάσεων στα ωράρια των εργαζομένων μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Αρκεί να υπάρχει (online) διαλειτουργικότητα στα συστήματα των ελεγκτικών μηχανισμών και των επιχειρήσεων και να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχουν «παραθυράκια» τα οποία θα αξιοποιούν οι εργοδότες για να παρακάμπτουν το σύστημα.»
Καθολικό μέτρο ή μόνο σε ορισμένους κλάδους;
Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε το 2011 που βέβαια δεν εφαρμόστηκε ποτέ ,οι επιχειρήσεις οι οποίες έπρεπε να εγκαταστήσουν το σύστημα της κάρτας εργασίας και στους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών, παρεχόταν έκπτωση έως δέκα τοις εκατό (10%) επί των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών .Βέβαια έκτοτε υπάρχει σημαντική μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές και πλέον τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν και τις ιδιαίτερες αντοχές , ειδικά την δεδομένη χρονική στιγμή ,για περαιτέρω περικοπές των εσόδων τους οπότε πολύ πιθανόν το προνόμιο της έκπτωσης στις επιχειρήσεις να μην υπάρχει στην νέα κάρτα ειδικά εάν το μέτρο θα αφορά και ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα.
Αρχικά η ηλεκτρονική κάρτα θα εφαρμοστεί σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια σε άλλους κλάδους. Βέβαια η πλειονότητα των περιπτώσεων της παραβατικότητας του επιχειρείν όσον αναφορά τη μη τήρηση ωραρίου συναντάται σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Εάν τελικά η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας θα είναι ένα καθολικό μέτρο για όλον τον ιδιωτικό τομέα ή έστω στους κλάδους της οικονομίας όπου είναι συχνό φαινόμενο η αδήλωτη εργασία ,τότε ο νέος Υπουργός Εργασίας θα είναι και αυτός που θα πρέπει να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» κάτι που απέφυγαν να κάνουν όλοι οι Υπουργοί Εργασίας τα προηγούμενα 9 χρόνια.
Πηγή: Money Review