Παναγιώτης Βλάχος: «Ακόμη και με τον εμβολιασμό, θα χρειαστεί να συνεχιστούν τα τεστ, τα μέτρα προστασίας, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας»

Συνέντευξη του Παναγιώτη Βλάχου, Γραμματέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, στον Άγγελο Γαβρή και το “The Socialist”:

Κύριε Βλάχο, η πανδημική κρίση στην χώρα μας είναι σε εξέλιξη, εν όψει εορτών η κοινωνία και η οικονομία είναι έτοιμη να “ανοίξουν”; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τελικά έχει σχέδιο; 

Το δεύτερο κύμα αποδεικνύει ότι η λογική του “βλέποντας και κάνοντας” κοστίζει σε ζωές, σε περίθαλψη, σε λουκέτα, σε ανεργία, σε φτώχεια, σε ψυχική καταπίεση. Σήμερα, το σχέδιο της Κυβέρνησης συνοψίζεται στο “καθίστε σπίτια σας μέχρι να σας εμβολιάσουμε”.

Δε μπορεί όμως μια κοινωνία να λειτουργεί με λειψά σενάρια ή με συνεχόμενα ‘άνοιξε-κλείσε’. Αλλά με οδικό χάρτη για να ξαναπάρουμε πίσω τις ζωές μας με ασφάλεια. Ακόμη και με τον εμβολιασμό, θα χρειαστεί να συνεχιστούν τα τεστ, τα μέτρα προστασίας, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας. Δικαίως θα πει κάποιος ότι ματαιοπονούμε,  γιατί αυτή η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν πιστεύει στο ΕΣΥ και τους ανθρώπους του.

Ένα σημαντικό ζήτημα -ισως για όλο τον κόσμο- είναι αυτό του εμβολίου. Ποια βήματα πιστεύετε πως πρέπει να γίνουν για την σωστή ενημέρωση των πολιτών και την σωστή και δίκαιη διανομή του; 

Όπως είπα παραπάνω, ο εμβολιασμός δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν τα περιοριστικά μέτρα και η ανάγκη να ιχνηλατείται ο ιός ή να προληφθεί ένα νέο κύμα. Ακόμη κι αν καταφτάσει το εμβόλιο, θα πρέπει να ξεπεραστούν αμφιβολίες από πολλούς που το βλέπουν με σκεπτικισμό. Βλέπετε ότι ο πολιτικός τσαρλατανισμός ξεκίνησε ήδη από τον κ. Βελόπουλο που αμφισβητεί το εμβόλιο ή τον πρ. Υπουργό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κ. Μαυραγάνη που βλέπει “βιοτσιπάκια”. 

Θα χρειαστεί τεράστια επικοινωνιακή κινητοποίηση και δημοκρατική πειθώ απέναντι σε χείμαρρους fake news και τσαρλατάνους. Οργάνωση για να αποφευχθούν γεωγραφικές ανισότητες. Διαφάνεια απέναντι σε εστίες διαφθοράς, που δεν θέλουν πολύ για να προκύψουν στην χώρα μας.

Υπομονή, γιατί το 2021 δεν θα είναι 2019, αλλά μια μεταβατική χρονιά.

Η ύφεση είναι σε διψήφιο ποσοστό, οι “ζωογόνοι” κλάδοι της Εστίασης, του Τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα, έχουν “γονατίσει” από τα συνεχόμενα lockdown και τις πολιτικές που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, είναι το “Σχέδιο Πισσαρίδη” η λύση;

Είναι περισσότερο έκθεση, παρά σχέδιο με στόχους, μέσα υλοποίησης και χρονοδιαγράμματα. Επαναλαμβάνει λίγο-πολύ διαπιστώσεις που ακούμε χρόνια τώρα από δεξαμενές σκέψης, κάποιες θετικές αλλά και πολλά κλισέ της κεντρώας και ορθο-φιλελεύθερης σχολής.

Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί αυτοί που υπερασπίζονται τις προτάσεις του, δεν έκαναν πολλά για να τις υλοποιήσουν όταν είχαν την εξουσία ή τον ενάμισι χρόνο που την έχουν. Κατανοώ ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κανει rebranding στη ΝΔ με μπόλικο δανεικό “μεταρρυθμισμό”, αλλά στο πεδίο, η κυβέρνησή του λειτουργεί διαφορετικά. Ρωτήστε τους εργαζόμενους στον τουρισμό ή την εστίαση, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τους φοιτητές, τους αγρότες ή τους δασκάλους. Δε νομίζω ότι θα βρείτε πολλούς να χειροκροτούν τον κ. Μητσοτάκη. 

Έχετε πρόσφατα, στο Κίνημα Αλλαγής, δημιουργήσει “Παρατηρητήριο Δημοσιότητας”. Διαμαρτυρόμενοι έντονα για τον χρόνο δημοσιότητας που μοιράζονται τα κόμματα στα Μεγάλα Εθνικά Δίκτυα της χώρας μας. Τίθεται θέμα ΕΣΡ; Θα ζητούσατε την παραίτηση του Προέδρου του ΕΣΡ; 

Με πρόσχημα την πανδημία, η Κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει την ενημέρωση. Είναι μια πρακτική αντιδημοκρατική και αντίθετη και στο Σύνταγμα και στη λαϊκη βούληση.

Ποιος είπε ότι μια πανδημία καθιστά τον πολιτικό διάλογο περιττό και πρέπει να διαφωτιζόμαστε νυχθημερόν από υπουργούς, μεταμφιεσμένους γαλάζιους πολιτευτές σε “ειδικούς” και διαγγέλματα; Πολιτικές δεν είναι οι αποφάσεις; Πολιτικές δεν εφαρμόζονται; Δεν έχουν συνέπειες για τις ζωές μας;

Δυστυχώς το ΕΣΡ υπολειτουργεί και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του, με ευθύνη της Κυβέρνησης που το κρατά υποστελεχωμένο.

Πρέπει φυσικά και ο ίδιος ο Πρόεδρος να σταθμίσει το ρόλο του μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Ζητάμε εξισορρόπηση και αυτά που δικαιούμαστε – τίποτε παραπάνω. 

Στα εσωκομματικά, έχει ανοίξει εδώ και καιρό ο “φάκελος” εκλογές για ανάδειξη Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής- αρχής γενομένης της δήλωσης της Προέδρου, Φώφης Γεννηματά στις 30 Σεπτεμβρίου-  Μέχρις στιγμής φαίνεται πως οι υποψήφιοι για την αρχηγία αφήνουν “αιχμές” για τις δημοσκοπικές επιδόσεις του ΚΙΝΑΛ, τι απαντάτε σε αυτό; Πιστεύετε πως θα έχουμε και νέους υποψήφιους μέχρι τον Νοέμβριο του 2021; 

Ας ξεκαθαρίσουμε για αρχή ότι η κ. Γεννηματά ερωτήθηκε από δημοσιογράφο και απάντησε το αυτονόητο για αρχηγό κόμματος, χωρίς καμία πρόθεση να ξεκινήσει τη σχετική συζήτηση. Δηλαδή αν δεν απαντούσε, τι θα έλεγαν;  Πιστεύω ότι κανείς δεν έχει να κερδίσει από μια εσωκομματική κακοφωνία, ιδιαίτερα τώρα που δίνουμε μια καθημερινή μεγάλη μάχη. Οι δημοσκοπήσεις προβληματίζουν έτσι και αλλιώς κάθε πολιτικό κόμμα, γιατί το κοινωνικό τοπίο το χαρακτηρίζει ο φόβος και η ανασφάλεια.

Δεν νομίζω ότι θα κερδίσει όποιος υψώνει σημαίες ευκαιρίας σε τέτοιες συνθήκες.

Ούτως ή άλλως χρόνος θα υπάρχει να εκδηλωθούν οι φιλοδοξίες όσων το επιθυμούν. 

Στο ενδεχόμενο-που φαντάζει όλο και πιο πιθανό- πρόωρων εκλογών, δεδομένου του ότι θα γίνουν με απλή αναλογική, το Κίνημα Αλλαγής τι θέση θα κρατήσει σε περίπτωση “συνεργασιών”; 

Καταστατικά, στρατηγικά, πολιτικά δίνουμε τον αγώνα μας αυτόνομα, μακριά από σειρήνες και παρελκυστικά διλήμματα. Η δικιά μας, ανεξάρτητη περπατησιά μπορεί να δίνει ελπίδα και διέξοδο στους πολίτες, μέσα σε ένα άγονο πολιτικό τοπίο, που κυλά με την πρώτη ευκαιρία στον κιτρινισμό και στην κοκκορομαχία, όπως βλέπουμε αυτές τις ημέρες. Η παράταξη έχει κατασυκοφαντηθεί και υποφέρει από έριδες και χτυπήματα, που τώρα κατευθύνει η Δεξιά.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να γίνουμε δορυφόρος ή συμπλήρωμα κανενός. Θέλουμε να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές και αυτή η πορεία δεν έχει “μεν, αλλά ή ίσως”.

Η αστυνομοκρατία και η καταστολή φαίνεται να είναι το εφαρμοστέο “δόγμα Μητσοτάκη” σε ότι αφορά τις δημόσιες εκδηλώσεις μνήμης που σχετίζονται ιδεολογικά με την Αριστερά, είναι η “υπευθυνότητα” και η πανδημία ο σύγχρονος μανδύας αποδημοκρατοποίησης και διχασμού της κοινωνίας μας; 

Είδα χθες ένα βίντεο με δυο πολίτες που προσπάθησαν να αφήσουν ένα λουλούδι στο σημείο που σκοτώθηκε ο Γρηγορόπουλος και αντ’ αυτού προσήχθησαν, χωρίς αιτιολογία και χωρίς να αμελούν μέτρα προστασίας. Με το “έτσι θέλω”. Δυστυχώς, ο αυταρχισμός και η αστυνομοκρατία είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση πιστεύει στον πολιτικό φιλελευθερισμό και την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Το επιχειρούν μέσα σε συνθήκες φόβου και περιορισμών, που τα δημοκρατικά αντανακλαστικά εκ των πραγμάτων εξασθενούν.

Είναι άλλο να υπηρετείς και να εγγυάσαι την προστασία του πολίτη και άλλο να κάνεις επίδειξη ισχύος και κατάχρηση εξουσίας στο όνομα αυτής.


Πηγή