Κινητοποίηση φοιτητών ενάντια στις μεθοδεύσεις για Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, δεκάδες φοιτητές βρίσκονται αυτήν την ώρα στην πλατεία Κοραή, στο κέντρο της Αθήνας, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα, στην κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, που μάλιστα θα είναι υπό τον έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. και όχι των Πανεπιστημίων, καταργώντας έτσι τη συνταγματική πρόβλεψη για το Αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Η κινητοποίηση πραγματοποιείται ενόψει της Τακτικής Συνόδου των Πρυτάνεων.

Νωρίτερα, φαίνεται ότι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε πλήθος ελέγχων, γύρω από τα Προπύλαια:

«Την ίδια στιγμή που η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας έχει οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα με εκατοντάδες νεκρούς και διασωληνωμένους, η ΝΔ, αντί να κάνει έστω και τα ελάχιστα για να αντιμετωπίσει την πανδημία, ενισχύσει το ΕΣΥ, επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυσκολίες του λαού και την ίδια την συγκυρία με σκοπό να υλοποιήσει ακάθεκτη την στρατηγική της σε κάθε επίπεδο. Μπροστά στην επερχόμενη οικονομική ύφεση, οξύνει την καταστολή, στοχοποιώντας το φοιτητικό κίνημα, τη νεολαία και τα λαικά κεκτημένα εφόσον αυτά αποτελούν ανέκαθεν ανάχωμα για τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Επιδιώκει, το προχώρημα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης με την επιβολή μέτρων που αποτελούν casus belli για το φοιτητικό κίνημα εδώ και δεκαετίες, προχορώντας σε εξαγγελίες για την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας», τονίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στο κέιμενό τους.

Και προσθέτουν: «Το σχέδιο του επερχόμενου νομοσχεδίου που έχει δημοσιευτεί, συμπεριλαμβάνει άμεση πρόσληψη 1000 αστυνομικών που θα υπάγονται στο Υπουργείο Χρυσοχοίδη, θα κυκλοφορούν εντός των πανεπιστημιακών χώρων με γκλοπ και χειροπέδες και θα έχουν την δυνατότητα να συλλαμβάνουν και να καλούν αυτεπάγγελτα τις λοιπές αστυνομικές μονάδες. Ταυτόχρονα, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, ελέγχους εισόδου στα ιδρύματα, όπως και ποινικό και πειθαρχικό δίκαιο για κάθε «αντιακαδημαική» πράξη όπως πχ η υπόνοια αντιγραφης(!) προιωνίζοντας ένα πανεπιστήμιο φυλακή! Οι προτεραιότητες δεν κρύβονται καθώς την ίδια στιγμή που οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει, και ενώ γίνεται διαλογή ασθενών, η κυβέρνηση αντί να εξοπλίζει το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ, εξοπλίζει τα ΜΑΤ και τη πανεπιστημιακή αστυνομία

Η στόχευση της κυβέρνησης δεν είναι άλλη από το χτύπημα των φοιτητικών συλλόγων και των συνδικαλιστικών πρακτικών εντός του πανεπιστημίου, καθώς αποτελεί τον μόνιμο βραχνά της αστικής στρατηγικής με την δυνατότητα των φοιτητών να μπλοκάρουν την κυρίαρχη πολιτική στην εκπαίδευση αλλά και να καθίσταται τροφοδότης και πυροδότης ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η κυβέρνηση μετά το νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία επεξεργάζεται ήδη κεντρικο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, με αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής, όρια φοίτησης, δίδακτρα, Συμβούλια ιδρύματος. Η αστυνομία μέσα στις σχολές , όπου στα πρότυπα της χούντας θα επιτηρεί και θα καταστέλλει τους φοιτητές , αποτελεί όριο, όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά και για οποιοδήποτε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας. Δεν είναι καθόλου τυχαία η στάση της κυβέρνησης να προχωρά ταχέως προς την κατάθεση του ίδιου του νομοσχεδίου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ανεξάρτητα από την τοποθέτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας, των συλλογικών οργάνων και των οργάνων διοίκησης. Το υπουργείο κινείται με όρους «αποφασίζω και διατάζω» με ενδεικτική την στάση του ενόψει της τακτικής Συνόδου των Πρυτάνεων, με έκτακτες συνόδους στις οποίες απλά ανακοινώνονται οι προθέσεις του υπουργείου και διάθεση 30 εκ ευρώ για την φύλαξη των πανεπιστημίων, την ίδια ώρα που η αναλογική χρηματοδότηση του πανεπιστημίου για τις υπόλοιπες ανάγκες του, είναι υποπολλαπλάσια.

Δεν θα τους περάσει! Η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς ίχνος ντροπής, επιχειρεί να καταστείλλει τους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, όλους όσοι κινητοποιούνται – από μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέχρι και γιατρούς- με την ωμή βία, την οικονομική εξόντωση των προστίμων, με συλλήψεις, και έρχεται τώρα να βάλει μέσα στις σχολές μας τις δυνάμεις καταστολής για να επιβάλλει «σιγή νεκροταφείου», να τσακίσει το φοιτητικό κίνημα και να αλλάξει άρδιν το ελληνικό πανεπιστήμιο. Φοβούνται τους αγώνες των φοιτητών και του λαού που έχουν σαρώσει νομοσχέδια επί νομοσχεδίων και έσπασαν στην πράξη την τριπλή απαγόρευση στις 17 Νοέμβρη, στην απεργία της 26/11 και στις 6 Δεκέμβρη. Το φοιτητικό κίνημα, μαζί και όλη την πανεπιστημιακή και εκπαιδευτική κοινότητα και τον κόσμο της εργασίας, θα δώσουν τη μάχη και το σχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία θα μείνει εκεί που είναι: στις δηλώσεις.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΕΙΣΟΔΩΝ, ΚΑΜΕΡΕΣ, ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΉ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!

Ενόψει της τακτικής Συνόδου Πρυτάνεων, καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 17/12 και 12.00 στα Προπύλαια τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Δεν θα αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ»

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η συλλογή υπογραφών που διακινείται αυτές τις ημέρες, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «στον προϋπολογισμό για το 2021 οι δαπάνες για την υγεία- εν μέσω πανδημίας-μειώνονται, το ίδιο και για τη παιδεία και τη μέριμνα.. Πήγαν όλα στους Μεγάλους Περιπάτους, στα ΜΜΕ, στους πολεμικούς εξοπλισμούς, στην καταστολή, στις μεγάλες επιχειρήσεις (βλ. AEGEAN) .Η ΟΕΝΓΕ βγάζει κραυγές αγωνίας για τη στήριξη των «μαχητών της πρώτης γραμμής», αυτών που η κυβέρνηση τάχα χειροκροτούσε στα μπαλκόνια, για να τους αφήσει άοπλους στη μάχη. Μάλλον θα μπέρδεψε τις ΜΕΘ με τα ΜΑΤ…

Στην ίδια ρότα, μάλλον θα μπέρδεψε και την εκπαίδευση με τη καταστολή. Σε μια πρωτοφανή κίνηση εξήγγειλε τη δημιουργία σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, πειθαρχικά, κάρτες εισόδου και κάμερες.. Όταν οι φοιτητές ζητούσαν προσωπικό, εννοούσαν διδακτικό και υγειονομικό- όχι αστυνομικούς, όταν ζητούσαν αναβάθμιση των υποδομών εννοούσαν αίθουσες διδασκαλίας και όχι κάμερες ασφαλείας… Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, η αστυνόμευση θα ναι μια κανονικότητα στο ελληνικό πανεπιστήμιο- μετά τη κατάργηση του ασύλου. Θέλουν να φτιάξουν ένα πανεπιστήμιο όπου θα κάνουν πάρτι οι εταιρείες και η επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δε θα χωράνε οι ανάγκες και τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζόμενων σε αυτό. Και θέλουν να κάνουν τα πάντα για να μην μπορεί να αντιδράσει κανείς».


Πηγή, φωτογραφίες, βίντεο: Alexandros Gasteratos/ThePressProject


Πηγή