Γιώργος Μπουλμπασάκος: «Γενικά περί εμβολίων…»

Άρθρο του Γιώργου Μπουλμπασάκου, Μέλους Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Όλοι παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα μία συζήτηση πού διεξάγεται στη δημόσια σφαίρα σχετικά με την πανδημία.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα διαρκώς τροφοδοτεί με νέα δεδομένα όσα σχετίζονται με την αντιμετώπιση της νόσου και αφορούν εμβόλια και θεραπείες.

Εμβόλια κυκλοφορούν ήδη μέσα στο 2020 και πολλά βρίσκονται σε φάση III των κλινικών δοκιμών. Έχουμε ήδη θεραπείες με ισχυρά αντιϊκά φάρμακα- μονοκλωνικά αντισώματα και τρέχουν 2.500 κλινικές δοκιμές διαφόρων φαρμάκων και συνδυασμών.Όλα αυτά μέσα σε 8 μήνες.

 Ποτέ δεν έγιναν τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο. Για πολλούς λόγους,όπως η τεράστια χρηματοδότηση,τα διαφαινόμενα υπερβολικά κέρδη,καινοτόμες επιστημονικές πλατφόρμες,πολλοί διαθέσιμοι εθελοντές,η εκρηκτική εξέλιξη της επιστήμης έφερε γρήγορα αποτελέσματα.

Η επιστήμη και οι επιστήμονες ανταποκρίθηκαν. Τώρα είναι η σειρά άλλων.Οι πολιτικοί καλούνται  να λάβουν δύσκολες αποφάσεις. Έχουν όλα τα εργαλεία στη διάθεσή τους.Μένει η δική τους ικανότητα να διαχειριστούν τα δεδομένα.

 Κομματικές σκοπιμότητες και πελατειακές λογικές δεν έχουν θέση. Εδώ αναδεικνύονται και κάθε λογής ιδιαιτερότητες κρατών και ηγετών. Σαφώς ο ‘’δυτικός κόσμος’’ έχει μία άλλη αντιμετώπιση και αυτό έχει να κάνει με την ιστορική διαμόρφωση των δυτικών κοινωνιών.

 Δυστυχώς ο λαϊκισμός που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια δημιούργησε μεγάλα κοινωνικά ρήγματα.Ένα από αυτά είναι και το διαρκώς διογκούμενο ρεύμα των αρνητών του εμβολίου.

Αναφύονται όμως και εθνικισμοί παντός είδους. Ζούμε αυτές τις μέρες την θριαμβολογία των βρετανών, έναν φαρμακευτικό εθνικισμό που είναι συμβατός θα έλεγα με τη λογική που επέβαλε το Brexit. Όμως μία ατάκα του Άντονι Φάουτσι ήρθε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.’’Το Ηνωμένο Βασίλειο έτρεξε στη γωνία του μαραθωνίου και μπήκε στα τελευταία μέτρα’’.

 Απο την άλλη Ρωσία και Κίνα χρησιμοποιούν τα δικά τους εμβόλια ως γεωπολιτικά όπλα για να ενισχύσουν την επιρροή τους.

 Αυτό το χρονικό διάστημα και όλο το 2021 θα διενεργηθεί το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα του πλανήτη.Ο εμβολιασμός γενικά θεωρείται το καλύτερο μέσο για την πρόληψη των λοιμώξεων και τα εμβόλια η μεγαλύτερη ανακάλυψη για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.Με  τον εμβολιασμό εκριζώθηκε η ευλογιά από το 1979, η πολιομυελίτιδα πλησιάζει να εκμηδενιστεί ενώ διφθερίτιδα ,τέτανος, κοκκύτης, ιλαρά, ερυθρά, ηπατίτιδα Β, μηνιγγίτιδα από αιμόφιλο της γρίπης έχουν δραματικά ελαττωθεί. Ο εμβολιασμός δημιουργείι συλλογική ανοσία και ανοσιακό τείχος και έτσι προστατεύονται εμβολιασθέντες και μη.Η  παρασκευή των εμβολίων περιλαμβάνει διάφορα στάδια, με κυριότερο τον έλεγχο αποτελεσματικότητας και ασφάλειας με κλινικές μελέτες.

 Τα εμβόλια που χορηγούνται στους ανθρώπους είναι πολύ ασφαλή. Ωστόσο ,όπως με οποιοδήποτε φάρμακο σπάνια μπορεί να  παρουσιαστούν παρενέργειες. Επιστημονικά, πάντοτε υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις,διχογνωμίες και αντικρουόμενες απόψεις. Έτσι πορεύεται η επιστημονική σκέψη.

Αυτό είναι διαφορετικό από ποικίλες θεωρίες πού διακινούνται  στο περιθώριο της επιστημονικής κοινότητας και σε κοινωνικά στρώματα που αρέσκονται σε σκοτεινά παίγνια συνωμοσίας, θρησκευτικών δοξασιών και παντός είδους ανορθολογισμών.Άλλωστε ο Αλβέρτος Αϊνστάιν είπε:’’ ότι μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία,και ώς πρός το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες’’. Εδώ πλέον έρχεται  η κοινωνία πού θα πρέπει να αντισταθεί και να ορθώσει μέτωπο λογικής και ορθολογισμού  σε όλα αυτά τα φαινόμενα που απειλούν και θέτουν σε κίνδυνο το υπέρτατο αγαθό, την ίδια τη ζωή.

Ήδη ο  κόσμος του διαδικτύου οργανώνει μία μεγάλη καμπάνια για τον εμβολιασμό.

Όλος ο πολιτικός κόσμος, οργανώσεις, συλλογικότητες, μέσα επικοινωνίας πρέπει να συνδράμουν αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για αναλύσεις, άγονες αντιπαραθέσεις και εμβριθείς παρουσιάσεις.Η αυστηρή τήρηση των μέτρων και η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος είναι η απόλυτη προτεραιότητα.


Πηγή