Διώξεις και ΕΔΕ εναντίον συνδικαλιστών

Σωρεία συνδικαλιστικών διώξεων καταγγέλλουν τις τελευταίες μέρες οι δύο μεγάλες ομοσπονδίες των υγειονομικών του ΕΣΥ, η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ. Στο μάτι του κυκλώνα έχουν βρεθεί οι πρόεδροι σωματείων εργαζομένων σε τρία νοσοκομεία της χώρας. Για ποινικοποίηση της συνδικαλισμού κάνουν λόγο τα σωματεία. Το θέμα έφτασε στη Βουλή.

Σωρεία συνδικαλιστικών διώξεων καταγγέλλουν τις τελευταίες μέρες οι δύο μεγάλες ομοσπονδίες των υγειονομικών του ΕΣΥ, η ΟΕΝΓΕ (νοσοκομειακοί γιατροί) και η ΠΟΕΔΗΝ (εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία).

Τρεις πρόεδροι σωματείων

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στο ΕΣΥ, στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των διοικητών των κατά τόπους Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) ή των διοικητών των νοσοκομείων έχουν μπει ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» Κώστας Καταραχιάς αλλά και οι πρόεδροι των σωματείων των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Έδεσσας και των Γιαννιτσών, Ελένη Σταυρακάκη και Σίμος Φωστηρόπουλος (είναι και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ) αντίστοιχα.

Στη μεν πρώτη περίπτωση του προέδρου των εργαζομένων του Αγίου Σάββα, του κ. Καταραχιά, η αναγκαστική μετακίνησή του στο «Σωτηρία» γίνεται σήμερα αιφνιδιαστικά παρά το γεγονός ότι προστατεύεται από το συνδικαλιστικό νόμο του 1982 (ν.1264), ενώ σε ότι αφορά τα δύο νοσοκομεία της Πέλλας η κα Σταυρακάκη και ο κ. Φωτόπουλος διώκονται πειθαρχικά και ποινικά για δηλώσεις τους στα ΜΜΕ με τις οποίες αναδείκνυαν τα κενά και τα προβλήματα του νοσοκομείου και του δημόσιου συστήματος υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μάλιστα σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα κάνει λόγο για «καθαίρεση» της προέδρου του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου στην Έδεσσα και για ΕΔΕ στον πρόεδρο των εργαζομένων στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών.

Ειδικότερα δε για τον πρόεδρο του Αγίου Σάββα υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καταραχιάς βρέθηκε στο στόχαστρο της διοίκησης του νοσοκομείου επειδή αντιτάχθηκε στις ΕΔΕ που διετάχθησαν κατά των συναδέλφων του που νόσησαν από τον κοροναϊό.

Ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει «ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης» και «επιχείρηση φίμωσης κάθε φωνής που αντιδρά», και ζητάει την άμεση παύση κάθε ενέργειας δίωξης των συνδικαλιστών υγειονομικών, ενώ από την πλευρά της η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για «χυδαίο και αυταρχικό κατήφορο», για «διώξεις και εκδικητικές μετακινήσεις που εξαπολύει εναντίων τους η κυβέρνηση για να συγκαλύψει τις εγκληματικές της ευθύνες».

«Οι υγειονομικοί της δημόσιας περίθαλψης που επί μήνες δίνουν στο πλευρό των ασθενών τη μάχη ενάντια στο θάνατο, που οι ίδιοι αρρωσταίνουν και πεθαίνουν πάνω στο καθήκον, δεν πρόκειται να φοβηθούν τις ΕΔΕ, τις διώξεις και τις εκδικητικές μετακινήσεις που εξαπολύει εναντίων τους η κυβέρνηση για να συγκαλύψει τις εγκληματικές της ευθύνες.
Όσοι επιλέγουν αυτόν τον κατήφορο το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να χαρακτηριστούν οριστικά και αμετάκλητα «δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα» όπως έλεγε ο ποιητής.
Θα συνεχίσουμε και την αυτοθυσία της προσφοράς στους ασθενείς, και τον αγώνα για την υγεία του λαού και την αποκάλυψη των εγκληματικών σας ευθυνών ταυτόχρονα.
Είμαστε οι πολλοί, έχουμε το δίκιο, ο λαός είναι μαζί μας. Δεν σας φοβόμαστε, εσείς να μας φοβάστε» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΕΝΓΕ.

ΕΔΕ και καθαίρεση

Το θέμα των διώξεων συνδικαλιστών υγειονομικών έφερε στη Βουλή η βουλευτής του ΜέΡΑ25Φωτεινής Μπακαδήμα με επίκαιρη ερώτησή της στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια από τον οποίο ζητάει να ενημερωθεί η Βουλή για το πόσες ΕΔΕ και αναγκαστικές μετακινήσεις έχουν γίνει από τις αρχές Νοεμβρίου στα νοσοκομεία.

«Μετά την εκδικητική μετάθεση του προέδρου του Σωματείου των Εργαζομένων του Ογκολογικού και Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», ακτινολόγου σε ειδικότητα, σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης, ενημερωνόμαστε πως και η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Έδεσσας κλήθηκε σε ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) και καθαιρέθηκε από τη θέση της επειδή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση «έκανε το έγκλημα να δώσει συνέντευξη στον τοπικό τύπο ως όφειλε από τη θεσμική της θέση και να αναφερθεί στις δυσχέρειες νοσηλείας των περιστατικών κορωνοϊού. Κάλεσε δωρητές να ενισχύσουν το νοσοκομείο όπως το έπραξαν πολλές φορές και λαϊκοί εκπρόσωποι εργαζομένων και οι διοικούντες το σύστημα. Μάλιστα οι διοικούντες φωτογραφήθηκαν μπροστά από κοντέινερ αρκετές φορές με δωρητές. Έκαναν μηνυτήρια αναφορά στη πρόεδρο του Σωματείου και την κάλεσαν σε ένορκη διοικητική εξέταση»» αναφέρει η Φωτεινή Μπακαδήμα.

Σε ποιες εποχές ζούμε;

«Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «αν και νοσούσε η ίδια μαζί με όλη την οικογένειά της από κορωνοϊό μεθόδευσαν παράνομα την καθαίρεσή της από πρόεδρο του Σωματείου. Συγκάλεσαν Διοικητικό Συμβούλιο τα υπόλοιπα μέλη και αποφάσισαν τη καθαίρεσή της χωρίς να το γνωρίζει η ίδια, την στιγμή που νοσούσε αυτή και η οικογένειά της από κορωνοϊό. Σε ποιες εποχές ζούμε; Της αφαίρεσαν πράγματα του Σωματείου χωρίς να της ζητηθεί να παραδώσει. Της αφαίρεσαν μέχρι και προσωπικά της αντικείμενα. Αντί να απολογηθούν οι διοικούντες το νοσοκομείο για τις υπηρεσίες που προσφέρουν με τους δεκάδες νεκρούς ζητάνε και τα ρέστα. Αυτό δεν είναι δημοκρατία», προσθέτει.

Τακτική εκφοβισμού

«Η ίδια τακτική καταγγέλλεται πως ακολουθήθηκε και με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, «επειδή τόλμησε να πει τα προβλήματα του νοσοκομείου τον καλούν σε ένορκη διοικητική εξέταση καθώς επίσης τον εκφοβίζουν με κάθε τρόπο»» αναφέρει η βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Στο πλαίσιο αυτών των καταγγελιών που έχουν γίνει από τα σωματεία των εργαζομένων στο χώρο του ΕΣΥ η κα Μπακαδήμα ρωτά τον υπουργό Υγείας:

1. Είναι ενήμερος για τις συγκεκριμένες καταγγελίες;

2. Τι ακριβώς συνέβη με τους συγκεκριμένους συνδικαλιστές;

3. Για ποιο λόγο καθαιρέθηκε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Έδεσσας;

4. Για ποιο λόγο καλείται σε ΕΔΕ ο Πρόεδρος του νοσοκομείου Γιαννιτσών;

5. Πόσες ΕΔΕ έχουν διαταχθεί από αρχές Νοεμβρίου στα νοσοκομεία της χώρας μας και για ποιους λόγους καλούνται σε ένορκη διοικητική εξέταση ή μετατίθενται σε θέσεις ανεξαρτήτως ειδικότητάς τους (ακτινολόγος «Αγίου Σάββα») ή καθαιρούνται οι υγειονομικοί;»

Του Θεοδωρή Λαπαναϊτη


Πηγή