Στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στην εκπομπή “Στο Πρώτο …Αλλιώς” έδωσε συνέντευξη σήμερα Τετάρτη, 18.11.2020 ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, όπου σχολίασε την επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων ανέφερε:
Για την αντιμετώπιση της πανδημίας:
Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι το εμβόλιο είναι αυτό το οποίο θα απελευθερώσει και την ψυχολογία και τις προοπτικές της οικονομίας. Ταυτόχρονα πρέπει να παρακολουθούμε με πάρα πολλή προσοχή τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Είδατε, για παράδειγμα, ότι προχθές η Πολωνία και η Ουγγαρία μπλόκαραν το Ταμείο Ανάκαμψης, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Που σημαίνει ότι στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή διεξάγεται ένα μπα ντε φερ μεταξύ όσων υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου και των χωρών που έχουν ένα ιδιότυπο “ορμπανικό” καθεστώς. Οι κυβερνήσεις Πολωνίας και Ουγγαρίας προσπαθούν να συμψηφίσουν τη συγκατάθεσή τους στο Ταμείο Ανάκαμψης με τις κυρώσεις που πιθανώς θα δεχθούν εξαιτίας του ελλείμματος δημοκρατίας στις χώρες τους.
Για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού:
Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα αποφασίσουν οι ειδικοί. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, είναι κάτι το οποίο ούτως ή άλλως θα απαιτήσει υποδομές, θα απαιτήσει οργάνωση, θα απαιτήσει έναν επανασχεδιασμό και του ΕΣΥ αλλά και εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες κέντρα εμβολιασμού σε όλη τη χώρα. Είναι λοιπόν μία συζήτηση που έχει να κάνει και με οργανωτικά και με οικονομικά και διοικητικά ζητήματα. Το μόνο που έχω να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι θα πρέπει να αφορά όλους τους πολίτες και να είναι δωρεάν.
Για τις δημοσκοπήσεις:
Στο Κίνημα Αλλαγής το μυαλό και η ενέργειά μας είναι προσανατολισμένα στην επικαιρότητα και στην τρέχουσα κατάσταση. Όταν λοιπόν υπάρχει μία εθνική κρίση, νομίζω ότι τα εσωκομματικά σενάρια έπονται.
Έχω τις αμφιβολίες μου για τα εργαλεία της κάθε εταιρείας. Όταν το Κίνημα Αλλαγής σε μία δημοσκόπηση, για παράδειγμα, παίρνει 6,5% και το δείγμα που θα ψηφίσει είναι 1000 άνθρωποι, αντιλαμβάνεστε ότι ρωτώντας 65 ανθρώπους θα πέσεις πάρα πολύ έξω στις εκτιμήσεις σου. Υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας αυτής της δημοσκόπησης, όχι μόνο γιατί δεν το έχουν δηλώσει όλοι όσοι παρουσιάζονται ως υποψήφιοι αρχηγοί, αλλά μου κάνει εντύπωση και η κατανομή και τα υπόλοιπα νούμερα της δημοσκόπησης. Νομίζω ότι θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί με τόσο μικρά δείγματα. Θυμίζω ότι πριν γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, το 2017, οι δημοσκοπήσεις από το Σεπτέμβριο στην τελική ευθεία έδιναν πολύ ψηλά, για παράδειγμα, τον κ. Θεοδωράκη. Υπήρχαν δημοσκοπήσεις στο γενικό πληθυσμό, όπου ο κ. Θεοδωράκης ερχόταν έως και δεύτερος, αλλά την ώρα τον εκλογών, επειδή είναι τελείως διαφορετικό το εκλογικό σώμα, ήρθε τέταρτος. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί και να αντιμετωπίζουμε κάθε πράγμα στον καιρό του.