Φώφη Γεννηματά: «Υπάρχει η δική μας προοδευτική διέξοδος»

Εισαγωγική τοποθέτηση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην τηλεσυζήτηση για την Οικονομία 

Φίλες και Φίλοι, 

Σίγουρα το πρώτο ζήτημα που απασχολεί τον Ελληνικό λαό σήμερα είναι η προστασία της υγείας του από τον covid-19. 

Όμως υπάρχει και το θέμα της οικονομίας. Πως θα χτίσουμε το αύριο και αυτό δεν μπορεί να γίνει πάνω σε ερείπια.

Έχουμε υποχρέωση και συμβάλλουμε καθημερινά με τις προτάσεις μας. Σε σαυτό αποβλέπει και η σημερινή εκδήλωση.

Τρεις είναι οι κεντρικοί άξονες που συνθέτουν την οικονομική πραγματικότητα. 

Ο πρώτος: Τα άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. 

Ο δεύτερος: Ο κρατικός Προϋπολογισμός-οι οικονομικές προτεραιότητες για το 2021.

Ο τρίτος: Το Σχέδιο για την διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης της μεγάλης-ίσως τελευταίας-ευκαιρίας για την έξοδο από την κρίση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Οικονομίας. 

Στον πρώτο άξονα: 

Έχουμε ασκήσει εντός και εκτός Βουλής σκληρή κριτική στα Κυβερνητικά μέτρα. 

• Γιατί είναι αποσπασματικά, ανεπαρκή και καθυστερημένα. 

• Γιατί στηρίζουν κυρίως τους λίγους και ισχυρούς, ελάχιστα για τους μικρομεσαίους, τίποτε για τους αγρότες. Όποιος αμφιβάλλει ας δει το πώς χειρίστηκαν οι Τράπεζες την ρευστότητα.

• Γιατί η ΝΔ εκμεταλλεύεται την κρίση για να αφαιρέσει εργασιακά δικαιώματα και να εφαρμόσει το δόγμα «μισός μισθός-μισή δουλειά». 

Πολύ έγκαιρα καταθέσαμε το δικό μας ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 

Με εμπροσθοβαρή, στοχευμένα, αποτελεσματικά μέτρα για να μείνει ΟΡΘΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. 

…………………………… . …………………………… . ……………………………

Στον δεύτερο άξονα:

Ο Προϋπολογισμός που κατέθεσε η Κυβέρνηση για το 2021 στηρίζεται σε σενάρια που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. 

Πως θα έχουμε ανάπτυξη 4,8% για το 2021;

Θα έχουν εξαφανιστεί τα προβλήματα της πανδημίας; Θα γυρίσουμε εν μια νυκτί στα δεδομένα του 2019; Μα και τότε στο Δ’ τρίμηνο, ύφεση καταγράφηκε με τις πολιτικές που ακολούθησε η ΝΔ. 

Στόχος εκτός πραγματικότητας. Ιδιαίτερα όταν η μεγάλη καθυστέρηση στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι ήδη γεγονός και στην Ευρώπη και στην χώρα μας. 

Ποιοι αλήθεια θα πληρώσουν παραπάνω για να αυξηθούν τα έσοδα –όπως προβλέπει-κατά 8,1%;

Γιατί όποιος γνωρίζει το τι γίνεται στην αγορά, όποιος βλέπει τη μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων κατά 10% μέσα στο χρόνο, όποιος ασχολήθηκε με την κρίση στον αγροτικό χώρο, θα μας πει ότι αυτός είναι ανέφικτος στόχος. 

Αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση ή πετάει στα σύννεφα ή επιχειρεί και πάλι να παραπλανήσει τους πολίτες. 

…………………………… . …………………………… . ……………………………

Στον τρίτο άξονα:

Όπως φαίνεται από τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, αλλά και από αυτές του αρμόδιου Υπουργού, η Κυβέρνηση υιοθέτησε πλήρως τις προτάσεις της έκθεσης Πισσαρίδη, για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Δικαίωμα της. Αλλά ακόμη θα πω εγώ μια αλαζονική που κρύβει και ιδεοληπτική επιλογή. 

Γιατί για μια ακόμη φορά, το κρίσιμο για το μέλλον μας αυτό «Σχέδιο» έρχεται ως μονοκομματική επιλογή και όχι ως αποτέλεσμα μιας ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συμφωνίας. Ιδιαίτερα όταν η υλοποίηση του υπερβαίνει χρονικά την κυβερνητική θητεία της ΝΔ. 

Διαφωνούμε με το περιεχόμενο και την κατεύθυνση αυτής της πρότασης:

1ον) Γιατί δεν συνιστά ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο για το μέλλον, και για την μετάβαση σε μια αναπτυγμένη, σύγχρονη, ανταγωνιστική οικονομία. 

2ον) Γιατί ενώ μιλά για τον στόχο της αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, «ξεχνά» ότι από το όφελος της ανάπτυξης πρέπει με πολιτικές αναδιανομής, να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες. 

Δεν είναι καθόλου τυχαία η ηθελημένη αοριστία στις προτάσεις για τους φορολογικούς συντελεστές, και η έλλειψη αναφοράς για την φορολόγηση του πλούτου. 

3ον) Γιατί μιλά για «ανάπτυξη» που βασίζεται στη στήριξη των μεγάλων και δεν αφορά τους πολλούς, τους μικρούς και μεσαίους. 

4ον) Γιατί απουσιάζουν επιδεικτικά τα μέτρα για την Κοινωνική Προστασία, τα μέτρα που εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή. 

Ακόμη και για την ενίσχυση των Δημόσιων Νοσοκομείων, που ως φαίνεται πρόκειται να παραδοθούν σε ιδιώτες. 

5ον) Γιατί εμμένει στις βαθιά συντηρητικές προτάσεις για απολύσεις, για ωράριο λάστιχο, για την κατάργηση των ελεύθερων διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτερο μισθό. Δεν τους απασχολεί ότι και ο εργαζόμενος πρέπει να προσδοκά οφέλη από την ανάπτυξη, να βελτιώνει τη ζωή του, να αισθάνεται ασφαλής στην εργασία του. 

6ον) Γιατί δεν υπάρχει καμία μέριμνα για να φέρουμε πίσω τους νέους επιστήμονες, που επενδύσαμε πάνω τους, αλλά σήμερα λόγω της κρίσης δουλεύουν και προσφέρουν στο εξωτερικό.

7ον) Γιατί εμμένει στην αντίληψη που θέλει τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους αλλά όχι τις ισχυρές δημόσιες επενδύσεις όπως για το ΕΣΥ, τις κοινωνικές υποδομές που σήμερα καταρρέουν. 

Η ΝΔ έκανε την επιλογή της, προχωρά στον συντηρητικό δρόμο της. 

Υπάρχει όμως και η προοδευτική διέξοδος. 

Η δική μας πρόταση της Νέας Αλλαγής . Ο δρόμος του Κινήματος Αλλαγής. 

Τον Σεπτέμβριο παρουσίασα την πρόταση μας στην ομιλία μου στην Hellexpo. 

Η πρότασή μας περιλαμβάνει:

Α) Πρόσθετα μέτρα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. 

Β) Παρεμβάσεις και μέτρα για την επανεκκίνηση της Οικονομίας. 

• Ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων, των μεσαίων στρωμάτων, των αυτοαπασχολούμενων. 

• Ισχυρά κίνητρα που συνδέονται με επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας και όχι μόνο για τα μερίσματα και τα κέρδη. 

Γ) Δημόσιες Επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία. 

• Σε υποδομές που συμβάλλουν στην Ανάπτυξη. 

• Στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

• Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους για την εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων. Με πλήρη διαφάνεια στις λειτουργίες του. 

• Την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας ασφάλειας, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή. 

Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τεχνολογικά σύγχρονες, οικονομικά βιώσιμες, ανθεκτικές στην ύφεση, με εξαγωγικό προσανατολισμό, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. 

Με αιχμή την ενίσχυση της Βιομηχανίας, τις νέες μορφές τουρισμού, την στήριξη και μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην Πρωτογενή Παραγωγή.

Φίλες και Φίλοι,

Η συζήτηση για το δικό μας Σχέδιο, για τον δικό μας προοδευτικό δρόμο, εισέρχεται σε μια αποφασιστική φάση. Σε αυτό εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση. 

Θα το παρουσιάσουμε αναλυτικά και στη Βουλή. Αλλά όχι μόνο εκεί. 

Στόχος μας είναι να γίνει γνωστό , όχι μόνο στους παραγωγικούς φορείς με τους οποίους έχουμε συζητήσει αλλά σε κάθε πολίτη, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. 

Με χρήση λόγω της πανδημίας των ψηφιακών δυνατοτήτων . 

Είναι το δικό μας Κοινωνικό Συμβόλαιο για την νέα Ελλάδα. 

Φίλες και Φίλοι, 

Κλείνω με 4 απαραίτητες επισημάνσεις. 

Η πρώτη: Θα οδηγηθούμε σε νέα αδιέξοδα εάν από το 2022, επανέλθουν οι βαθιά συντηρητικές προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε. και οι δυσβάσταχτοι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελληνική Οικονομία, 

που υπονομεύουν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. 

Η δεύτερη: Στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα-αλλά και άλλες χώρες του Νότου-θα έχουν να αντιμετωπίσουν, ένα επικίνδυνα υψηλό Δημόσιο Χρέος. Με ότι αυτό συνεπάγεται και για τον ομαλό δανεισμό της χώρας, ιδιαίτερα εάν η ΕΚΤ δεν συνεχίσει τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας. 

Η Τρίτη: Όσο το ελεγχόμενο από τους ξένους Υπερταμείο λειτουργεί ως μηχανισμός υποθήκης στους δανειστές και όχι ως μέσο αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας, οι προσπάθειές μας θα αποδυναμώνονται. 

Απαιτείται από ΤΩΡΑ η Κυβέρνηση να προετοιμάσει την παρέμβαση της, τις συμμαχίες της, ώστε η ΕΕ να προχωρήσει:

• Στην κατάργηση των στόχων των δυσβάσταχτων πλεονασμάτων για την χώρα μας. Να ισχύσει ότι για τις άλλες χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης. 

• Στην αποδοχή πρόσθετων μέτρων για την ομαλή διαχείριση του δημόσιου χρέους σε βάθος χρόνου, ειδικά για τις χώρες του Νότου.

• Στο να περιέλθει ο έλεγχος του Υπερταμείου στη χώρας μας. Έτσι θα ενισχυθούν και οι πόροι για το Ασφαλιστικό. 

Και η 4η επισήμανση

Η αποτελεσματική διαχείριση των Ευρωπαϊκών πόρων είναι απαράβατος όρος για την επιτυχία κάθε στόχου. 

Οι αρνητικές εμπειρίες από τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, αλλά και η αποτυχημένη διαχείριση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, δεν πρέπει να επαναληφθούν. 

Δεν είναι λύση ούτε για την αποτελεσματικότητα, ούτε για τη διαφάνεια, ο «πλήρης έλεγχος» από το Πρωθυπουργικό Γραφείο.. 

Να καταργηθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι επενδύσεις να προχωρούν με fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ιδιαίτερα για τις μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις, να λύνονται εξ’ αρχής όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσης γης.


Πηγή