«Η Τουρκία δεν προκαλεί απλώς την Ελλάδα. Παραμένοντας προσκολλημένη στις νεοοθωμανικές της φιλοδοξίες και χρησιμοποιώντας τακτικές του 19ου αιώνα, αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή» υπογράμμισε την Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας 5ο Thessaloniki Summit.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, «η Τουρκία μπλέκεται ανοιχτά στρατιωτικά στην Κύπρο, τη Λιβύη και τη Συρία, καθώς και στο Βόρειο Ιράκ. Είναι παρούσα στον Καύκασο κι έχοντας μετατραπεί σε “ταξιδιωτικό γραφείο τζιχαντιστών”, αποτελώντας άμεση απειλή για την Ευρώπη και τις χώρες της Μεσογείου».
«Η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται και πάλι, αναμφίβολα, σε κατάσταση αναταραχής. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις, μερικές παλιές, μερικές νέες. Όλες αποσταθεροποιούν σοβαρά την περιοχή και απειλούν την ευημερία και τη σταθερότητα της Ευρώπης στο σύνολό της. Η απάντηση της χώρας μας σ’ αυτή την πρόκληση ασφάλειας είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στους κανόνες και τις αρχές που πρέπει να καθοδηγούν τις διεθνείς σχέσεις» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας.
Πιστεύουμε, συνέχισε ο ΥΠΕΞ, ότι οι χώρες πρέπει να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά, μέσω του διαλόγου, και τηρώντας τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. «Η Ελλάδα αντί να μείνει στα λόγια, προβαίνει σε πράξεις. Μέσα σε μερικούς μήνες, καταλήξαμε σε δύο μνημειώδεις συμφωνίες, πρώτον με την Ιταλία και στη συνέχεια με την Αίγυπτο, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας.
Καταλήξαμε σε συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στη Χάγη. Έτσι επιλύουν τις διαφορές τους τα ειρηνικά έθνη, μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω των κανονιοφόρων» τόνισε ο κ. Δένδιας. Εργαζόμαστε, ανέφερε, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η πορεία προς την σταθερότητα και την ευημερία περνά από μια προοπτική ένταξης στην ΕΕ. Οικοδομούμε δεσμούς με τις άλλες χώρες της περιοχής, καθώς και με τα κράτη του Κόλπου.
«Επιτρέψτε μου, ολοκληρώνοντας, να είμαι σαφής ως προς ένα σημείο: Δεν επιστρέφουμε στην πολιτική του 19ου αιώνα. Δεν χτίζουμε συμμαχίες ενάντια σε κανέναν. Αντιθέτως, είμαστε ανοιχτοί για να επεκτείνουμε το πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας. Με έναν όρο: ότι σέβονται τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου. Υποθέτω ότι δεν ζητάμε πολλά…»
Πηγή: skai.gr