Χρήστος Πρωτόπαπας: «Η ελληνική πρόταση αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συμφωνίας»

Άρθρο του Χρήστου Πρωτόπαπα μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, πρώην Υπουργού,  στο «ieidiseis.gr».

Δεν θα αναλύσω το αυτονόητο. Την σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την οριστική έξοδο από την κρίση.

Θα επισημάνω όμως ότι η κοινή λογική επιτάσσει το περιεχόμενο της Ελληνικής πρότασης να είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συμφωνίας, ενός Κοινωνικού Συμβολαίου για την νέα Ελλάδα, την Ελλάδα που  μας αξίζει.

Όχι μόνο γιατί η υλοποίηση του Σχεδίου που θα υποβληθεί στην Ε.Ε. υπερβαίνει χρονικά την Κυβερνητική θητεία της ΝΔ.

Αλλά το κυριότερο γιατί η επιτυχία του και οι βαθιές αλλαγές που απαιτούνται γι’ αυτήν-προϋποθέτει την στήριξη και την συστράτευση όλων των δυνάμεων του έθνους μας.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση κινείται πάλι στην αντίθετη κατεύθυνση. Με την γνωστή αυταρέσκεια και αλαζονεία, ολοκληρώνει το δικό της σχέδιο, βασισμένο μόνο στην γνωστή Επιτροπή Πισσαρίδη.

Η «διαδικασία»- που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και ουσία-είναι το ένα πρόβλημα.

Το άλλο και βέβαια το μεγαλύτερο είναι το περιεχόμενο.

Σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές ακόμη δεν το γνωρίζουμε πλήρως. Κάποιες γενικόλογες διαρροές που έγιναν στα ΜΜΕ δεν μας διαφώτισαν. Ωραία λόγια χωρίς ουσία, χωρίς εξειδίκευση.

Φαίνεται ότι η Κυβερνητική λογική είναι η υιοθέτηση του σχεδίου της Επιτροπής Πισσαρίδη.

Που δεν θα το κρίνω ως «σχέδιο τεχνοκρατών», αλλά ως πρόγραμμα που έχει καθαρά την Κυβερνητική σφραγίδα.

Αν με ρωτήσει κάποιος αν διαφωνώ στα πάντα η απάντηση θα είναι: όχι δεν διαφωνώ σε κάποια αυτονόητα που πρέπει να γίνουν, αλλά διαφωνώ ριζικά στην συντηρητική ιδεολογική του κατεύθυνση και στις προτάσεις που απορρέουν από αυτήν.

  • Είναι ένα σχέδιο που μεριμνά μόνο για τους «μεγάλους» για την συγκέντρωση της οικονομίας στα χέρια των «λίγων». Τίποτε για τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τις ενεργειακές κοινότητες.
  • Είναι ένα σχέδιο που μιλά για ανάπτυξη, ξεχνώντας ότι αναπόσπαστο στοιχείο της πρέπει να είναι η κοινωνική συνοχή και ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας. Δεν υπάρχει ούτε αναφορά στην ενίσχυση των Δημόσιων Νοσοκομείων.
  • Είναι ένα σχέδιο που θεωρεί ως δεδομένες τις κοινωνικές ανισότητες.

Λείπει η λογική του προοδευτικού φορολογικού συστήματος, των πολιτικών αναδιανομής μέσα από την φορολόγηση του πλούτου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μόνο αναφορά του για την φτώχεια, είναι ότι χρειάζεται «ένα κάποιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που πρέπει να φορολογείται».

  • Σχέδιο με προτάσεις για περαιτέρω αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων και για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.
  • Τέλος ένα σχέδιο που διέπεται από την αντίληψη του ασφυκτικού ελέγχου του κράτους. Ο Υπουργός μας λέει, πρέπει να έχει καθοριστικό λόγο στην επιλογή των στελεχών της Διοίκησης.

Έλεγχος του κράτους, αλλά όχι ισχυρές δημόσιες επενδύσεις για το ΕΣΥ, το σύστημα πολιτικής προστασίας, τις αναπτυξιακές αλλά και τις κοινωνικές υποδομές που σήμερα καταρρέουν.

Η ΝΔ έχει κάνει την επιλογή της; Σίγουρα.

Είμαστε απέναντι σε αυτήν; Ναι με πλήρη συνείδηση και επιχειρήματα.

Φθάνει αυτό; ΟΧΙ. Γιατί τα προβλήματα είναι εδώ, γιατί η κρίση είναι εδώ, γιατί οι μικρομεσαίοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες πληρώνουν τις συνέπειές της.

Και θέλουν να γνωρίζουν αν υπάρχει ο «άλλος», ο «προοδευτικός» δρόμος για το μέλλον της χώρας και το δικό τους.

Η απάντηση μας είναι ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ. Γι’ αυτό και το Κίνημα Αλλαγής από τον Σεπτέμβρη παρουσίασε το δικό του εναλλακτικό σχέδιο.

Καθαρές κουβέντες, με σύγχρονο πνεύμα, με μεγάλες τομές και αλλαγές.

Με προτάσεις για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, τις επενδύσεις, την νέα βιομηχανία, την βιοτεχνία, τον Τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, την βιώσιμη (πράσινη) ανάπτυξη, την δημιουργία του ψηφιακού κράτους.

Και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, την Υγεία, την λειτουργία του κράτους, στην αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων με ασφάλεια για τον εργαζόμενο.

Όπως τις παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτό τον δρόμο που δημιουργεί την ελπίδα για την Νέα Αλλαγή συνεχίζουμε….


Πηγή