Συνέντευξη Μανώλη Όθωνα, μέλους Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου & Δ/ντή Πολιτικού Γραφείου Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Στο Καρφί» και στο δημοσιογράφο Χρ. Δρούζια.
1. Λίγο πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, εκδηλώθηκε νέα πρόκληση της Τουρκίας με την έξοδο του για έρευνες εντός της ζώνης των 12 μιλίων από το Καστελόριζο. Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της Ελλάδας;
Αυτή τη φορά κανείς δεν μπορεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Και μόνο η έκδοση της Τουρκικής NAVTEX, που περιλαμβάνει παρουσία εντός της ζώνης νόμιμης επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, συνιστά απειλή εθνικής κυριαρχίας. Πολύ περισσότερο κάθε απόπειρα υλοποίησης αυτού του προκλητικού σχεδιασμού από την πλευρά της Τουρκίας, πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο. Στην προηγούμενη φάση των Τουρκικών προκλήσεων ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μη φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε ό,τι χρειάζεται». Τώρα με ευθύνη της Τουρκίας είμαστε, δυστυχώς, υποχρεωμένοι, αν υπάρξει απόπειρα εισόδου τουρκικού σκάφους εντός του δυνητικά εθνικού χώρου, να κάνουμε ότι χρειάζεται για να το αποτρέψουμε. Οτιδήποτε άλλο συνιστά ανεπίτρεπτη και οδυνηρή εθνική υποχώρηση.
2. Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας; Αντιμετωπίζει επαρκώς την κρίση;
Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την πανδημία αποκτούν μεσοπρόθεσμο τουλάχιστον χαρακτήρα. Στις επιχειρήσεις , στην εργασία, στον τρόπο ζωής, οι αλλαγές που συντελούνται είναι μεγάλες και αρκετές αποκτούν μόνιμα χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειρισθεί αυτήν την κατάσταση ως παρένθεση. Με αποσπασματικά, ανεπαρκή και καθυστερημένα μέτρα. Ενώ επείγει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και δομικές παρεμβάσεις.
Την ίδια στιγμή αξιοποιεί τα νέα σύνθετα προβλήματα ως ευκαιρία προώθησης συντηρητικών και αντιλαϊκών επιλογών που βρίσκονται στον αντίποδα των αναγκαίων ριζικών αλλαγών που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες.
Στην νέα κρίση, σε αντίθεση με την προηγουμένη, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι το έλλειμμα των πόρων αλλά το έλλειμμα πολιτικής από τη ΝΔ.
3. Τι αντιπροτείνει το κόμμα σας;
Εμείς αντιπροτείνουμε ένα προοδευτικό σχέδιο για την αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, με στόχο «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα».
Με συγκεκριμένες προτάσεις για παραγωγικές επενδύσεις, στήριξη των επιχειρήσεων, διασφάλιση της πλήρους απασχόλησης και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Γιατί χωρίς όρθια την κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει ζωντανή οικονομία.
4. Με αφορμή τις αποκαλύψεις Κοντονή, συμμερίζεστε την άποψη για ανίερη σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του;
Λάθη και αστοχίες, υπήρξαν από πολλούς. Πράξεις ή παραλείψεις, που εξέθρεψαν το νεοναζιστικό μόρφωμα, καθυστέρησαν την αντιμετώπιση του και άφησαν ανοιχτές κερκόπορτες για την μη οριστική αποβολή του από την πολιτική ζωή. Παρότι η δική μας παράταξη ήταν όλα αυτά τα χρόνια σταθερά και με συνέπεια πρωταγωνιστικά παρούσα στον αγώνα απέναντι στην Χ.Α, δεν σπεύδουμε να κάνουμε δίκη προθέσεων κανενός. Η αντιμετώπιση του φασισμού και η προάσπιση της Δημοκρατίας είναι μια υπόθεση που πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει το πολιτικό σύστημα. Γιατί είναι ένας διαρκής καθημερινός αγώνας που μας χρειάζεται όλους.
5. Τελικά όμως η Χ.Α ή μια παραλλαγή της και μάλιστα με συμμετοχή των ίδιων προσώπων, δεν έχει αποκλεισθεί.
Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης για το πολιτικό σύστημα να δείξει ωριμότητα και ευθύνη. Να υπάρξει με συμμετοχή όλων των κομμάτων η επεξεργασία της αναγκαίας νομοθετικής παρέμβασης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στη συνέχεια να ψηφιστεί από όλους μαζί στη Βουλή. Αυτή την πρωτοβουλία, ισχυρού πολιτικού συμβολισμού αλλά και αποτελεσματικής παρέμβασης στο πρόβλημα, ανέλαβε η Φώφη Γεννηματά καταθέτοντας τη σχετική πρόταση στον Πρόεδρο της Βουλής.
6. Το κόμμα σας έχει μιλήσει κατ’ επανάληψη για την ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων. Σε τυχόν πρότασης διαλόγου για προγραμματική σύγκλιση είτε από τη ΝΔ είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ανταποκριθείτε;
Η συζήτηση που περιστρέφεται γύρω από σενάρια που επιφυλάσσουν συμπληρωματικό ρόλο για το Κίνημα Αλλαγής είναι last year. Υπάρχουν νέες συνθήκες και νέα δεδομένα που θα διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό περιβάλλον. Το εγχείρημα του κ. Τσίπρα να συγκροτήσει τον άλλο πόλο απέναντι στη συντήρηση κατέρρευσε οριστικά και παταγωδώς. Μαζί κατέρρευσε και ο συγκυριακός διπολισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη που δημιουργεί εικόνα ενός μονοπολικού ουσιαστικά συστήματος. Εικόνα που προφανώς δεν μπορεί παρά να έχει προσωρινά, συγκυριακά χαρακτηριστικά. Είναι η ώρα με πίστη και αυτοπεποίθηση να ξεδιπλώσουμε το δικό μας πολιτικό σχέδιο και να συγκροτήσουμε, ως Κίνημα Αλλαγής, τον άλλο πόλο και να διεκδικήσουμε ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο. Για τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που είναι ξανά αίτημα της κοινωνίας.