Επιστράτευσαν τον Τσιόδρα για να περάσουμε από την «ατομική ευθύνη» στη «γλώσσα της καρδιάς» και τη «φωνή της συνείδησης»

Έπειτα από αρκετό καιρό και μετά τις 1.259 νέες μολύνσεις από κορονοϊό και τις 102 διασωληνώσεις ασθενώνς, η κυβέρνηση της ΝΔ επιστράτευσε τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, που ήταν παρών στην ενημέρωση της Τρίτης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, προκειμένου να περάσει… από την «ατομική ευθύνη» στη «γλώσσα της καρδιάς» και τη «φωνή της συνείδησης» και να κρύψει, για μια ακόμη φορά, να αποφύγει τις πολιτικές της ευθύνες για το ανύπαρκτο σχέδιό της για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Άλλωστε, η απάντηση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, όταν ρωτήθηκε για το εάν αντέχει το δημόσιο σύστημα υγείας, αυτό ακριβώς αποδεικνύει: ανυπαρξία σχεδίου και αποσπασματικά μέτρα. Είναι στα όριά του, είπε ο υφυπουργός, και «συνεχώς γίνονται ανακατατάξεις (η λέξη κλειδί)».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας πήρε το λόγο, στην αρχή, μετά τις ανακοινώσεις του καθηγητή, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος γνωστοποίησε ότι από τα 1.295 νέα κρούσματα, τα 295 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 291 στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, έκανε μια ανασκόπηση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ευρώπη. «Στην Ελλάδα η επιδημία εκτινάχθηκε» σημείωσε και τόνισε πως η επιθετική αύξηση είναι προ των πυλών.

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ξεκινώντας έκανε αναφορά στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτώβρη, «μια ιστορική ημέρα, με ιστορικές μνήμες αντρειοσύνης απέναντι στο φασισμό» και «όπως οι πρόγονοί μας πολέμησαν το φασισμό, έτσι κι εμείς σήμερα πρέπει να πολεμήσουμε την πανδημία».

«Είναι αδύνατον να ελεγχθεί η διασπορά. Θέλω με ήρεμη συνείδηση να πω ότι δεν χάνουμε την ελπίδα μας, εξακολουθούμε να παλεύουμε ως πολίτες με τα μέτρα που διευκολύνουν τη ζωή μας, που επιτρέπουν την κοινωνική ζωή χωρίς το απαγορευτικό, που έχει τεράστιες κοινωνικές συνέπεια» είπε συνεχίζοντας και υπογράμμισε: «Πρέπει να μιλήσει η φωνή της συνείδησης. Είναι σαφώς χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα. Το ξέραμε; Το περιμέναμε; Ναι. Δεν είναι ώρα μόνον ευθύνης, είναι ώρα συνείδησης. Είναι μία επιλογή ότι αυτό θα κάνουμε (να τηρούμε τα μέτρα δηλαδή) μια επιλογή ελευθερίας», προσέθεσε.

Όπως ανέφερε, επίσης, «Δεν μπορούμε να μπούμε στην συνείδηση του απέναντι. Η προσωπική επιλογή του καθένα θα δείξει πως θα εξελιχθεί η πανδημία. Πρέπει να μιλήσει η φωνή της συνείδησης. Η αθώα και ανέμελη συμπεριφορά των παιδιών μας δεν πρέπει να επιτρέψει να μεταδοθεί ο ιός και η γρίπη στους ευπαθείς. Είναι ώρες ευθύνης και συνείδησης, είναι ώρα να μιλήσουν οι καρδιές».

«Η μάσκα είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε. Την βγάζουμε μόνο για να φάμε (όταν είμαστε με άλλον). Στα Μέσα Μεταφοράς είναι ασφυκτικές οι συνθήκες, το κατανοώ, αλλά είναι αδύνατο τώρα να τα αναπτύξουμε περισσότερο», είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά «μη νομίζετε πως εμένα μου αρέσει να φοράμε μάσκες, να βλέπω παιδιά να φορούν μάσκες».

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε πλήρη πανικό γιατί τώρα που πληθαίνουν τα κρούσματα της επιδημίας που χρειάζονται νοσηλεία συνειδητοποιεί το βαρύ τίμημα της «με ελαφριά την καρδία» πολύμηνης επικοινωνιακής προπαγάνδας πως δήθεν «θωρακιστήκαμε» και πως δήθεν «κάναμε προσλήψεις» στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η πικρή αλήθεια είναι πως λόγω τραγικών ελλείψεων υγειονομικού προσωπικού πολλά νοσοκομεία απειλούνται με πλήρη κατάρρευση και κινδυνεύουν να μετατραπούν τα ίδια σε εστίες ενδονοσοκομειακής διασποράς της επιδημίας. Και ήδη, υπάρχουν πολλά  παραδείγματα. Ενδεικτικά, το ΑΧΕΠΑ, το «Αττικόν», το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το Ογκολογικό «Άγιος Σάββας», ο «Ευαγγελισμός» κ.λπ.

Έστω και τώρα, κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούν. Οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι αναλώσιμα υλικά για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς μας δεν είναι «παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Επειγόντως με ΠΝΠ «κατά παρέκκλιση ισχυουσών διατάξεων» και με επίκληση της επιδημίας να γίνουν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, όπως απαιτεί ήδη από τον περασμένο Μάρτιο το υγειονομικό κίνημα. Μόνιμες προσλήψεις, όμως, όχι μόνον στα νοσοκομεία, αλλά και άλλες υπηρεσίες της πρώτης γραμμής, στους δήμους (Καθαριότητα, Παιδικούς, ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ κ.λπ.), στην παιδεία (εκπαιδευτικοί, σχολικές καθαρίστριες κ.λπ., παράλληλα με τάξεις των 15 μαθητών), στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (οδηγοί, αγορά λεωφορείων και συρμών κ.λπ.).

Να το επαναλάβει το ErgasiaNET, σε αντίθεση με το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης για τα περί υγειονομικού «success story», στο πρώτο κύμα της πανδημίας: όπως τότε οι εργαζόμενοι, από ελευθερία, από συνείδησης, από καρδιάς, έσωσαν τη δημόσια υγεία και την υγεία του λαού, έτσι και τώρα θα κάνουν το καθήκον τους, δε θα κιοτέψουν. Αυτοί που συνεχίζουν να κάνουν τη «στρουθοκάμηλο» είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Υγείας, μη αναλαμβάνοντας την πολιτική τους ευθύνη και μη παίρνοντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.

Λεφτά για μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στα Μέσα Μεταφοράς, στους Δήμους ισχυρίζεται ότι δεν έχει, αλλά για τους κλινικάρχες, τους εφοπλιστές, τους καναλάρχες, για να ανακεφαλαιοποιεί έμμεσα τις τράπεζες (και μέσα από το νέο Πτωχευτικό Νόμο – οικονομική φυλακή των φτωχών) έχει, και μάλιστα με τη σέσουλα.


Πηγή