Άρθρο της Ζέφης Δημαδάμα, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στον skai.gr
Η πανδημία ήρθε και θα μείνει όπως ήρθαν και θα μείνουν και οι ανισότητες, οι οποίες προϋπήρχαν και δυστυχώς εντείνονται δραματικά. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, οι διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας εξακολουθούν να ενισχύονται.
Όλο και περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω του κορωνοιού, επιδεινώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις ήδη μεγάλες ανισότητες μεταξύ των φύλων και το χάσμα των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών για την ίδια εργασία.
Οι πολιτικές για ίση αμοιβή, εν μεσω πανδημίας, γίνονται επείγουσες και επιτακτικές και οι κυβερνήσεις οφείλουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση αυτού του πάγιου και δίκαιου αιτήματος, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Αρκετοί θα σπεύσουν να υποστηρίξουν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ασχοληθούμε με τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών. Πριν απαντήσουμε για το πόσο είναι ή όχι κρίσιμο στην παρούσα φάση το αίτημα των ίσων ευκαιριών ή ακόμη περισσότερο της ίσης αμοιβής, χρειάζεται να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω :
α) Εν μέσω πανδημίας, οι εργαζόμενοι φροντίδας και πρώτης γραμμής στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες, νοσοκόμες, καθαρίστριες, οικιακές εργαζόμενες, σερβιτόρες σε καφετέριες και ταμίες στο σούπερ μάρκετ.
β) Συχνότερα οι γυναίκες είναι αυτές που βρίσκονται σε άτυπες θέσεις εργασίας, οι οποίες δεν εμπίπτουν στους τομείς του εργατικού δικαίου, παγιδεύοντας αυτές σε χαμηλά αμοιβόμενα, μη ασφαλή εργασιακά περιβάλλοντα. Η εργασία τους είναι συχνά αόρατη και μη αναγνωρισμένη, χαρακτηρίζεται από κακές συνθήκες εργασίας, καθώς και από έκθεση σε βία και παρενόχληση.
γ) Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γυναίκες είτε εργαζόμενες, είτε όχι, παρέχουν τριπλάσια δωρεάν φροντίδα και δωρεάν οικιακή εργασία από τους άνδρες, παγκοσμίως. Αυτό περιλαμβάνει οικιακές εργασίες, όπως το μαγείρεμα, την καθαριότητα και τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων.
Στην παρούσα φάση, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα του κορωνοιού, μπροστά σε μια νέα υγειονομική και κοινωνική κρίση με σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις.
Δυστυχώς, η πανδημία οξύνει σχεδόν κάθε κοινωνική ανισότητα. Καθώς καλούμαστε όλοι και όλες να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε αυτήν την κρίση και στις νέες προκλήσεις, όπως τηλεργασία, νέες συνθήκες ωραρίων αλλά και απολύσεις και υποχωρήσεις στα εργασιακά δικαιώματα, είναι υποχρέωση μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και κυρίως οι γυναίκες.
Ο σχεδιασμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ανταποκριθεί θετικά σε αυτό το αίτημα, το οποίο αποτελεί και προτεραιότητα του ΟΗΕ και των 17 Στόχων στην Agenda 2030. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ταχθεί δυναμικά υπέρ της αναγνώρισης της αξίας της γυναικείας εργασίας, του τερματισμού των μισθολογικών διακρίσεων και της οργάνωσης ενός δίκαιου ολοκληρωμένου σχεδιασμού για γυναίκες και άνδρες.
Υπενθυμίζεται ότι οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνουν αμοιβές 15 % λιγότερο ανά ώρα εργασίας από τους άνδρες, επιδεινώνοντας τον κίνδυνο φτωχοποίησής τους. Ωστόσο, η «αμοιβή» συνεπάγεται κάτι περισσότερο από το βασικό μισθό δηλαδή αφορά και στην ίση πρόσβαση σε αμοιβές υπερωριών, μπόνους, επιδομάτων, μετοχών εταιρειών, ασφάλισης κλπ. Ο βασικός μισθός είναι συχνά μόνο ένα μικρό μέρος της πλήρους αποζημίωσης ενός εργαζομένου, επομένως είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη όλες οι μορφές αμοιβής στην εξίσωση μας.
Η πρόκληση αυτή δεν πρέπει να μείνει και αυτή τη φορά αναπάντητη.
[18 Σεπτεμβρίου, η πρώτη Διεθνής Ημέρα Ίσης Αμοιβής Ανδρών-Γυναικών #EqualPayDay]