Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Κανείς δεν έχει τη νομιμοποίηση να “παρεκλίνει” από την εθνική μας γραμμή στα Ελληνοτουρκικά»

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στον Ρ/Σ «ΘΕΜΑ fm», στo δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη

Οικονομία:

  • Από το βήμα του HELEXPO FORUM, ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να ανακοινώνει  12 τίτλους,  χωρίς καμία εξειδίκευση για το τι μέτρα περιλαμβάνονται.  Αντιστοίχως τον κ. Τσίπρα, που θύμισε κατά το ήμισυ τον εαυτό του πριν τη διακυβέρνηση του, και κατά το υπόλοιπο μισό, μία καλή αντιγραφή των δικών μας προτάσεων για έχει και εκείνος κάτι να πει. 
  • Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι για τη χώρα,  την οικονομία, και την κοινωνία μας. Από την  άνοιξη του ‘21 η χώρα μας θα ξεκινήσει να δέχεται ένα αρκετό μεγάλο πακέτο ευρωπαϊκών πόρων από το ταμείο ανάκαμψης αλλά και από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ μέχρι το 2027. Και το πακέτο αυτό, η χώρα μας πρέπει να τα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 
  • Το Κίνημα Αλλαγής με τη Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του HELEXPO FORUM, παρουσίασε ένα σχέδιο τεκμηριωμένο, κοστολογημένο, με συγκεκριμένες προτάσεις για τους βασικούς πυλώνες, που πρέπει να στηθεί το σχέδιο ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας.  Με  προτεραιότητα κάθε αναπτυξιακής προοπτικής τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, το μικρομεσαίο και τις δικές μας κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες. 
  • Κάναμε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Ένα 20% του προγράμματος σε άμεσα πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, λόγω του κορωνοιού, ένα 10% σε φορολογικά μέτρα και θεσμοθέτηση κινήτρων, άλλο ένα 20% στην ολοκλήρωση των δημόσιων και κοινωνικών υποδομών και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας. Το υπόλοιπο 50% σε επενδύσεις στην παραγωγή, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την αγροτική οικονομία. Περιγράφουμε το σχέδιο μας για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας. 

Ελληνοτουρκικά:

  • Είναι αυτονόητο πως από την εθνική γραμμή της χώρας μας, κανείς δεν έχει τη νομιμοποίηση να «παρεκκλίνει» χωρίς μείζονες πολιτικές διαδικασίες και ευρύτερη συναίνεση. Με την Τουρκία φυσικά και συζητάμε, αλλά συζητάμε το ένα και αποκλειστικό θέμα που θεωρούμε εμείς ως αντικείμενο διμερούς αντιπαράθεσης, που είναι η υφαλοκρηπίδα και οι προεκτάσεις σε θαλάσσιες ζώνες και ΑΟΖ.   
  • Με εντύπωση και έκπληξη ακούσαμε τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του στο HELEXPO FORUM αλλά και στη συνέντευξη τύπου της επόμενης μέρας, να αλλάζει τη φρασεολογία του και για πρώτη φορά να χαρακτηρίζει το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ως τη «μείζονα» διαφορά και όχι ως τη μοναδική.  Αυτό μπορεί να σημαίνει  πως ίσως υπάρχουν σκέψεις, ότι η ατζέντα μπορεί να αλλάξει. 

Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για λεκτικό ατόπημα, αλλιώς υπάρχει σοβαρό ζήτημα στη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων, και μάλιστα χωρίς να γνωρίζουμε απολύτως τίποτα ως αντιπολίτευση.


Πηγή