Άρθρο της Ζέφης Δημαδάμα, Αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen) στην Κυριακάτικη «Kontranews» | 9.8.2020
Η οικονομία μας κλονίζεται σοβαρά και οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Η ύφεση και η ανεργία απειλούν την οικονομία και την κοινωνία, ενώ ο τουρισμός δοκιμάζεται, μαζί του και οι εργαζόμενοι.
Η κυβέρνηση παραμένει αμήχανη λαμβάνοντας αποσπασματικά μέτρα, παρά το ότι η επιστημονική κοινότητα εδώ και εβδομάδες προειδοποιεί για νέο κύμα κορονοιού και μια νέα υγειονομική κρίση προ των πυλών. Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση παραμένει θολό και αντιφατικό.
Το Κίνημα Αλλαγής έχει παρουσιάσει σταδιακά συστηματικές προτάσεις στήριξης της οικονομίας και θα συνεχίσει, με κορύφωση τη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο. Ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Υπογραμμίζουμε δυο άξονες: α) την έγκαιρη λήψη μέτρων ενίσχυσης στον τομέα της υγείας και το ΕΣΥ και β) στη στήριξη των εργαζομένων στις συνθήκες επερχόμενης ύφεσης. Η πραγματικότητα έως σήμερα, αποδεικνύει την απραξία της κυβέρνησης και στους δυο προαναφερθέντες άξονες.
Η κυβέρνηση μετατοπίζει όλο το βάρος της στήριξης στους ευρωπαϊκούς πόρους και τα 32 δις που προορίζονται για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ναι, είναι ένα σημαντικό βήμα από την ΕΕ αλλά δεν είναι πανάκεια και η εισροή αυτών των χρημάτων στην πραγματική οικονομία απαιτεί χρόνο, περισσότερο και από 6 μήνες, και απαιτεί Εθνικό Σχέδιο.
Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης θέλοντας να οργανώσει άρτια το Εθνικό Σχέδιο της χώρας, ανακοίνωσε πως θα προβεί σε ανασχηματισμό, αλλά εκ του αποτελέσματος δεν προέβη σε ουσιαστική ενίσχυση της κυβέρνησης με γνώστες και ειδικούς, θέτοντας σοβαρά ερωτηματικά για τη “χρησιμότητα” του ανασχηματισμού.
Συγχρόνως, η κυβέρνηση μόλις λίγες μέρες πριν, όρισε ειδική Επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Πισσαρίδη, ώστε να επεξεργαστεί προτάσεις για το μέλλον της χώρας. Ένα πρώτο ενδιάμεσο Σχέδιο παρουσιάστηκε, το οποίο όμως αποτελεί ένα γενικό οδηγό και όχι ένα εξειδικευμένο Εθνικό Σχέδιο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της χώρας μας, μετά από 10 χρόνια κρίσης και λιτότητας.
Τα 32 δις δεν είναι χρήματα για να αξιοποιήσει κατά βούληση η κάθε κυβέρνηση με τους “δικούς της ανθρώπους”, είναι χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών, τα οποία πρέπει να κατευθυνθούν στους Ευρωπαίους πολίτες με έμφαση στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τις ευάλωτες ομάδες, τους νέους και τις γυναίκες.
Το ενδιάμεσο σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη αντικατοπτρίζει τη συντηρητική, δεξιά προσέγγιση της ΝΔ, ειδικότερα δε στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, στον τομέα της φορολογίας, όπως η πρόταση της ιδιωτικοποίησης του δευτέρου πυλώνα της ασφάλισης, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η μικρότερη προοδευτικότητα στους φορολογικούς συντελεστές, η απουσία μηχανισμών στήριξης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, επιφυλάσσει πλήρη ευελιξία στις απολύσεις, γενικότητες σχετικά με την αντιμετώπιση της ανεργίας, και καμία ενίσχυση των Δημοσίων Νοσοκομείων, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.
Για την κυβέρνηση της ΝΔ ορατοί είναι οι ισχυροί, οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα υψηλόβαθμα στελέχη, ενώ αόρατοι εν πολλοίς παραμένουν οι μικρομεσαίοι, οι αποκλεισμένοι, όσοι ζουν στα όρια της φτώχειας, οι αγρότες, οι άνεργοι και οι ευάλωτες ομάδες.
Για μια ακόμη φορά οι Τράπεζες παραμένουν αλώβητες, χωρίς ενεργό ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια , χωρίς ενίσχυση -με προϋποθέσεις- μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ οι πλειστηριασμοί έρχονται και για την πρώτη κατοικία.
Αδιαμφισβήτητα, από το σχέδιο της κυβέρνησης λείπει η αναδιοργάνωση και στήριξη του κοινωνικού κράτους, ενώ εκλείπουν και οι αρχές της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης. Η ευκαιρία να επιτευχθεί ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας δεν επιτυγχάνεται χωρίς δίκαιη ανάπτυξη, αν δεν είναι όλοι και όλες παρόντες και παρούσες στην επόμενη μέρα.
Δυστυχώς το ενδιάμεσο σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη, της κυβέρνησης ΝΔ, κινείται προς διαφορετική κατεύθυνση…