Χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ με παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου το 2016 φέρεται να είχε λάβει ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», που επικαλείται δικαστικά έγγραφα αγωγής, που εκδικάστηκε πρόσφατα.
Ο εργολάβος, που είχε διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια κατά τον διαγωνισμό που είχε διενεργηθεί επί υπουργίας Νίκου Παππά, αναφέρεται στο Μαξίμου με την κωδική ονομασία: «White House», δηλαδή «Λευκός Οίκος» και ισχυρίζεται ότι ανέλαβε εικονικά την κατασκευή έργου στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να δικαιολογήσει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, που έλαβε για τη διεκδίκηση της τηλεοπτικής άδειας.
Ειδικότερα, η εφημερίδα δημοσιεύει έγγραφα από το Πρωτοδικείο Αθηνών για αγωγή που εκδικάστηκε την περασμένη Τετάρτη, στα οποία ο κ. Καλογρίτσας ισχυρίζεται εγγράφως αλλά και μέσω των δικηγόρων του ότι έλαβε υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και την καθοδήγηση του White House, δηλαδή του Μεγάρου Μαξίμου, 3 εκατ. ευρώ το 2016 ως προκαταβολή για να λάβει μέρος στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, που τελικά ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Επί τω τέλει δε επίτευξης του άνω σκοπού, που είχε συνομολογηθεί μεταξύ αφενός της 1ης εξ υμών, εκπροσωπούμενης από τον 2ο εξ υμών – Samer Khoury και το από τον Οικονομικό Διευθυντή της και 3ο εξ υμών – Fuad Khoury και αφετέρου της συμφερόντων της οικογένειας Καλογρίτσα άνω μονοπρόσωπης ανώνυμης εταιρείας, υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και καθοδήγηση του “White House”, το άνω ποσό €3.000.000 εμβάστηκε στην εταιρεία μας με σκοπό η εν λόγω καταβολή να εναρμονίζεται με το σχέδιο», υποστηρίζει η πλευρά Καλογρίτσα.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι δικηγόροι της ξένης εταιρείας θέλησαν να πληροφορηθούν ποιο ήταν αυτό το περίφημο “White House” για να μείνουν εμβρόντητοι από την απάντηση της πλευράς Καλογρίτσα: «Όταν λέμε “White House” εννοούμε το Μέγαρο Μαξίμου και τον Νίκο Παππά».
Για να λάβει μέρος ο κύριος Καλογρίτσας στον διαγωνισμό, έπρεπε να παρουσιάσει ισχυρά κεφάλαια. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του στο δικαστήριο, αυτό έγινε δυνατό με τη σύναψη μίας εικονικής εργολαβίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η εταιρεία Τοξότης, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, πήρε τα 3 εκατομμύρια ευρώ προκαταβολή και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Η αλλοδαπή εταιρεία προσέφυγε στο Ελβετικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Γενεύης ζητώντας επιστροφή των χρημάτων της και δικαιώθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Η πλευρά Καλογρίτσα υποστηρίζει όμως πως οι συμβάσεις ήταν εικονικές, το κατασκευαστικό έργο πρόφαση, και τα χρήματα που δόθηκαν ήταν προκαταβολή για να συμμετάσχει η εταιρεία στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.
«Η από 22.08.2016 υποτιθέμενη “συμφωνία” είναι εικονική, καθώς η “σύναψη” αυτής προτάθηκε από μέρους του 3ου εξ υμών προκειμένου να “δικαιολογήσετε” την εκταμίευση ποσού 3.000.000 ευρώ, το οποίο είχε συμφωνηθεί μεταξύ της ανώνυμης εταιρείας “ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.” και της 1ης εξ υμών, ήτοι της εταιρείας με την επωνυμία “CCC CONSOLIDATED CONTRACTORS GROUP SAL (μητρική της 4ης εξ υμών εταιρείας) όπως καταβληθεί από μέρους της 1ης εξ υμών ως μέρος της ανερχόμενης σε ποσό 25.000.000 ευρώ συμμετοχής της στην αφανή εταιρεία της 1ης εξ υμών με την άνω ανύνωμη εταιρεία “ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.” η οποία είχε συσταθεί σε συμφωνία με το “White House” με σκοπό τη συμμετοχή στον διενεργηθέντα στην Ελλάδα κατά το καλοκαίρι του 2016 διαγωνισμό για την κατακύρωση τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας», υποστηρίζει η πλευρά Καλογρίτσα.
Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, σύμφωνα με την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, επρόκειτο να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Κατά την αντιπολίτευση όμως, δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά η απόπειρα εδραίωσης μίας νέας διαπλοκής με υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ να μπαίνουν στον χώρο των media, όπως ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας, που πολλοί αποκαλούσαν «κόκκινο εργολάβο» και είχε μακρές στενές προσωπικές σχέσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζεται πως η πλευρά Καλογρίτσα είχε καταφέρει να κερδίσει μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες που προέβλεπε ο Νόμος Παππά, δεν κατάφερε όμως πότε να καταβάλει την πρώτη δόση ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ είχαν προηγηθεί σειρά αποκαλύψεων αρχικά με το προβληματικό πόθεν έσχες στο οποίο χρειάστηκε να “επιστρατεύσει” ένα δανεικό βοσκοτόπι προκειμένου να δικαιολογήσει το πού βρήκε τα χρήματα για την τηλεοπτική άδεια αλλά και πόρισμα κόλαφος της Τραπέζης Ελλάδος για την ευνοϊκή διαδικασία δανειοδότηση από την Τράπεζα Αττικής.
Πηγή: skai.gr