Να δοθούν άμεσα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που έχουν αναπηρία

Να λάβουν έγκαιρα και εφάπαξ τα ποσά των αναδρομικών οι συνταξιούχοι που έχουν αναπηρία και να μην ενταχθούν σε καθεστώς χορήγησης δόσεων, ζητά με επιστολή της από τον πρωθυπουργό η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

«Η λογική πίσω από αυτό το αίτημα είναι η ίδια με την οποία τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις προηγούνται στην απονομή των συνταξιοδοτικών παροχών: πρόκειται για άτομα συνήθως με επιβαρυμένη υγεία και με πολλά περισσότερα έξοδα, εξαιτίας των αναγκών που προκύπτουν από την κάλυψη του πρόσθετου κόστους λόγω της αναπηρίας τους», σημειώνει.

Παράλληλα, η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση σχετικά με τις καθυστερήσεις στις συντάξεις των ατόμων με αναπηρία και για τα οφειλόμενα αναδρομικά σε ήδη συνταξιούχους από τον ΕΦΚΑ, οι οποίες είναι δυσβάσταχτες για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους και τους δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα.

Σχετική ανάρτηση | ΥΠΟΙΚ: Στον προϋπολογισμό του 2020 τα αναδρομικά, σταδιακή πληρωμή από το 2021


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΣΑμεΑ

Αθήνα: 24/07/2020

ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Υπουργό Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
– Γραφείο υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσου
– Γραφείο υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα
– Γραφείο υπουργού Εργασίας κ. Ι. Βρούτση
– Γραφείο υφυπουργού Εργασίας κ. Δ. Μιχαηλίδου
– Γραφείο υπουργού Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα
– Γραφείο Υφυπουργού για τη δημοσιονομική πολιτική, κ. Θ. Σκυλακάκη
– Γραφείο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Π. Καρασιώτου
– Οργανώσεις Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.

Επιστολή στον Πρωθυπουργό για τα αναδρομικά των συνταξιούχων που έχουν αναπηρία

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) – η οποία αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και χρονίων παθήσεων και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και χρονίων παθήσεων – με το παρόν έγγραφό της απευθύνεται σε εσάς για το φλέγον θέμα των αναδρομικών που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας στους συνταξιούχους για χρονικό διάστημα 11 μηνών, από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, και αφορούν στους συνταξιούχους με αναπηρία.

Η αναμενόμενη απόφαση της Κυβέρνησής σας να λάβουν αναδρομικά και όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν προσφύγει δικαστικά, κρίνεται θετική. Η ΕΣΑμεΑ ζητά συγκεκριμένα για τους συνταξιούχους που έχουν αναπηρία (και έχουν λάβει σύνταξη είτε γήρατος είτε αναπηρίας) να μην ενταχθούν σε καθεστώς χορήγησης δόσεων, όπως και αν αυτό αποφασιστεί, αλλά να λάβουν τα ποσά εφάπαξ και έγκαιρα. Η λογική πίσω από αυτό το αίτημα είναι η ίδια με την οποία τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις προηγούνται στην απονομή των συνταξιοδοτικών παροχών: πρόκειται για άτομα συνήθως με επιβαρυμένη υγεία και με πολλά περισσότερα έξοδα, εξαιτίας των αναγκών που προκύπτουν από την κάλυψη του πρόσθετου κόστους λόγω της αναπηρίας τους.
Παράλληλα, επισημαίνουμε ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση σχετικά με τις καθυστερήσεις στις συντάξεις των ατόμων με αναπηρία και για τα οφειλόμενα αναδρομικά σε ήδη συνταξιούχους από τον ΕΦΚΑ, οι οποίες είναι δυσβάσταχτες για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους και τους δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είμαστε σε αναμονή για τις ενέργειες της Κυβέρνησής σας.


Πηγή