«Είμαστε εδώ για να αντιδράσουμε στο άμεσο μέλλον με πιο στοχευμένες ενέργειες, για να στηρίξουμε επαγγελματικές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν τμήματα της ελληνικής οικονομίας που έχουν πάρει μπρος, υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που πηγαίνουν καλύτερα και περιοχές που δεν έχουν πάρει φόρα ακόμα, όπως τα νησιά».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», ο υπουργός επεσήμανε πως «ο τουρισμός στα νησιά δεν υφίσταται ή ξεκίνησε τώρα να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα», ενώ έκανε λόγο και για «ζήτημα με την εστίαση». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η εικόνα αυτή είχε ενσωματωθεί πλήρως στα στοιχεία για την εκτίμηση της ύφεσης που στείλαμε στους Ευρωπαίους», διευκρινίζοντας ότι «μιλάμε για ύφεση 16% στο β’ τρίμηνο». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα «προσδοκούμε ύφεση έως 8%» για το 2020.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σήμερα σε 37,5 δισ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου. Αιτιολόγησε το γεγονός αυτό, λέγοντας ότι «βγήκαμε δύο φορές με επιτυχία στις αγορές, συν ότι κάναμε μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων και λάβαμε 5+2 δισ. ευρώ». Είπε ότι το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου δεν θα πραγματοποιηθεί νέα έξοδος στις αγορές και δεν θα υπάρξουν εισροές, διαβεβαίωσε, όμως, ότι «δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα, ακόμα και εάν υπάρξει δεύτερο κύμα».
Εκτίμησε πως η οικονομία θα αρχίσει ουσιαστικά να λειτουργεί έως το τέλος του Ιουνίου, αν και όχι με τον βέλτιστο τρόπο, και «άρα η χώρα θα πρέπει να αρχίσει να εισπράττει κάτι», ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν νέες παρατάσεις για τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων.
Για τη β’ φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής», είπε ότι έως σήμερα έχουν μπει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ περίπου 118.000 επιχειρήσεις και, λόγω της παράτασης, οι εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 7- 10 Ιουλίου.
Ερωτηθείς για το τραπεζικό σύστημα, απάντησε ότι «εκτιμούμε πως σε 2- 3 εβδομάδες θα υπάρξει ώθηση προς την κατεύθυνση των εκταμιεύσεων» για τα προγράμματα επιδότησης επιτοκίου και αρχικού κεφαλαίου. Απέδωσε δε τα προβλήματα έως τώρα, αφ’ ενός στην πολλαπλάσια ζήτηση σε σύγκριση με τους προσφερόμενους πόρους και αφ’ ετέρου στο ότι όλες οι επιχειρήσεις υποβάλουν αίτηση, ακόμη και αυτές που κανονικά θα απορρίπτονταν λόγω αφερεγγυότητας.
Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα για να επιτραπεί η κρατική ενίσχυση και σε μεγαλύτερες προβληματικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως «στην “επιστρεπτέα δύο” έχουμε εντάξει και τις προβληματικές επιχειρήσεις έως 31 Δεκεμβρίου 2019».
Τέλος, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, ανέφερε πως «είμαστε εδώ να τα δούμε όλα. Έχει τέτοια δυναμική η εικόνα της εγχώριας, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, που πρέπει να είσαι σε εγρήγορση για να αντιδράσεις».
Πηγή: skai.gr