Αξιότιμες/οι κυρίες/κύριοι, Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) & παιδιών/ατόμων με αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) των Δήμων, αποτελεί πανελλαδικά το μοναδικό πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο εκπροσωπώντας περίπου 2.200 συμβασιούχους εργαζόμενους στα 422 ΚΔΑΠ & 75 ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.
Εν αναμονή της υπογραφής και δημοσίευσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την περίοδο 2020-2021 της συγχρηματοδοτούμενης δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», στην οποία εντάσσεται και η χρηματοδότηση των δημοτικών Δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, θα θέλαμε να σας καταθέσουμε τις προτάσεις μας, τις οποίες παρακαλούμε να εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή.
Α. Προτείνουμε, να δικαιούνται να λάβουν voucher μητέρες δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ΚΑΙ για τα ΚΔΑΠ. Ο αποκλεισμός των μητέρων της κατηγορίας αυτής από το δικαίωμα να λάβουν voucher θα αποτελεί μεγάλη αδικία, από τη στιγμή που βρέθηκε εν τέλει ο τρόπος να λαμβάνουν επιδότηση ΚΑΙ οι μητέρες του δημοσίου για τους βρεφικούς/παιδικούς. Ως εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ, γινόμαστε εδώ και χρόνια αποδέκτες έντονων παραπόνων και αγανάκτησης αυτών των μητέρων που αποκλείονταν τόσα χρόνια από το επιδοτούμενο πρόγραμμα. Η Κυβέρνηση δείχνει πως έχει την πολιτική βούληση να αποκαταστήσει αυτόν τον άδικο αποκλεισμό, 2/3 τουλάχιστον για τους παιδικούς, για αυτό και οφείλει να πράξει το ίδιο και για τις μητέρες που έχουν την ίδια ανάγκη να εγγράψουν τα παιδιά τους στα ΚΔΑΠ.
Β. Προτείνουμε, στους Δήμους που θα εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στα νήπια (4χρονα και 5χρονα), να δοθεί η δυνατότητα να λαμβάνουν voucher για ΚΔΑΠ (κατηγορία θέσης Γ1) ΚΑΙ τα προνήπια (4 ετών), καθώς πλέον δεν θα δικαιούνται voucher για παιδικούς σταθμούς. Έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία και στα παιδιά αυτά να απασχολούνται δημιουργικά μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου τα απογεύματα, προσφέροντας παράλληλα στους γονείς τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο για να εναρμονίζουν καθημερινά τον επαγγελματικό με τον οικογενειακό τους βίο, ενώ τα παιδιά τους βρίσκονται στο ασφαλές και παιδαγωγικό περιβάλλον των ΚΔΑΠ.
Και οι δύο παραπάνω προτάσεις είναι ρεαλιστικές και εύκολα υλοποιήσιμες, αν αναλογιστεί κανείς τους πόρους που θα εξοικονομηθούν από τα παιδιά ηλικίας 4 ετών που πλέον ΔΕΝ θα λαμβάνουν voucher για παιδικούς σταθμούς, λόγω της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως και οι δύο παραπάνω προτάσεις δεν σχετίζονται άμεσα με τη βελτίωση των εργασιακών μας, που είναι ο ρόλος μας ως συνδικαλιστικό όργανο και έχουμε χρέος να προασπίζουμε, αλλά αποτελούν αιτήματα των γονέων, τα οποία εμείς ως εργαζόμενοι που ερχόμαστε σε καθημερινή επικοινωνία μαζί τους και έχουμε αναπτύξει τόσα χρόνια ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης και εκτίμησης, αναλαμβάνουμε την παρούσα πρωτοβουλία να σας μεταφέρουμε.
Παρακαλούμε πολύ να εξετάσετε με ευαισθησία και επί της ουσίας τις παραπάνω προτάσεις, ώστε αν τις κρίνετε θετικά, να ενταχθούν στην Κ.Υ.Α. για την επόμενη σχολική χρονιά 2020-2021, που διαμορφώνεται αυτές τις μέρες.