ΠΟΕ: Βουτιά-ρεκόρ του παγκόσμιου εμπορίου – Θα μπορούσε να είναι χειρότερη

Το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών κατέγραψε μείωση ρεκόρ τους πρώτους πέντε μήνες του έτους λόγω της πανδημίας της COVID-19, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο, όπως ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ο ΠΟΕ προέβλεψε τον Απρίλιο από το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών θα μειωθεί κατά 13% με 32% το 2020, νούμερα που ο επικεφαλής του Οργανισμού χαρακτήρισε «απαίσια», πριν ανακάμψει κατά 21-24% το 2021.

Ο ΠΟΕ δεν ανακοίνωσε νέα νούμερα σήμερα αλλά είπε ότι οι γρήγορες απαντήσεις από τις κυβερνήσεις σημαίνουν ότι είναι απίθανο για φέτος το πιο απαισιόδοξο σενάριο που είχε προβλεφθεί.

Ο όγκος του εμπορίου αγαθών συρρικνώθηκε κατά 3% το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΕ, και οι πρώτες εκτιμήσεις καταδεικνύουν μείωση σε ετήσια βάση της τάξης του 18,5% για το δεύτερο τρίμηνο.

«Η πτώση στο εμπόριο που βλέπουμε τώρα είναι ιστορικά μεγάλη -στην πραγματικότητα, θα είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί. Αλλά υπάρχει μις σημαντική θετική πλευρά: τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Ρομπέρτο Αζεβέντο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΕ, οι κυβερνήσεις ενήργησαν πιο γρήγορα απ’ ό,τι κατά την κρίση του 2008-2009 και η στήριξη των εισοδημάτων ενθάρρυνε τους καταναλωτές να συνεχίσουν να ξοδεύουν χρήματα. Κάποιοι κλάδοι, όπως των αυτοκινήτων, κατέγραψαν μεγάλη βουτιά, αλλά άλλοι, όπως των ηλεκτρονικών, άντεξαν.

Εάν το εμπόριο αυξηθεί κατά 2,5% ανά τρίμηνο για το υπόλοιπο του έτους, θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη του μείον 13%, αν και αυτό θα ήταν χειρότερο σε σχέση με το αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009, όταν το εμπόριο μειώθηκε κατά 12,5%.

Ωστόσο, ο ΠΟΕ ανέφερε ότι η ασθενέστερη της αναμενόμενης ανάπτυξη, οι ευρύτεροι περιορισμοί στο εμπόριο και ένα πιθανό δεύτερο κύμα κρουσμάτων ίσως έχουν ως αποτέλεσμα να ανάκαμψη του 2021 να μην είναι αρκετή.

Το εμπόριο θα μπορούσε τότε να ανακάμψει μόνο κατά περίπου 5%, παραμένοντας αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με την τάση πριν την πανδημία. Σημαντικό ρόλο θα έχουν οι νομισματικές, δημοσιονομικές και εμπορικές επιλογές, σύμφωνα με τον ΠΟΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή