Κραυγή Αγωνίας 5500 Πτυχιούχων Προγράμματος για το Brain Drain (video τηλεδιάσκεψης)

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι 5500 χιλιάδες εργαζόμενοι του ειδικού προγράμματος πτυχιούχων του ΟΑΕΔ, καθώς ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεν τους ανανεώνει τη σύμβαση, παρά το γεγονός ότι έχει αξιολογηθεί από την ΕΕ θετικά το πρόγραμμα και το Ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει τα σχετικά κονδύλια. Πρόκειται για ειδικό πρόγραμμα που αφορούσε 5500 νέους πτυχιούχους και στόχευε στην καταπολέμηση του braind drain και τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων στη χώρα.

Η πρόσκληση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορούσε 5500 άτομα και τελικά είχαν ανταποκριθεί μόλις 3500, γεγονός που έδειχνε το μέγεθος του προβλήματος και την έλλειψη εμπιστοσύνης των νέων επιστημόνων προς το Ελληνικό κράτος, γεγονός που τελικά έρχεται να επιβεβαιώσει ο Γιάννης Βρούτσης με τη στάση του. Υποτίθεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα βοηθούσε τους νέους επιστήμονες να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία τουλάχιστο δύο ετών, ώστε με εφόδιο αυτή την εμπειρία να διεκδικήσουν μια θέση στον ιδιωτικό τομέα, καθώς όλοι οι εργοδότες τους ζητούν τουλάχιστο 2 χρόνια προϋπηρεσία για να τους προσλάβουν.

Όπως οι ίδιοι οι εκπρόσωποί τους ανέφεραν σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών με εκπροσώπους κομμάτων και της ΓΣΕΕ, ενώ ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της πολιτείας με την προοπτική απόκτησης διετούς εργασιακής εμπειρίας, ενώ εγκατέλειψαν εργασίες και προτάσεις για εργασία στο εξωτερικό, τελικά…απασχολήθηκαν μόνο για 8 μήνες και οι συμβάσεις τους δεν ανανεώνονται επειδή κάποιοι στο Υπουργείο και τον ΟΑΕΔ τους αντιμετωπίζουν ιδεοληπτικά.

Τι κι αν τα άτομα αυτά προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ, τι κι αν οι υπηρεσίες τους ηταν πολύτιμες για την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες, ο Υπουργός Εργασίας απαξιώνει πλήρως το έργο τους και εκθέτει και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τη χώρα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που προεκλογικά διακήρυσσε ότι θα φέρει “πίσω στη χώρα τα παιδιά μας”. Και το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα έρθουν πίσω στη χώρα οι νέοι άνθρωποι; Με τα “τερτίπια” τύπου Βρούτση και Πρωτοψάλτη σε Υπ. Εργασίας και ΟΑΕΔ; Με τα προγράμματα για την ανεργία να “βαλτώνουν” στον ΟΑΕΔ αφού είναι γνωστό ότι ο Διοικητής του οργανισμού…δεν μπορεί να ξεχωρίσει δυο γαϊδουριών άχυρα;;;

Οι εργαζόμενοι στην τηλεδιάσκεψη που σας παρουσιάζουμε παρακάτω ξεκαθαρίζουν και προς τιμήν τους ότι δεν ψάχνουν “παραθυράκι” να “τρυπώσουν” στο δημόσιο. Το μόνο που ζητάνε είναι να συμπληρώσουν την προϋπηρεσία που η πολιτεία τους υποσχέθηκε και μετά ο καθένας να τραβήξει το δικό του δρόμο. Αυτή την υπόθεση, όπως και την άλλη με τα “βαλτωμένα” προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στον ΟΑΕΔ, πρέπει να την διαχειριστεί προσωπικά ο Πρωθυπουργός. Όπως αποδεικνύεται, Βρούτσης και Πρωτοψάλτης αδυνατούν να διαχειριστούν τέτοιου τύπου ευαίσθητες κοινωνικά πολιτικές. Φάνηκε με τα εκπαιδευτικά προγράμματα των επιστημόνων και τα δεκάδες εκατομμύρια που πήγαν να σκορπίσουν σε διάφορα ΚΕΚ, φαίνεται τώρα με τον τρόπο αντιμετώπισης νέων επιστημόνων που θα μπορούσαν να προσφέρουν μέσα στην πανδημία σε διάφορες υπηρεσίες σε νοσοκομεία, οργανισμούς, κοινωνικές δομές και εποπτικούς μηχανισμούς, κ.α. Αυτοί οι δύο είτε “δεν το έχουν”…είτε κάτι άλλο σκαρώνουν που θα εκθέσει και πάλι την Κυβέρνηση.

Μάλιστα ο Σύλλογος Ειδικού Προγράμματος Πτυχιούχων στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα έδωσε “πληρωμένη απάντηση”  στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση με αφορμή τις δηλώσεις στη Βουλή, σε απάντηση που έδωσε στη Βουλευτή του Μέρα25, κα Απατζίδη Μαρία, σε σχέση με την επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε την 08η-05-2020 για το ειδικό πρόγραμμα πτυχιούχων των 5.500 του Ο.Α.Ε.Δ.

Το σωματείο κάνει λόγο για ανυπόστατους ισχυρισμούς του υπουργού επισημαίνοντας αναλυτικά τα εξής:

Αρχικά, κύριο και πάγιο αίτημά μας, κύριε Υπουργέ, όλους αυτούς τους μήνες, είναι η ανανέωση των συμβάσεών μας. Αυτό τόνισε και η κα Απατζίδη στη δευτερολογία της, αλλά εσείς, μάλλον σκόπιμα, κωφεύσατε. Κανείς από εμάς στο σωματείο μας δεν μίλησε για μονιμοποίηση χωρίς Α.Σ.Ε.Π. Δεν πρεσβεύουμε τέτοιες αξίες, αποκηρύσσουμε τέτοιες πρακτικές.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, καλύτερα από εσάς, ότι για να μονιμοποιηθεί κάποιος στο Δημόσιο ή στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα απαιτείται είτε διαγωνισμός, υπό την αιγίδα του Α.Σ.Ε.Π., είτε προκήρυξη επιλογής της εν λόγω Ανεξάρτητης Αρχής για πρόσληψη μονίμου προσωπικού και δεν απαιτούμε να είμαστε εμείς η εξαίρεση.

Παρά ταύτα, αποφύγατε εντέχνως να δώσετε μία σαφή απάντηση για το τι σκέφτεστε να γίνει με το πρόγραμμά μας, αν για παράδειγμα θα μπορούσαμε να αξιοποιηθούμε διαφορετικά από την κυβέρνησή σας ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, που διανύει η χώρα μας. Προφανώς και λειτουργήσατε κατ’ αυτόν τον τρόπο, διότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο αξιοποίησης για εμάς τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ίδιο εσάς προσωπικά.

Αλήθεια, αναφερόσασταν συνεχώς σε άλλους πτυχιούχους, οι οποίοι μπορεί να αδικηθούν από «ενδεχόμενη δική μας μονιμοποίησή μας στο Δημόσιο».

Έχετε εξ αντιδιαστολής αναρωτηθεί ποτέ ότι ενδεχομένως εξαιτίας της φυγής πολλών νέων επιστημόνων στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχουν μείνει και πολλοί νέοι επιστήμονες στη χώρα μας, οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είτε σε προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. είτε σε προγράμματα, που μπορεί να εκδοθούν από άλλους φορείς; Το γεγονός ότι τελικά στο δικό μας πρόγραμμα καλύφθηκαν μόνο οι 3.600 θέσεις σε σύνολο 5.500 θέσεων δεν σας προκαλεί ανησυχία, ήτοι ότι συνεχίζεται ακόμη και σήμερα η φυγή νέων στο εξωτερικό;

Αλλά, ακόμη και αν υποτεθεί ότι υπάρχουν νέοι επιστήμονες, οι οποίοι μπορεί να αδικηθούν, όπως ισχυριστήκατε, «από ενδεχόμενη δική μας πρόσληψη και μονιμοποίηση στο Δημόσιο», μέσω Α.Σ.Ε.Π., αλήθεια συνιστά διακριτική μεταχείριση η δυνατότητα μοριοδότησής μας, λόγω της συνάφειας και της εμπειρίας, που αποκτήσαμε, λόγω της προϋπηρεσίας μας; Με άλλα λόγια, αν υποθετικά διενεργηθεί ένας διαγωνισμός Α.Σ.Ε.Π. για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον Ε.Φ.Κ.Α., συνιστά διακριτική μεταχείριση η επιπλέον μοριοδότηση ενός υποψηφίου, λόγω συνάφειας, αν για παράδειγμα εργάστηκε με επιτυχία στο παρελθόν στη συγκεκριμένη υπηρεσία; Νομίζουμε ότι η απάντηση είναι αρνητική, καθώς και ο ίδιος ο Α.Σ.Ε.Π., κατά το παρελθόν, έχει προχωρήσει στη διενέργεια ανάλογων προκηρύξεων πριμοδοτώντας με μοριοδότηση τη συναφή προϋπηρεσία.

Εν κατακλείδι, νιώθουμε πραγματικά δικαιωμένοι, καθώς διαπιστώνουμε ότι για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεών μας, βρεθήκατε τόσο εσείς προσωπικά όσο και η κυβέρνηση, που εκπροσωπείτε, σε πλήρη αμηχανία και ένδεια αντεπιχειρημάτων ως προς τις θέσεις μας, προσπαθώντας με παλαιοκομματικού τύπου πρακτικές να κάνετε επίκληση στο συναίσθημα της κοινής γνώμης, ώστε να την στρέψετε εναντίον μας.

Σας υποσχόμαστε ότι δεν θα το επιτρέψουμε. Θα συνεχίσουμε με την ίδια σοβαρότητα να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματά μας και δη για την ανανέωση των συμβάσεών μας, για να πείσουμε στο τέλος κάθε συμπολίτη μας ότι είμαστε αναγκαίοι τόσο για αυτούς όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται περίτρανα  τόσο στην καθυστέρηση, που υπάρχει στο Υπουργείο σας ως προς της απονομή των συντάξεων όσο στο επαναϋπολογισμό τους και τις μειώσεις που έφερε ο e-ΕΦΚΑ, τα οποία απεγνωσμένα προσπαθείτε σήμερα να τα αποκρύψετε».

Παρακολουθήστε παρακάτω το βίντεο με την τηλεδιάσκεψη:

ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

1. Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Ο Α.Σ.Ε.Π., ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ.

2. Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ., ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ.

3. Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ BRAIN DRAIN, ΗΤΟΙ ΤΗΣ ΦΥΓΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

4. ΤΟ ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ (ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ) ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.

5. Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΛΟΓΩ ΥΠΑΡΞΗΣ ΝΕΑΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ-ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΝΑΓΚΗΣ, ΗΤΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.

6. Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΟΣΟ ΑΠΌ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΜΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΩΦΕΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Simos Brantzoukakis
ΕΚ.ΑΜΕΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ
ΕΚ.ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΥΠΟΥ ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος
Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΜεΡΑ25 ΜΑΡΙΑ ΑΠΑΤΖΙΔΗ
Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΑΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ
ΕΚ.ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΑΛ ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

ΜΕΛΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Nikos Fragkos
Alex Moudou
Stella Kantidaki
Katerina Vailezoudi