Η «βαριά τουριστική βιομηχανία» έπεσε στις πλάτες των εργαζομένων

Για ακόμη μια χρονιά, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στον τουρισμό (16 μορφές ελαστικής εργασίας) και στον επισιτισμό, με τη δικαιολογία της πανδημίας του κορονοϊού, βρίσκονται απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι, και μάλιστα με χειρότερους όρους από κάθε άλλη φορά, μπροστά στην αναλγησία κυβέρνησης, υπουργείου Εργασίας και εργοδοσίας.

Η κυβέρνηση εξαπατά τους εργαζομένους στον τουρισμό, διακηρύσσοντας ότι έχει εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας όλων των εργαζόμενων στον κλάδο, οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση λόγω πανδημίας και μεγάλης μείωσης της τουριστικής κίνησης. Αφήνει ξεκρέμαστους τους εποχικά εργαζομένους στα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, τους εργαζομένους με τις συμβάσεις μιας ημέρας, τους ενοικιαζόμενους, τους εποχικά εργαζομένους στην εστίαση κτλ. Όσο για την εργοδοσία; Φάνηκε το «ενδιαφέρον» της για τους εργαζομένους με την ΚΥΑ που είχε εκδοθεί, στις 13 Ιούνη 2020, και την οποία δεν εφάρμοσαν ποτέ (επαναπροσλήψεις, αναστολή σύμβασης).

Το σκηνικό της βαρβαρότητας που ζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο ήρθε στην επιφάνεια, εξάλλου, και με την πρόσφατη λιποθυμία από την πείνα ανήλικου παιδιού, στη Ρόδο, επειδή η μητέρα του (μονογονεϊκή οικογένεια) ήταν για μήνες άνεργη και επιπλέον δεν είχε πάρει ούτε το επίδομα ειδικού σκοπού, τα 534 ευρώ δηλαδή, που διαλαλούσε ότι έδινε ο υπουργός Εργασίας.

Το παραπάνω γεγονός αποτελεί τη συνέχεια του εργασιακού μεσαίωνα τον οποίο βιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου χρόνια τώρα, με την πλειονότητα εξ αυτών να εργάζεται με ελαστική, εκ περιτροπής, ενοικιαζόμενη και «μαύρη» εργασία, με σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους σε ξενοδοχεία αλλά και με «μαθητευόμενους» των ΙΕΚ, οι οποίοι αμείβονται με μισθούς-χαρτζιλίκι και παροχή κουπονιών ως μέρος του μισθού. Για να μην αναφερθούμε και στις συνθήκες διαμονής των εργαζομένων, οι οποίοι στοιβάζονταν σε σκηνές και σε πρόχειρα λυόμενα δωμάτια, αφού όλα όλα τα δωμάτια και χώροι διαμονής διατίθεντο για το κέρδος

Το ΜΕΤΑ στηρίζει και στέκεται αλληλέγγυο στους εργαζομένους του κλάδου, που μάχονται για τα δικαιώματά τους. Καταγγέλλει τη κυβέρνηση που βάζει στη «ζυγαριά» την εργασία, την υγεία, τη ζωή και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των οικογένειών τους, ανάλογα με το πόσα βγάζει η εργοδοσία, που θησαύριζε όλα τα προηγούμενα χρόνια από τη «βαριά βιομηχανία του τουρισμού», όπως την αποκαλούν, σε βάρος των εργαζομένων.

Δε θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι πάλι την κρίση. Κανένας εργαζόμενος μόνος.

Καθολική εφαρμογή των ΣΣΕ, επιδότηση και προστασία όλων των εργαζομένων στον κλάδο των ξενοδοχείων, τουρισμού, επισιτισμού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Νομοθετική ρύθμιση, για να είναι υποχρεωτική η επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων την επόμενη τουριστική περίοδο.


Πηγή