Συνέντευξη Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα «Δημοκρατική» και στη δημοσιογράφο Μαίρη Φώτη.
1) Κυρία πρόεδρε θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από τους λόγους που σας φέρνουν στα Δωδεκάνησα, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.
Είμαι εδώ για την απόδοση φόρου τιμής στη μνήμη του Δημήτρη Κρεμαστινού ενός αγαπημένου φίλου, εξαίρετου επιστήμονα, και μαχητή της Δημοκρατικής Παράταξης. Μια δυσαναπλήρωτη απώλεια. Οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα, μας στέρησε τη δυνατότητα να τον αποχαιρετίσουμε όπως του άξιζε. Οικογενειακές ρίζες, μνήμες, φιλίες, πολιτικοί αγώνες , οδηγούν συχνά τα βήματα μου στα Δωδεκάνησα. Κατά την παραμονή μου θα έχω μια σειρά επαφών με τους εκπροσώπους φορέων του νησιού,σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την τοπική οικονομία. Αλλά είμαι εδώ και για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
2) Θα διαπιστώσατε κι εσείς, ότι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Ρόδος, τα νησιά μας γενικότερα, είναι τουλάχιστον απογοητευτική με τις ξενοδοχειακές και τις τουριστικές επιχειρήσεις κλειστές και χωρίς επισκέπτες ακόμα. Είναι ίσως η πρώτη φορά που επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον τουρισμό, έχουν -τρόπον τινά- κοινά ζητούμενα. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν φαίνεται να ικανοποιούν καμία πλευρά. Ποια είναι η δική σας θέση;
Τα μέτρα της Κυβέρνησης δεν είναι ικανοποιητικά γιατί υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών. Είναι εμφανής ή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου. Τόσο για την υγειονομική θωράκιση των νησιών όσο και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού. Ο κλάδος με βάση τον οποίον θα κριθεί το βάθος της ύφεσης, είναι αδύνατον να στηριχθεί μόνο με μείωση του ΦΠΑ στην πορτοκαλάδα και τον καφέ. Είναι επιβεβλημένη η μείωση του ΦΠΑ στο 6% στη διαμονή και στην εστίαση και η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Ενώ οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από οξυγόνο ρευστότητας, οι Τράπεζες δεν ανταποκρίνονται, η επιστρεπτέα προκαταβολή υστερεί, η απόφαση για την προκαταβολή φόρου μετατίθεται. Οι εργαζόμενοι συνθλίβονται στην ανασφάλεια της μερικής απασχόλησης, της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας, βάσει του Κυβερνητικού δόγματος “μισή δουλειά – μισός μισθός”. Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού είναι περιορισμένο.
Εμείς εγκαίρως επεξεργαστήκαμε ενδιάμεσο Πρόγραμμα, με μέτρα για τα νησιά, για να διατηρηθεί η κοινωνία όρθια και η οικονομία ζωντανή. Τεκμηριωμένο και κοστολογημένο, με αξιοποίηση των άμεσα διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Θέτοντας ως προτεραιότητα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ρευστότητας των επιχειρήσεων αλλά και την στήριξη της εργασίας χωρίς απολύσεις και αλλαγές στους όρους των συμβάσεων.
3) Πριν από λίγες ημέρες πάντως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση από τη Ρόδο, να υιοθετήσει το «εμπροσθοβαρές πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
Η κρίση έδειξε το πραγματικό ανάστημα όλων μας. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να έχουν αποτελεσματικό «αντίδοτο» για την κρίση συνεχίζουν να σκορπίζουν το δηλητήριο της πόλωσης και του διχασμού. Με θορυβώδεις κοκορομαχίες προσπαθούν να καλύψουν την ανυπαρξία αξιόπιστων προτάσεων και αποτελεσματικών λύσεων στα οξυμένα προβλήματα του κόσμου. Τι και αν αυτό διχάζει την ώρα που χρειάζεται ενότητα και συνεννόηση, τι και αν αυτό εντείνει την ανασφάλεια ενός λαού που αγωνιά και πασχίζει να μην πισωγυρίσει μετά από δέκα χρόνια κρίσης. Ενώ όλοι γνωρίζουν πια πόσο ακριβά κόστισαν τα παλιά και νέα Ζάππεια δεν διστάζουν να τα επαναλάβουν. Οι πολίτες όμως τώρα ξέρουν και βλέπουν και τις απομιμήσεις και τις αντιγραφές. Έχουν πικρή πείρα από όσους πουλάνε ξανά εύκολες και ανέξοδες υποσχέσεις ενώ είναι νωπές οι ευθύνες τους για την υπερφορολόγηση, τον ΦΠΑ στα νησιά, το χτύπημα της μεσαίας τάξης. Εμείς έχουμε επιλέξει διαφορετικό δρόμο. Της δυναμικής αλλά τεκμηριωμένης και προγραμματικής αντιπολίτευσης. Με την κριτική και την διαφωνία μας να συνοδεύει πάντα η εναλλακτική, ρεαλιστική αντι- πρόταση αλλά και ένα συνολικά επεξεργασμένο σχέδιο. Με πυξίδα τις αρχές μιας έξυπνης, σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, που η πρόσφατη κρίση επιβεβαίωσε ότι είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ.
4) Θα αντέξουμε ένα δεύτερο lockdown κυρία πρόεδρε; Πολλοί εκτιμούν ότι είναι αναπόφευκτο.
Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντέξει δεύτερο lockdown. Θα ήταν η χαριστική βολή για την οικονομία και την κοινωνία. Πρέπει με κάθε τρόπο να το αποφύγουμε. Στην πρώτη φάση εισακούστηκαν οι υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, κατεύθυνση στην οποία και εμείς συμβάλλαμε θετικά χωρίς αστερίσκους και μισόλογα. Είχαμε όμως επισημάνει ότι σε αυτή τη δεύτερη φάση είναι μεγαλύτερη η ευθύνη της Κυβέρνησης για να μείνουμε ασφαλείς. Δυστυχώς εικόνες και αντιφάσεις κυβερνητικών στελεχών έστειλαν μήνυμα χαλάρωσης οδηγώντας ουσιαστικά από το ένα άκρο στο άλλο. Χρειάζεται σοβαρότητα, ξεκάθαρες οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα. Συνεχής επιφυλακή και οργανωμένο σχέδιο για να θωρακιστεί η Χώρα, ιδίως οι νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Να προστατευτούν οι ευπαθείς πολίτες , να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΣΥ. Μόνον έτσι θα πορευτούμε με ασφάλεια, χωρίς επικίνδυνα πισωγυρίσματα.
5) Πέρα από το πλήγμα του κορωνοϊού στα νησιά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις τουρκικές προκλήσεις που επηρεάζουν και το τουριστικό ρεύμα. Στην πρόσφατη συνάντησή σας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας επαναλάβατε την πρότασή σας για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, η οποία δεν έχει βρει ανταπόκριση ακόμα. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;
Από την πρώτη στιγμή κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, μήνες πριν, ζήτησα τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Η πρότασή μου στηρίζεται στην ανάγκηνα αποφασιστεί μια ξεκάθαρη εθνική γραμμή. Να χαραχθούν οι δικές μας κόκκινες γραμμές,μετη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων, στέλνοντας δυναμικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Ο Πρωθυπουργός επιμένει να αρνείται, ενώ συνεργάτες του απαξιώνουν τη διαδικασία. Αυτή η τακτική δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να δεσμευτεί για τίποτα και αυτό εντείνει την ανησυχία. Κανείς, δεν έχει λευκή επιταγή για τα εθνικά ζητήματα. Είναι ακόμα νωπό το παράδειγμα όσων “κατάφερε” ο κ.Τσίπρας, ενεργώντας μόνος του και εν κρυπτώ στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας απαιτεί εθνική ομοψυχία, αποφασιστικότητα και απόλυτη ετοιμότητα. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουμε χρέος να συνεννοηθούμε για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, χωρίς υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Η συμφωνία με την Ιταλία αποτελεί θετική εξέλιξη. Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε γρήγορα με Αλβανία και Αίγυπτο, όπως άλλωστε εμείς είχαμε προτείνει εδώ και πολύ καιρό. Να στείλουμε παντού το μήνυμα ότι η πατρίδα μας επιλέγει να ενεργεί μεθοδικά και αποφασιστικά στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου για την κατοχύρωση των εθνικών μας συμφερόντων.
6) Κλείνοντας, θα ήθελα το σχόλιό σας για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών όπως εντόνως φημολογείται και μάλιστα, κάποιοι κάνουν λόγο -με αφορμή αυτό το ενδεχόμενο- για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.
Η φημολογία περί εκλογών, τροφοδοτείται από κυβερνητικές πηγές. Αποτελεί ύβρη μπροστά στην ανασφάλεια ενός λαού που παλεύει να ξαναβρεί το βηματισμό του μετά το σοκ της υγειονομικής κρίσης. Ξεπερνά ακόμα και τη φαντασία μια εκλογική διαδικασία με μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις και τις ευπαθείς ομάδες σε περιορισμό. Είναι τυχοδιωκτισμός. Η Κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και έχει χρέος να προσηλωθεί στα καθήκοντά της με σοβαρότητα. Για μας δεν υπάρχουν διλήμματα. Συνεχίζουμε αταλάντευτα στην αυτόνομη πορεία μας, που αποτελεί συλλογική μας απόφαση και αδιαπραγμάτευτη δέσμευση. Δεν είναι σύνθημα ή μια τακτική ίσων αποστάσεων αλλά στρατηγική επιλογή με πολιτικό περιεχόμενο. Που δίνει προστιθέμενη αξία στον εργαζόμενο, στον άνεργο, στον συνταξιούχο, στον αγρότη, στον επιστήμονα, στον επαγγελματία, στον νέο και τη μεσαία τάξη. Μια διακριτή προοδευτική πρόταση μακριά από τη συντήρηση και το λαϊκισμό. Που διαμορφώνουμε σε ανοιχτή γραμμή με τους προοδευτικούς πολίτες. Απευθύνουμε δημοκρατικό, προοδευτικό προσκλητήριο. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες, τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους. Ζητάμε να συμπορευτούμε στο δρόμο της πολιτικής με αρχές και αξίες. Να προχωρήσουμε σε μια νέα κοινωνική συμφωνία, που θα στηρίξει ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας , ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ένα πρόγραμμα Νέας Αλλαγής.