Από την κινητοποίηση των εργαζομένων σε ξενοδοχεία, τουρισμό – επισιτισμό, στην Αθήνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας η κινητοποίηση των εργαζομένων σε ξενοδοχεία, τουρισμό – επισιτισμό, με πορεία προς τη Βουλή, από το υπουργείο Εργασίας, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη πορεία στη Βουλή. Στην κινητοποίηση, συμμετέχουν και εργαζόμενοι από την Κρήτη, από την Κέρκυρα, τη Ρόδο κτλ., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων ν. Αττικής και επιχειρησιακά Σωματεία της Αττικής.

Στους συγκεντρωμένους στο υπουργείο Εργασίας, μίλησαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), Γιώργος Χότζογλου, το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, Νίκος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Κέρκυρας, Σταμάτης Πελάης, ο οποίος και είπε πως το νησί «αύριο θα βρίσκεται στους δρόμους και θα στέλνει μήνυμα αγώνα και ανυπακοής», και ο ο πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης.

Όπως επισημάνθηκε, οι κινητοποιήσεις δεν τελειώνουν σήμερα. Σήμερα αρχίζουν. «Κάθε περιοχή, κάθε σωματείο, κάθε χώρος δουλειάς να εξοπλιστεί το ταχύτερο με υπομονή και επιμονή, με σχέδιο για οργάνωση ενός αγώνα που θα είναι μακρύς και δύσκολος. Να απευθυνθούμε μέχρι και στον τελευταίο συνάδελφο. Να μιλήσουμε για την ευθύνη που έχει ο καθένας απέναντι στην τάξη του, στον κλάδο του, στους συναδέλφους του, στην οικογένειά του. Να μην πιστέψουμε λέξη από αυτούς που θεωρούν δικαίωση να πάρουμε ένα ξεροκόμματο κι αυτό για δυο – τρεις μήνες. Να επιστρέψουμε τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, των κομμάτων που στηρίζουν τη μεγαλοεργοδοσία και όσων μέσα στο δικό μας κίνημα τις παπαγαλίζουν, ως ΑΘΛΙΑ ΨΕΜΑΤΑ», σημείωσε ο Ν. Παπαγεωργίου.

Εργαζόμενοι και σωματεία, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων όπως προβλέπεται από τις Συλλογικές Συμβάσεις και να υπάρξει καθολική εφαρμογή τους στα ξενοδοχεία, στα τουριστικά καταλύματα, στον επισιτισμό, στην εστίαση, στις αλυσίδες ταχυφαγείων, στις βιομηχανίες ζαχαρωδών και στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, στους φούρνους.Καμία μείωση, καμία αρνητική αλλαγή, όχι στην εκ περιτροπής εργασία. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί, καμία απόλυση. Να προστατευτούν όλοι οι άνεργοι του κλάδου. Να καταργηθούν όλα τα πλαφόν για την επιδότηση των εποχικών. Ένταξη στον μηχανισμό στήριξης όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.


Πηγή