Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στον τ/σ MEGA και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τους δημοσιογράφους Ν. Φιλιππίδη και Μπ. Αντωνοπούλου
Για τα σενάρια εκλογών:
Είναι μια μόνιμη ερώτηση πλέον. Δεν είμαι στο μυαλό του Πρωθυπουργού, που είναι ο αρμόδιος να αποφασίσει για το αν θα γίνουν εκλογές ή όχι. Όμως, όταν υπάρχουν προβλέψεις για ύφεση μέχρι και 10%, οποιοσδήποτε μπορεί να σκέφτεται σενάρια εκλογών χάριν μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και του συμφέροντος της χώρας, μόνο τυχοδιώκτης μπορεί να χαρακτηριστεί.
Για την κυβερνητική πολιτική:
Θα ήθελα να εστιάσω σε 4 πράγματα.
- Πρώτον, τι θέλει η οικονομία; η μικρομεσαία επιχείρηση, ο ελεύθερος επαγγελματίας; Θέλει ρευστότητα και ελαφρύνσεις στις υποχρεώσεις τους.
- Δεύτερον, τα εργασιακά. Εμείς προτείναμε 40% επιδότηση εργασίας με έναν διαφανή τρόπο για έξι μήνες για 1.000.000 εργαζόμενους, με το «αντάλλαγμα» της πλήρους απασχόλησης και της δέσμευσης να μην αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις.
- Τρίτον, για τον τουρισμό. Δεν γίνεται η μείωση του ΦΠΑ να αφορά μόνο, καφέ και πορτοκαλάδα.
- Και τέταρτον, κάτι επίσης πολύ σημαντικό που αφορά το «νέο» πελατειακό κράτος. Έχουν πάει πίσω όλες οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Είδαμε στην αρχή τους διοικητές των νοσοκομείων και τώρα είδαμε ξανά κομματικούς διορισμούς στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Εξαγγέλλουν διαρροές για δήθεν κοινοτικά κονδύλια που θα χρηματοδοτήσουν ρουσφετολογικές προσλήψεις και μετά τις διαψεύδουν αλλά με την επιτροπή που θα τα διαχειριστεί να έχει συσταθεί.
Η ρευστότητα είναι προβληματική. Χθες ο Πρωθυπουργός είπε ότι «θα ήθελε οι τράπεζες να δίνουν με πιο ευνοϊκούς όρους δάνεια». Εγώ θα μπορούσα να πω «θα ήθελα», ο Πρωθυπουργός της χώρας όμως όχι. Εκείνος «υποχρεώνει» τις τράπεζες δεν τις παρακαλεί, ειδικά όταν έχουν την στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ειδικά όταν υπάρχουν κρατικές εγγυήσεις για τα δάνεια και αυτές εξακολουθούν να έχουν πολύ αυστηρά κριτήρια και εγγυήσεις.
Οι στοιχειώδεις ελαφρύνσεις επίσης δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα, δεν γίνεται για τη μείωση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων, η εξαγγελία της κυβέρνησης να είναι ότι πάει για Ιούλιο και μάλιστα χωρίς να ξέρουμε καν πόσο. Η πραγματική οικονομία χρειάζεται εμπροσθοβαρή μέτρα.
Η κυβέρνηση υιοθετεί το «μισός μισθός, μισή δουλειά». Και το χειρότερο, κανείς δεν δεσμεύεται ότι όταν τελειώσει η κρίση θα επανέλθει η πλήρης απασχόληση, με ανοιχτή ουσιαστικά την προοπτική μονιμοποίησης αυτών των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Εμείς λέμε ΦΠΑ 6% στην διαμονή, 6% στην εστίαση και 13% στις υπόλοιπες τουριστικές υπηρεσίες και τις μεταφορές.
Για τη μεταστροφή της ΝΔ προς το ΕΣΥ:
… Φαίνεται ότι τελικά, έχουν γίνει όλοι σοσιαλδημοκράτες!
Και προφανώς αντιλαμβάνομαι αυτή τη στροφή, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Αποδεικνύεται την ορθότητα ενός πολιτικού πλαισίου που βασίζεται στην ανοιχτή οικονομία αλλά με ρυθμιστικούς κανόνες ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους.
Σχετικά με το ΣΥΡΙΖΑ:
Το Κίνημα Αλλαγής όχι μόνο διαφοροποιείται πολιτικά και προγραμματικά από τα υπόλοιπα κόμματα (προηγήθηκε ερώτηση), αλλά προηγείται κιόλας. Μέρες πριν εξαγγείλει η κυβέρνηση το δικό της πλαίσιο, είχαμε καταθέσει το δικό μας «Ενδιάμεσο Πρόγραμμα», που στηρίζει το ΕΣΥ, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες, τους εργαζόμενους, βασισμένο σε 10 άξονες, κοστολογημένο, περιγράφοντας ακριβώς πώς εμείς θέλουμε να βγει η χώρα από την κρίση, με ζωντανή την οικονομία και όρθια την κοινωνία.
Για τη χθεσινή «παρουσίαση» του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτη φορά στα χρονικά, η αξιωματική αντιπολίτευση έρχεται να εξαγγείλει το σχέδιο της, αφού η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τα τελικά της μέτρα. Αν έχεις αργήσει, κάνε κριτική δεν χρειάζεται μετά να πεις κάτι άλλο. Εδώ μάλιστα αξίζει και ένα «επίδομα αντιγραφής» γιατί διαβάζοντας το, αν εξαιρέσεις κάποια «φουσκώματα», είναι ίδιο με το δικό μας πρόγραμμα.
Η διαχείριση της κρίσης είναι Μαραθώνιος, δεν είναι 100άρι, χρειάζεται υπομονή και στο τέλος θα μας αξιολογήσει ο ελληνικός λαός.