Κινητοποίηση των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων για μόνιμη δουλειά

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων για την μονιμοποίησή τους και καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνουν σήμερα Παρασκευή 8/5/20 στις 11 το πρωί, στο Υπουργείο Εσωτερικών.


Ψήφισμα συμπαράστασης της ΕΛΜΕ Εύβοιας στον αγώνα των ευπρεπιστριών

Η ΕΛΜΕ Εύβοιας στηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων και χαιρετίζει την κινητοποίηση τους, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8/5 στο Υπουργείο Εσωτερικών για:

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστών – καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Κατάργηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για ασφαλή και καθαρά σχολεία.

  • Να μην τολμήσουν να φέρουν εργολαβικά δουλεμπορικά συνεργεία στα σχολεία.

  • Αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας όλης της σχολικής κοινότητας με έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών.

Έστω και τώρα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, που είναι και πάγια αιτήματα εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν τώρα την ευθύνη τους.

Διεκδικούμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα για όλους τους εργαζομένους!


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ – ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ & ΝΗΣΩΝ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς:

ΙΝΕΔΙΒΙΜ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κοινοποίηση: Δήμους, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΑΣΓΜΕ, Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε & Δ.Ε

Κύριοι,

Στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, μετά από μακροχρόνιους αγώνες του κλάδου, μετατράπηκαν οι συμβάσεις για ένα μέρος των εργαζομένων το 2007, από συμβάσεις ανάθεσης έργου, σε καθεστώς αορίστου χρόνου με πλήρη απασχόληση. Ένα άλλο μέρος των εργαζομένων του κλάδου που εργάζεται από το 2004, και που ξεπερνάει σήμερα τους 9.500 εργαζόμενους παρέμεινε στο καθεστώς των συμβάσεων ανάθεσης έργου, που υπογραφούν κάθε χρόνο με τους προέδρους των σχολικών επιτροπών των δήμων.

Κάθε χρόνο, κάθε σχολικό έτος, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων βρίσκονται στον αέρα! Δε γνωρίζουν αν θα έχουν εργασία τον επόμενο χρόνο, πληρώνονται με άθλιους μισθούς, αντιμετωπίζουν συνεχώς κύματα μειώσεων στα δεδουλευμένα, υπάρχει απλήρωτη εργασία και εντατικοποίηση.

Οι συμβάσεις έργου που είναι συμβάσεις δουλείας και όχι εργασίας, αποτελούν το κυρίαρχο καθεστώς εδώ και χρόνια στα σχολεία. Οι δεκάμηνες συμβάσεις έργου, που αρχίζουν και τελειώνουν με τη σχολική χρονιά και οι άθλιοι μισθοί που βρίσκονται στην πλειοψηφία τους κάτω από 300ευρώ, καθώς το ύψος τους υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζονται, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υπόλοιποι χώροι των σχολείων όπως οι αναρίθμητες αίθουσες εργαστηρίων, οι βοηθητικοί και αύλειοι χώροι, τα γραφεία καθηγητών και οι τουαλέτες. Όλα αυτά αποτελούν τον κανόνα στον κλάδο. Επιπλέον οι συμβασιούχες καθαρίστριες των σχολείων, αναλαμβάνουν καθήκοντα μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, την στιγμή που οι ανάγκες καθαριότητας των σχολείων είναι μεγάλες, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Η καταβολή των δεδουλευμένων καθυστερεί μέχρι 4 με 6 μήνες, καθώς η κυβέρνηση δεν αποστέλλει έγκαιρα τις πιστώσεις στους δήμους. Πολλοί δήμοι με την σειρά τους, παρ’ ότι είναι οι εργοδότες μας και καθορίζουν το ύψος του μισθού, την συνέχεια της εργασίας μας, επιχειρούν κάθε φορά να κάνουν περικοπές μισθών, για να κάνουν και άλλες προσλήψεις στη λογική της ανακύκλωσής της ανεργίας και του μοιράσματος της φτώχειας.

Στην εποχή του covid-19

Οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στις νέες συνθήκες της πανδημίας με αίσθημα ευθύνης, καθάρισαν όλα τα σχολεία (που οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι αποτελούσαν τον Νο1 χώρο μετάδοσης του covid-19) και υποστηρικτικά στα συνεργεία απολύμανσης (όπου έγιναν απολυμάνσεις) και επιπλέον με χλωρίνη και νερό, χωρίς μάσκα ή κάποια προστατευτική στολή.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες εργάζονται, ιδιαίτερα σήμερα με την πανδημία, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι εισπνέουν καθημερινά χλωρίνες, ισχυρά καθαριστικά απολύμανσης και άλλες καρκινογόνες ουσίες. Παρόλα αυτά οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων δεν έχουν το δικαίωμα να αρρωστήσουν, δεν δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού, άδεια ασθενείας και επίσης πολλοί Δήμοι τους έκοψαν μέχρι και το γάλα λόγω της μη λειτουργίας των σχολείων.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και των Δήμων, οι οποίοι εφάρμοσαν τις ΠΝΠ, το τελευταίο διάστημα οι συμβασιούχες καθαρίστριες μετακινήθηκαν από τα σχολεία για να δουλέψουν σε διάφορες υπηρεσίες των Δήμων. Καθάρισαν Δημαρχεία, πολιτιστικούς χώρους, αποθήκες, πεζοδρόμια, δρόμους, μέχρι και κούρεμα στο γκαζόν έκαναν! Όλα αυτά φυσικά χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας. Εργασίες που ουδεμία σχέση είχαν με τους όρους των συμβάσεων που εργάζονταν πριν την ΠΝΠ.

Με απειλές και τρομοκρατία, ότι δεν θα ανανεώσουν τις συμβάσεις τους ή ότι δεν θα πληρωθούν, οι δημοτικές αρχές υποχρέωσαν τις συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες να μετακινηθούν από το χώρο εργασίας τους χωρίς να υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, χωρίς να γνωρίζουν τον μισθό και το ωράριο τους. Θυμίζουμε πως το ωράριο τους καθορίζεται από τον αριθμό των αιθουσών στα σχολεία.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων από 11 Μαΐου.

Η πανδημία ανέδειξε το ρόλο και την ευθύνη των εργαζόμενων που ο πρωθυπουργός μπορεί να ονόμασε «ήρωες» αλλά για την κυβέρνηση αποτελούν διαρκές κόστος, γι αυτό και βρίσκονται σε διαρκή ομηρία.

Για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να δει την πραγματικότητα που επικρατεί στα σχολεία και καθησυχάζει με επικίνδυνο τρόπο γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Οι ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας φαίνεται πως αγνοούν ηθελημένα τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία αλλά και στον τομέα της καθαριότητας.

  • Αλήθεια, το Υπουργείο Παιδείας και η Υπουργός, δεν γνωρίζουν ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων, καθώς και η υλικοτεχνική υποδομή τους βρίσκονται σε άθλια κατάσταση λόγω της υποχρηματοδότησης με τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων;

  • Αλήθεια, δεν γνωρίζει το υπουργείο και η υπουργός ότι σε πολλά σχολεία δεν υπάρχει ούτε χαρτί τουαλέτας;

  • Δεν γνωρίζουν άραγε ότι τα καζανάκια πέφτουν στα κεφάλια των παιδιών, ότι οι βρύσες βγάζουν σκουριές και ότι τα πλακάκια έχουν ξεκολλήσει;

  • Δεν γνωρίζουν άραγε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε καθαριστικά, αντισηπτικά, σαπούνια κ.α.;

Στις οδηγίες που έχουν δοθεί προς τις σχολικές μονάδες το Υπουργείο κάνει λόγο για σχολαστική απολύμανση κάθε σπιθαμής του σχολείου.

  1. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% ή αλκοολούχο αντισηπτικό.

  2. Απαιτείται επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης

(π.χ. μπάλες, σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι ηλεκτρονικών υπολογιστών).

  1. Για τις σχολικές μονάδες που χρησιμοποιούν λεωφορεία μεταφοράς, πρέπει να υπάρχει μέριμνα τόσο για τον επαρκή αερισμό όσο και για την καθαριότητα των οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών.

  2. Επίσης οι σχολικές μονάδες θα πρέπει να καθαρίζονται δυο φορές τη μέρα!!
    Οι εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας είναι εκτός πραγματικότητας και πολύ περισσότερο επικίνδυνες, θεωρούμε αδιανόητο να μην γνωρίζει τις σοβαρές ελλείψεις τόσο σε κτιριακές υποδομές όσο και στην καθαριότητα των κτηρίων. Τα μέτρα που προτείνει είναι ανεφάρμοστα όσο ο καθαρισμός των σχολείων γίνεται μετά την λειτουργεία τους. Επίσης ελλιπές είναι το μέτρο ότι οι σχολικές μονάδες θα καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα.
    Σε κατάσταση πανδημίας είναι αναγκαίο να υπάρχει καθαριότητα σε κάθε διάλειμμα.

Η καθαριότητα των σχολείων δεν είναι «ατομική ευθύνη» των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Η «ατομική ευθύνη» αποκτά υπόσταση όταν οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες που έχουν προς όφελος του δημόσιου καλού.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να προχωρήσουν σε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η συνεχής και διαχρονική υποχρηματοδότηση της παιδείας έχει στραγγίξει τα ταμεία των σχολικών επιτροπών για τον εξοπλισμό των σχολείων με το απαραίτητο υλικό καθαριότητας, ατομικής υγιεινής και προστασίας. Άρα, η τοποθέτηση της Υπουργού Παιδείας για ταμεία που πλεονάζουν στις σχολικές επιτροπές είναι άκυρη, άστοχη και επικίνδυνη.

Στην ουσία καλούνται για άλλη μία φορά οι καθαρίστριες, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές να βάλουν το χέρι βαθιά στη τσέπη για τα μέσα ατομικής προστασίας.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν τώρα την ευθύνη τους.

Έστω και τώρα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, που είναι και πάγια αιτήματα εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστών – καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Κατάργηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για ασφαλή και καθαρά σχολεία.

  • Να μην τολμήσουν να φέρουν εργολαβικά δουλεμπορικά συνεργεία στα σχολεία.

  • Αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας όλης της σχολικής κοινότητας με έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών.

Διεκδικούμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα!


Πηγή