Για το ερωτηματολόγιο επιστροφής στους χώρους δουλειάς

Συνάδελφοι… Η Vodafone έστειλε ένα μέιλ στους εργαζόμενους, ανακοινώνοντας το σχέδιο επιστροφής στους εργασιακούς χώρους. Σε αυτό το μέιλ εκτός από γενικόλογες εκφράσεις για «υψηλό αίσθημα ευθύνης» και για «μέτρα προστασίας καλύτερα και από αυτά που ανακοινώθηκαν», δεν λέει κάτι συγκεκριμένο. Αντιθέτως μας καλεί να συμπληρώσουμε ένα ερωτηματολόγιο που αποτελείται ουσιαστικά από τις εξής ερωτήσεις.

  • Πότε επιθυμούμε να επιστρέψουμε στο γραφείο μας

  • Αν επιθυμούμε να δουλεύουμε σταθερά από το σπίτι στο μέλλον αν μας δίνεται η δυνατότητα.(ερωτηση νο 6)

Συνάδελφοι ΠΡΟΣΟΧΗ.

Προσπαθούν να βάλουν από την πίσω πόρτα την μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

Η τηλεργασία είναι μόνιμη επιδίωξη των εργοδοτών γιατί έχει αποδειχθεί με δεκάδες μελέτες, ότι το κέρδος που βγάζουν από αυτήν, είναι πολλαπλάσιο των εξόδων λειτουργίας που γλιτώνουν από την απουσία εργαζομένων στα κτήρια.Το τι επιφέρει σε εμάς νομίζουμε ότι το ζήσαμε χαρακτηριστικά αυτή τη περίοδο. Καταργείται κάθε έννοια της τήρησης του ωραρίου, αυξάνεται η εντατικοποίηση της εργασίας, αποξένωνόμαστε από τους συναδέλφους μας. Γινόμαστε όλο και πιο ευέλικτοι για τους εργοδότες.Το κόστος της εργασίας (internet, ρεύμα, εξοπλισμός κτλ) επιβαρύνει τους εργαζόμενους.Η μονιμοποίηση κάτι τέτοιου θα οδηγήσει στο να είναι οι εργαζόμενοι ακόμα πιο ευάλωτοι στις εργοδοτικές πιέσεις.

Ξεκαθαρίζουμε για ακόμα μια φορά την πάγια θέση μας. Δεν πρόκειται να δεχτούμε η τηλεργασία να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά. Να μην δεχτεί κανένας συνάδελφος να δουλεύει σε μόνιμη βάση από το σπίτι!

Χαρακτηριστική ως προς όλα αυτά είναι η έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία DESKEO για την τηλεργασία, ενώ είχαν συμπληρωθεί περίπου δυο βδομάδες από την έναρξη των «ειδικών μέτρων» στη Γαλλία.

Τα συμπεράσματα δημοσιοποιήθηκαν στις 30 Μάρτη και ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα εξής:

  • Το 32% των Γάλλων που απασχολούνται με τηλεργασία δουλεύουν περισσότερο από ό,τι στο κανονικό τους γραφείο ή σε άλλο χώρο δουλειάς.
  • Το 51% δεν κάνει καν διάλειμμα για το μεσημεριανό φαγητό.
  • Το 73% δεν έχει χωριστό δωμάτιο στο σπίτι όπου εργάζεται.
  • Το 76% αναπολεί την περίοδο που δούλευε στον κανονικό χώρο εργασίας του.
  • Στο ερώτημα «πώς αξιοποιείτε το χρόνο που εξοικονομείται από τη διαδρομή μετάβασης προς τη δουλειά;», το 59% (62% των γυναικών και 56% των ανδρών) απάντησε «για να δουλεύω περισσότερο»…

Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την μετάβαση στην επόμενη φάση της πανδημίας, με την μερική χαλάρωση των μέτρων απομόνωσης που έχουν παρθεί, προκύπτει η ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα τόσο για την προστασία της υγείας μας, όσο και για την προστασία των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα αποδείχθηκε ότι οι εργοδότες, όπως πάντα, δεν διστάζουν μπροστά στα κέρδη τους να θέτουν σε κίνδυνο στην ζωή μας. Τα παραδείγματα από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη αλλά και την χώρα μας είναι τόσα πολλά που κανένας δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες των καπιταλιστών και αστικών κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντά τους. Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις βρήκαν στην πανδημία μια ακόμα ευκαιρία να χτυπήσουν τα δικαιώματά μας, να ρίξουν στις δικές μας πλάτες για άλλη μια φορά την κρίση που έρχεται και επιτάχυνε η πανδημία.

Το σωματείο μας στην αρχή της επόμενης βδομάδας θα ζητήσει συνάντηση με την εργοδοσία και θα καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων που θα σταλεί σε όλους τους εργαζόμενους και θα αφορά το πως θα γίνει η επιστροφή και τι μέτρα πρέπει να παρθούν ώστε να διασφαλιστεί η υγεία μας και να μην πειραχτούν τα εργασιακά μας δικαιώματα. Κριτήριο της επιστροφής μας είναι η τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων και όχι απλά να βγαίνει η δουλειά της Vodafone με κάθε τρόπο. Καλούμε την διοίκηση της εταιρείας να επιδείξει «υψηλό αίσθημα ευθύνης» και να αποσύρει το ερωτηματολόγιο – παγίδα ΤΩΡΑ.

Το σύνθημα των εργατών του Σικάγο, το 1886 για 8ώρες δουλειά-8 ώρες ανάπαυση-8 ώρες ελεύθερος χρόνος, είναι επίκαιρο όσο ποτέ

1Η ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ


Πηγή