Γ.Καμίνης: “ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχετε την ευθύνη ότι καθιερώνεται ένα ολόκληρο πλέγμα αδιαφάνειας στο πεδίο των δημοσίων συμβάσεων”

Σημεία αγόρευσης Γιώργου Καμίνη στο ΝΣ του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου – Ολομέλεια

Κύρια σημεία της ομιλίας:

 

Για την αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας:

 

  • Θα κάνουμε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για τα άρθρα 52, 53, 54, 55, 56, 58 και 59. Είναι τα άρθρα με τα οποία καθιερώνεται μία κατά παρέκκλιση διακυβέρνηση στο μεταναστευτικό, σε όλα τα επίπεδα.

 

  • Το θέμα των μετακλητών υπαλλήλων δεν έχει επιπτώσεις μόνο στο ηθικό επίπεδο, στο κατά πόσο διαιωνίζει πελατειακά συστήματα: Υπονομεύει και την ασφάλεια δικαίου.

 

  • Η μονιμότητα ως αξία δεν προστατεύει μόνο τον υπάλληλο από αυθαίρετες διώξεις. Έχει, επίσης, την αξία ότι διασφαλίζει τη συνέχεια της διοικητικής δράσης. Υπάρχει μία διαρκής θεσμική μνήμη η οποία παραμένει στα Υπουργεία. Οι φορείς αυτής της θεσμικής μνήμης είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Και η εγγύηση εδώ είναι η μονιμότητα. Εσείς, αντίθετα, καθιερώνετε τους μετακλητούς, γνωρίζοντας ότι αυτοί έρχονται και παρέρχονται με τον κάθε Υπουργό.

 

  • Αυτό που γυρεύουν οι άνθρωποι, όμως, είναι αξιοπρέπεια, σεβασμό. Ο δημόσιος υπάλληλος που θα κάνει καλά τη δουλειά του, θα έρθει γιατί τρέφει τη θεμιτή φιλοδοξία ότι θα μπορέσει να καταλάβει μία θέση προϊσταμένου ανάλογα με την αξία του, ότι θα έχει μία προοπτική εκεί που πηγαίνει.

 

  • Στο θέμα των συμβάσεων, η παρανομία είναι κατάφωρη. Όπως με παρρησία τόνισε στην Επιτροπή ο Πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.), δεν εκπληρώθηκε η προϋπόθεση, που θεσπίστηκε με νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2011, ότι κάθε νομοσχέδιο το οποίο περιέχει διατάξεις περί συμβάσεων, θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από γνωμοδότηση της Αρχής κι επίσης στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή να συμμετέχει εκπρόσωπος της Αρχής. Την προϋπόθεση αυτή την γράψατε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας.

 

  • Για τις διατάξεις αυτές ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία. Και εκεί θα δούμε ακριβώς πώς θα αναλάβετε απέναντι στην ελληνική κοινωνία και εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη ότι καθιερώνεται ένα ολόκληρο πλέγμα αδιαφάνειας στο πεδίο των δημοσίων συμβάσεων, το οποίο είναι πρωτοφανές.

 

Για την αποσυμφόρηση των νησιών:

 

  • Νομοθετείτε πάντοτε εκ των υστέρων υπό το βάρος των κρίσεων. Επανασυστήσατε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όταν άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία οι ροές. Καλό είναι, λοιπόν, να ακούτε στο μέλλον με μεγαλύτερη προσοχή την αντιπολίτευση όταν σας επισημαίνει κάποια πράγματα.

 

  • Όσον αφορά την αποσυμφόρηση, εξαπατήσατε τους νησιώτες. Στα νησιά κατασκευάζονται αυτές οι δαιδαλώδεις δομές, που θα είναι και κέντρα κράτησης και κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και χώροι για τις ευάλωτες κατηγορίες προσφύγων και μεταναστών αιτούντων άσυλο. Πώς θα αποσυμφορήσετε τα νησιά;

 

  • Κλείνετε το μάτι στους νησιώτες ότι θα απορριφθούν οι αιτήσεις και είτε θα επιστραφούν στην Τουρκία είτε θα απελαθούν εκείνοι των οποίων οι αιτήσεις απερρίφθησαν. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν το εγγυάται αυτό, ούτε έχουμε εγγύηση αυτή τη στιγμή για επιστροφές στην Τουρκία.


Πηγή