Ελεύθερα οι απολύσεις 45 ημέρες μετά τη λήξη αναστολής συμβάσεων

απολύσεις

Τον «ασκό του Αιόλου» για μαζικές απολύσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, 45 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής των συμβάσεων, ανοίγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, με θέμα «Περαιτέρω μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς εργασίας».

Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 7 του άρθρου 1 «Παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας – ακυρότητα καταγγελίας συμβάσεων εργασίας – Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας»:

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης της παραγράφου 1 του παρόντος και, πάντως, μέχρι τις 31.5.2020, απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Επίσης, υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 45 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας (συμβάσεις πλήρους ή μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης).

Επιπλέον στην ίδια παράγραφο 7 του άρθρου 1, ανοίγει ο δρόμος και για κρυφές απολύσεις, πριν από τις 45 ημέρες, στην περίπτωση που πρόκειται για «οικειοθελώς αποχωρούντες» και συμβασιούχους. Όπως αναφέρεται:

Στην έννοια του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες, λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος των 45 ημερών.

Πότε πληρώνονται τα 534 ευρώ σε όλους όσοι παραμένουν σε αναστολή

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ τον Ιούνιο θα πληρωθεί το δεύτερο πακέτο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους έως και 534 ευρώ για τους μισθωτούς που θα παραμείνουν σε αναστολή και τον Μάιο. Ειδικότερα:

  • Χωρίς υπεύθυνες δηλώσεις από τους εργαζόμενους θα πληρωθεί από το υπουργείο Εργασίας το δεύτερο πακέτο της ειδικής αποζημίωσης που φτάνει έως και τα 534 ευρώ. Οι εργαζόμενοι μπορούν αν θέλουν να τροποποιούν το ΙΒΑΝ ή τα στοιχεία μίσθωσης κύριας κατοικίας τους. Οι εργοδότες βεβαιώνουν με υπεύθυνη δήλωσή τους στην «Εργάνη» στοιχεία που αντλούνται αυτόματα.

  • Οι σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις των εργοδοτών που παραμένουν κλειστοί τον Μάιο θα υποβάλλονται από την Δευτέρα 18.5.2020 έως και την 31.5.2020. Οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιήσεις Υπευθύνων Δηλώσεων τους από 19.5.2020 έως και 1.6.2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάϊο θα πραγματοποιηθεί από 5.6.2020 έως 10.6.2020.

  • Οι σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις των εργοδοτών που επανελειτουργούν τον Μάιο ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ θα υποβάλλονται συγκεντρωτικά από την 1.6.2020 έως και την 7.6.2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 10.6.2020 έως και 12.6.2020.

  • Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν θα λάβουν αναλογική ειδική αποζημίωση ανάλογα με τις μέρες που μένουν σε παράταση αναστολής, με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες και ανέρχεται στα 534 ευρώ, δηλαδή 17,8 ευρώ την ημέρα.

  • Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν πίσω σε ενεργή απασχόληση λόγω οριστικής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους από τον εργοδότη που επαναλειτουργεί ή πλήττεται σημαντικά (οι εργοδότες μπορούν να ανακαλούν την αναστολή τουλάχιστον για το 40% των εργαζομένων τους) μπορούν να μπαίνουν στο σχήμα της νέας εκ περιτροπής – δηλαδή να δουλεύουν κατ ελάχιστον 2 εβδομάδες το μήνα, διακεκομμένα ή συνεχόμενα, με μισό μισθό. Στο σχήμα αυτό υποχρεωτικά εντάσσεται ανά εβδομάδα τουλάχιστον το 50% του προσωπικού. Για τον υπολογισμό του απαιτούμενου 50% του προσωπικού της επιχείρησης λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εργαζομένων των οποίων ανακλήθηκε η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους.

  • Ο χρόνος παράτασης της αναστολής συμβάσεων εργασίας στις επαναλειτουργούσες και πληττόμενες κατ΄ ανώτατο όριο μπορεί να είναι 27 ημέρες για τις περιπτώσεις πληττομένων επιχειρήσεων και 28 ημέρες για τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν εντός του Μάϊου και σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από το χρόνο που λήγει η εκάστοτε αναστολή συμβάσης εργασίας. Συνεπώς για τις πληττόμενες επιχειρήσεις η ανώτατη αποζημίωση για τους εργαζόμενους που θα μπουν στην παράταση είναι 480 ευρώ, ενώ για τις επαναλειτουργούσες 500 ευρώ.

  • Οι εργαζόμενοι που παραμένουν σε αναστολή υποχρεωτικά εντός του Μαίου για 3 έως 24 ημέρες λόγω της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας θα λάβουν ειδική αποζημίωση αναλογική των ημερών της αναστολής. Αυτό το ποσό αφορά το 100% των εργαζομένων στις πρώην κλειστές επιχειρήσεις που ανοίγουν σταδιακά τον Μάιο είτε μπουν σε παράταση αναστολής είτε όχι.

kya42.jpg

  • Όπως είχε γίνει γνωστό οι εργοδότες που επανελειτουργούν και οι πληττόμενοι μπορούν να παρατείνουν το 60% των αναστολών. Ωστόσο υπάρχει νέα λίστα με ΚΑΔ και όσοι εμπεριέχονται σε αυτήν μπορούν να παρατείνουν μεγαλύτερο ποσοστό αναστολών. Αν από τον υπολογισμό προκύπτει δεκαδικός αριθμός 0,50 και πάνω γίνεται στρογγυλοποίηση προς τα πάνω. Σε περίπτωση επιχείρησης-εργοδότη με έναν εργαζόμενο του οποίου η σύμβαση τελεί σε αναστολή, αυτή μπορεί να παραταθεί.

  • Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της παράτασης απαγορεύεται να απολύσουν μέχρι 31.5.2020 και υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής να διατηρήσουν, για χρονικό διάστημα 45 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας (συμβάσεις πλήρους ή μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης).


Πηγή