Στήνει εργασιακό μεσαίωνα ο κορονοϊός; Καταγγελίες για αεροπορική εταιρεία και βιομηχανία σοκολατοειδών
Το οικονομικό τσουνάμι από τον κορονοϊό έρχεται απειλώντας να ισοπεδώσει εργασιακές συνθήκες και αμοιβές, αλλά και να στήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα εργαζόμενους υπό την απειλή των απολύσεων. Ήδη καταγράφονται καταγγελίες από μεγάλες εταιρείες και ακόμα είμαστε μόνο στην αρχή.
Ένα από τα παραδείγματα στην εποχή του lockdown στην Ελλάδα είναι αυτό μεγάλης ξένης αεροπορικής εταιρείας, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Την ίδια ώρα που κάποιος θα έσπευδε να μιλήσει για εργοδοτικές αυθαιρεσίες, άλλοι θα πουν ότι εκμεταλλεύεται νομοθετικές χαραμάδες.
Όταν την περασμένη εβδομάδα άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις που κλήθηκαν να κάνουν οι εργαζόμενοι για να τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, οι μισοί εξ αυτών των υπαλλήλων έστειλαν μια κατεπείγουσα επιστολή στον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόνιζαν στην επιστολή τους: «Ο κλάδος εργασίας μας είναι από τους πρώτους ο οποίος επηρεάστηκε από τα μέτρα για τον κορονοϊό δεδομένου ότι τα πρώτα εξ’ αυτών αφορούσαν στην περιστολή ή και εξολοκλήρου ακύρωση των πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού. Το πρόβλημα μας πηγάζει από την ένταξή του κλάδου μας (από τον εργοδότη μας) κάτω από εσφαλμένο κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ) με αποτέλεσμα ο ίδιος εργοδότης να μην υποβάλει στο Σωματείο μας τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να αιτηθούμε του επιδόματος μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση για το σκοπό αυτό».
Το παράδοξο, όσο και άδικο στην πράξη λοιπόν, είναι ότι μερίδα από τους εργαζόμενους που έχουν συνάψει συμβόλαια απ’ ευθείας με την εταιρεία στο εξωτερικό δικαιούνται το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ. Αντιθέτως, οι υπόλοιποι συνάδελφοι τους οι οποίοι υπάγονται σε θυγατρική εταιρεία, να μένουν χωρίς τίποτα στα χέρια. Κυριολεκτικά, βρίσκονται από τη μια μέρα στην άλλη στον αέρα.
Τι κι αν οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των δύο ανωτέρω «κατηγοριών» εργαζομένων απέναντι στο ελληνικό κράτος είναι ακριβώς τα ίδια; Όλοι οι ανωτέρω εργαζόμενοι (Έλληνες και αλλοδαποί) υπάγονται 100% στην υφιστάμενη Ελληνική νομοθεσία όσον αφορά στις ασφαλιστικές τους εισφορές όπως και στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Όπως συνεχίζουν να εξηγούν στην επιστολή τους: «στην προσπάθεια μας να επικοινωνήσουμε με την εργοδότρια εταιρεία προκειμένου να τηρηθούν οι διαδικασίες όπως καθορίζονται στο ΦΕΚ 1044/26-3-2020 τ.Β για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ μας γνωστοποιήθηκε, για πρώτη φορά, ότι μας έχει εντάξει κάτω από τον εσφαλμένο ΚΑΔ «003000» («Δραστηριοποίηση εκτός Ελλάδας») σε αντίθεση με την κύρια εταιρεία … η οποία έχει εντάξει το υφιστάμενο προσωπικό της κάτω από τον ορθό ΚΑΔ «5110» («Αεροπορικές Μεταφορές Επιβατών»).
Κατά την επικοινωνία που είχαμε με την εταιρεία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως φαίνεται η τελευταία δεν έχει την πρόθεση να αποκαταστήσει το πρόβλημα, αντ’ αυτού αντιπροτείνει την παρέμβασή μας στο Ελληνικό κράτος προκειμένου αυτό να εντάξει και τον ΚΑΔ «003000» στην κατηγορία των ΚΑΔ που δικαιούνται αποζημίωση».
Με άλλα λόγια, η εταιρεία δεν αναγνωρίζει το λάθος της και ζητά από τους ίδιους τους εργαζόμενους να παρέμβουν, πιέζοντας ώστε η πολιτεία να εντάξει έναν επιπλέον ΚΑΔ στη λίστα με τους πληττόμενους κωδικούς άσκησης δραστηριότητας.
Φέρεται μάλιστα ότι είναι η εταιρεία που στις 26 Μαρτίου είχε προκαλέσει μεγάλο αλλαλούμ με την επιστροφή «θρίλερ» 200 Ελλήνων από το Λονδίνο. Τότε η αεροπορική εταιρεία, παρότι είχε ήδη εκδοθεί ΝΟΤΑΜ που σφράγιζε τα σύνορα Ελλάδας και Αγγλίας από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 23 Μαρτίου και ενώ από το πρωί της ίδιας μέρας ήταν γνωστή η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία έμπαιναν σε εφαρμογή οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, δεν είχε ενημερώσει ως όφειλε τους επιβάτες.
Το αποτέλεσμα ήταν οι τελευταίοι να συρρέουν στο αεροδρόμιο του Λονδίνου για να ταξιδέψουν και εκεί να πληροφορηθούν ότι οι πτήσεις ακυρώθηκαν. Στη συνέχεια, οι Έλληνες επιβάτες εγκλωβίστηκαν εκεί για ημέρες.
Πίσω, στους εργαζόμενους της εταιρείας στην Ελλάδα, οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα. Οκτώ ημέρες μετά την επιστολή τους στον Υπουργό Εργασίας απάντηση δεν έχουν λάβει και με την (αρχική) καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από τον εργοδότη να έχει λήξει χθες. Το Υπουργείο Εργασίας έχει βέβαια ανακοινώσει ότι θα δοθεί μια ακόμα παράταση για τους εργαζόμενους, το θέμα όμως είναι τώρα, αν θα εισακουστεί η έκκληση των παραπάνω εργαζομένων, πολλοί εκ των οποίων ήδη βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και βιώνουν -όπως άλλωστε και τόσοι εργαζόμενοι στη χώρα- ανασφάλεια για το μέλλον τους…
Πικρά σοκολατάκια και μεροκάματο-πίκρα: Μην ανησυχείτε, δεν θα μας ελέγξουν
Όπως εξηγεί o Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, υπεύθυνος τύπου στην ΓΣΕΕ και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση»: «Οι περιπτώσεις της εργοδοτικής αυθαιρεσίας πληθαίνουν διαρκώς, είναι δεκάδες χιλιάδες. Ένα τρανταχτό παράδειγμα τέτοιας αυθαιρεσίας είναι αυτό γνωστής αλυσίδας παρασκευής και πώλησης σοκολατοειδών, γνωστή για τις βελγικές πραλίνες της και με διεθνή παρουσία, η οποία αφού πρώτα έθεσε σε αναστολή το σύνολο του προσωπικού και τους έστειλε και το σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης, εν συνέχεια τους ζήτησε να απασχοληθούν κανονικά στα καταστήματα έως ότου λάβουν το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ.
Αντίστοιχη περίπτωση εξαπάτησης και καταδολίευσης του Ελληνικού Δημοσίου, μας έχει καταγγελθεί και για γνωστή αλυσίδα φούρνων της Δυτικής Ελλάδας η οποία εξακολουθεί να απασχολεί τους εργαζόμενους εκδίδοντας καθημερινό πρόγραμμα εργασίας, παρά το γεγονός ότι έχει θέσει σε αναστολή μεγάλο μέρος του προσωπικού. Όταν οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν, έλαβαν την απάντηση: “Μην ανησυχείτε κανένας έλεγχος δεν θα ρθει σε εμάς”. Η τελευταία αυτή περίπτωση έχει καταγγελθεί εγγράφως από τον Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση» στο ΣΕΠΕ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει έλεγχος. Οι δε εργαζόμενοι πηγαινοέρχονται καθημερινά από το σπίτι στην εργασία με ψεύτικες βεβαιώσεις του εργοδότη, καθώς βρίσκονται σε αναστολή, ότι δήθεν εργάζονται ».
Μάλιστα, οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της μεγάλης αλυσίδας φούρνων που βρίσκεται στο νομό Αχαΐας, αποτελεί ένα δείγμα της επιμονής και των αλχημειών που μετέρχονται οι εργοδότες για να συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα.
Χθες το πρωί, οι εργαζόμενοι έλαβαν τηλεφώνημα από τον εργοδότη ο οποίος φοβούμενος την σκληρή εξαγγελία για πρόστιμα στους εργοδότες, πήρε πίσω από τους εργαζόμενους την βεβαίωση τύπου Α και τους προέτρεψε να προσέρχονται στους φούρνους με την βεβαίωση τύπου Β: ότι δήθεν, δηλαδή μετακινούνται για να αγοράσουν ψωμί ως απλοί πελάτες οι οποίοι πέρασαν να πουν… κι ένα γεια στους συναδέλφους τους που δουλεύουν.
Μάλιστα, για να μην κινούν υποψίες, ο εργοδότης τους ζήτησε την βεβαίωση τύπου Β να την συμπληρώνουν εγγράφως, μια φορά όταν προσέρχονται στην δουλειά και μια όταν αποχωρούν για να μην κινούν υποψίες με πολλά μηνύματα στο 13033.
Αυστηρά πρόστιμα εξαγγέλλει η κυβέρνηση
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο Yπουργός Εργασίας πρόκειται να εκδώσει Υπουργική Απόφαση για νέα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους εργοδότες εν μέσω κορονοϊού. Στην υπουργική απόφαση θα αναφέρεται πρόστιμο 1.200 ευρώ ανά εργαζόμενο που απασχολείται παρανόμως ενώ είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας.
Σημειώνεται ότι μόλις τις προηγούμενες ημέρες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις καταχρηστικές μετακινήσεις με βεβαιώσεις τύπου Α, οι οποίες έχουν εκχωρηθεί σε άτομα τα οποία δεν απασχολούνται.
Ο ίδιος κάλεσε όλους τους εργοδότες στη χώρα να επικαιροποιήσουν τους δικαιούχους των βεβαιώσεων από τις επιχειρήσεις, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση ελέγχου ο εργοδότης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις κυρώσεις του νόμου περί ανασφάλιστων και με 10.500 ευρώ πρόστιμο, ενώ οι κάτοχοι των παράτυπων βεβαιώσεων με ποινικές κυρώσεις.
Όπως όμως τονίζει ο κος Καραγεωργόπουλος θα ήταν άδικο την νύφη να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μάλιστα είναι τρομοκρατημένοι για το εργασιακό τους μέλλον, που σε κάθε περίπτωση φαντάζει μόνο ως αβέβαιο.
Όπως εξηγεί ο ίδιος «με το υφιστάμενο πλαίσιο ο εργαζόμενος έχει ποινική ευθύνη και κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης για ψευδή δήλωσης καθώς για να πάρει τα 800 ευρώ υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εργάζεται. Όπως αναφέρει ο νόμος, όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αποκρύπτει τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών».
110% πάνω οι καταγγελίες σε σχέση με πέρυσι
Είναι όμως μόνο αυτές οι περιπτώσεις; Φυσικά και όχι. Όπως μας εξηγεί o κος Καραγεωργόπουλος αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να καταγραφούν επακριβώς οι καταγγελίες και τα ερωτήματα που έχουν υποβληθεί από εργαζόμενους στην πλατφόρμα της ΓΣΣΕ Anti-Covid-19, όμως μέσα στις δύο μόλις εβδομάδες που λειτουργεί η πλατφόρμα, είναι ήδη χιλιάδες!
Μια πρώτη αποτίμηση, σύμφωνα με τον κο Καραγεωργόπουλο, είναι ότι μιλάμε για αύξηση σε καταγγελίες τουλάχιστον 110% πάνω σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ενδεικτικό του καταιγισμού αναφοράς παρατυπιών είναι πως αυτή τη στιγμή η ΓΣΕΕ και το αρμόδιο τμήμα για τoν covid 19 διεκπεραιώνουν 100 με 150 υποθέσεις την ημέρα.
Σύμφωνα με τον κο Καραγεωργόπουλο, οι «αλχημείες» των εργοδοτών είναι ουκ ολίγες: από απασχόληση τηλεργαζομένων με σταθερή υπέρβαση του χρόνου εργασίας και εξαναγκασμό σε ετοιμότητα σχεδόν όλο το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα μέχρι «ανάκληση» των αδειών ειδικού σκοπού λόγω μη λειτουργίας των σχολείων για τον «υπό κανονικές συνθήκες» εορτασμό του Πάσχα. Και είμαστε μόλις στις πρώτες ημέρες, στην αρχή μιας εξαιρετικά δύσκολης εποχής για όλους τους εργαζόμενους.