Ανακοίνωση των Τομέων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Υγείας για την τηλεδιάσκεψη του Κοινωνικού Δικτύου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
Συνεδρίασε εχτές με τηλεδιάσκεψη το Κοινωνικό Δίκτυο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (Social Network of the PES) με θέμα συζήτησης την εκπόνηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για την οικονομική ανάκαμψη και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη.
Το Κίνημα Αλλαγής, για μια ακόμα φορά, συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση με τον Γιάννη Δάλμα, γραμματέα ευρωπαϊκών υποθέσεων, τον Κώστα Μπαργιώτα, γραμματέα υγείας και τον Φίλιππο Σαχινίδη, μέλος του πολιτικού συμβουλίου να καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας.
Ο Κώστας Μπαργιώτας τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης μηχανισμών έγκαιρης αντίδρασης καθώς η πρόληψη της εξάπλωσης των επιδημιών προστατεύει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.
Είναι πολύ σημαντικό πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια η υγεία μπαίνει ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. Η πανδημία που έπληξε την Ευρώπη έκανε περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρη την διαχρονική μας επιμονή στην ανάγκη ενός Δημόσιου Συστήματος. Απαιτείται ενίσχυση της συνεργασίας, πολιτικές σύγκλισης του επιπέδου περίθαλψης και η ανάπτυξη μηχανισμών έγκαιρης αντίδρασης.
Ο Φίλιππος Σαχινίδης στην παρέμβαση του τόνισε ότι η κρίση πανδημίας είναι συμμετρική αλλά η αντίδραση των οικονομιών των χωρών της Ε.Ε. εκ των πραγμάτων θα διαφέρει. Είναι κρίσιμο λοιπόν να διασφαλιστεί οτι η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να ξεπερνά και το 2023 και ότι οι χώρες με τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν θα ενταχθούν μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας στη Διαδικασία του Υπερβολικού Δημοσιονομικού Ελλείμματος.
Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να βοηθήσει ταυτόχρονα πολλές χώρες μέσω του ESM γιατί τα ποσά που διαθέτει ο μηχανισμός είναι περιορισμένα, ειδικά αν χρειαστεί να στηριχτούν μεγάλες οικονομίες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο. Έτσι, όμως η Ευρώπη στέλνει λάθος μήνυμα στις αγορές. Για αυτό είναι αναγκαίο η ΕΕ να προχωρήσει στην αύξηση των διαθέσιμων πόρων της με άντληση κεφαλαίων απο τις αγορές για να στηριχτούν οι οικονομίες που χτυπήθηκαν και να επιταχυνθεί η ανάκαμψη.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Δάλμα, είναι σαφές ότι η επόμενη μέρα μετά την κρίση του κορονοϊού θα βρει την Ευρώπη και τον κόσμο σε διαφορετική κατάσταση. Ήδη εκατομμύρια άνθρωποι έχουν οδηγηθεί σε μερική ανεργία, χιλιάδες επιχειρήσεις όλων των μεγεθών έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους, ενώ οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν διακοπεί και πολλά έργα έχουν τεθεί σε αναμονή.
Τώρα είναι η στιγμή να επανεξετάσουμε τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς κανόνες, να συζητήσουμε την εντολή της ΕΚΤ, να εξετάσουμε το ρόλο του χρηματοπιστωτικού τομέα και να καταλήξουμε σε συντονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές και εργαλεία.