Άρθρο του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου.
Το Κίνημα Αλλαγής, συνεχίζοντας την παράδοση του ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, πολιτεύεται υπεύθυνα και δημιουργικά, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων τους.
Στηρίζουμε τις επιστημονικές εισηγήσεις, δεν μηδενίζουμε αλλά κρίνουμε τις κυβερνητικές αποφάσεις και συγχρόνως προτείνουμε μέτρα που λείπουν τόσο για την διαφύλαξη της ζωής και της υγείας των πολιτών, όσο και για να παραμείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.
Ταυτόχρονα συμμετέχουμε στην ευρύτερη συζήτηση που έχει ανοίξει για τους νέους κινδύνους, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, που προσβάλουν οριζόντια και αδιακρίτως ανθρώπους, κοινωνικά και πολιτικά συστήματα, καθεστώτα και κάθε μορφής εξουσία, παγκοσμίως και θέτουν νέα ή επικαιροποιημένα διλλήματα σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισής τους.
Ο σύγχρονος κόσμος καλείται να αναστοχαστεί και να επανατοποθετηθεί για τις προτεραιότητες του, θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την ασφάλειά του, το βιοτικό επίπεδο και τις δημόσιες αξίες, ακόμη και με αναθεώρηση κοσμοθεωριών και στερεότυπων και οπωσδήποτε πρακτικών και επιλογών που έχουν θεοποιήσει το κέρδος, παραμερίζοντας τις αρχές και τις αξίες του ουμανισμού και του δημοσίου συμφέροντος.
Οφείλει επίσης να διαμορφώσει τους ισχυρούς εκείνους θεσμούς που απαιτούνται πλέον για τον συντονισμό και τις αναγκαίες συνέργειες πρόληψης και αντιμετώπισης τόσο των νέων κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια του ανθρώπου όσο και των μεγάλων προβλημάτων της παγκόσμιας φτώχειας και της περιβαλλοντικής κρίσης που είναι αλληλένδετα και αφορούν τον ίδιο τον άνθρωπο και το μέλλον κόσμου του. Ο Ο.Η.Ε, ο Π.Ο.Υ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί οφείλουν να μεταρρυθμιστούν ώστε να συνδιαμορφώσουν ένα αποτελεσματικό, σύστημα διαχείρισης παγκόσμιων κρίσεων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε κράτος μέλος και πρωτίστως η Ελλάδα, με την εμπειρία της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που προηγήθηκε και έπληξε το επίπεδο ζωής, την κοινωνική συνοχή και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό μοντέλο, μετά και τις νέες προκλήσεις για την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών, οφείλουν να αναζητήσουν: πρώτον νέα συστήματα διακυβέρνησης που να εδράζονται στις αρχές της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρώπινων και ατομικών δικαιωμάτων και ταυτόχρονα να είναι αποτελεσματικά και δεύτερον ένα σύγχρονο «κράτος πρόνοιας» ικανό να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.
Η ατζέντα λοιπόν έχει ήδη αλλάξει παγκοσμίως και η νέα θεματολογία έχει εκ των πραγμάτων ως κύρια, την ανθρωποκεντρική διάσταση,
Στην Ελλάδα η συζήτηση για τα συστήματα υγείας, κοινωνικής φροντίδας και τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής διεξάγεται ήδη και μάλιστα σήμερα, όλοι όσοι μιλούν, αναγνωρίζουν και επαινούν το ΕΣΥ και ευρύτερα το κοινωνικό κράτος δικαιώνοντας τους δημιουργούς, ασχέτως αν δεν τους αναφέρουν από πολιτική σκοπιμότητα ή κομπλεξισμό.
Οι εξελίξεις έχουν αναγκάσει τους θιασώτες του κερδοσκοπικού συστήματος υγείας και των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων σήμερα να σιωπούν αλλά δεν έχουμε αυταπάτες, καραδοκούν για να επανέλθουν στον κατάλληλο χρόνο με «φτιασιδωμένα» επιχειρήματα.
Το βάρος της επόμενης μέρας πέφτει στους ώμους της επιστήμης και της πολιτικής και κυρίως στις δυνάμεις εκείνες που η συλλογιστική τους διαχρονικά είχε επίκεντρο τον άνθρωπο αλλά και σ’ αυτές που θα θελήσουν ή θα αναγκαστούν να ανατρέψουν στερεότυπα και παραδοσιακές αντιλήψεις και να την υιοθετήσουν.
Οι πολιτικές δυνάμεις λοιπόν εκ των πραγμάτων θα αναστοχαστούν και όσες δεν το πράξουν θα μείνουν εκτός εξελίξεων.
Η Σοσιαλδημοκρατία που τα τελευταία χρόνια έχασε έδαφος από τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν σημαία την δήθεν ελευθερία της αγοράς, που χωρίς κανόνες και θεσμούς εξισορρόπησης, εξελίχθηκε σε ασυδοσία και κερδοσκοπία, επανέρχεται στο προσκήνιο ως ανάγκη και δικαιώνεται στη πράξη για τα προτάγματα, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του «κράτους πρόνοιας», των δημόσιων αξιών και του δημόσιου συμφέροντος. Το παραδοσιακό όμως αφήγημα της δεν αρκεί, χρειάζεται μια νέα ολοκληρωμένη και οραματική Σοσιαλδημοκρατική πρόταση για το αύριο, η διαμόρφωση της οποίας έχει ήδη ξεκινήσει.
Η νέα συλλογιστική της Σοσιαλδημοκρατίας με επίκεντρο τον άνθρωπο και το μέλλον του κόσμου του, καλείται μεταξύ άλλων να συνδυάσει και να αποτυπώσει το σχέδιο και τις πολιτικές αλληλεπίδρασης του σύγχρονου κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής δικαιοσύνης με τη βιώσιμη οικονομική και παραγωγική ζωή και τη σύγχρονη τεχνολογία, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού και ταυτόχρονα αποτελεσματικού συστήματος διακυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό θα διαμορφωθούν οι νέοι κανόνες και οι νέες σχέσεις, της εργασίας με το κεφάλαιο, της γνώσης και των πόρων γενικότερα με την εξουσία και κυρίως οι νέοι θεσμοί διανομής και αναδιανομής και κυρίως ενεργούς κοινωνικής ένταξης και συνοχής που δεν θα αφήνουν πίσω κανέναν συνάνθρωπο και συμπολίτη μας.
Αυτή η νέα πρόταση της σοσιαλδημοκρατίας μπορεί να ενσαρκώσει τα οράματα, τις αναζητήσεις και τις αγωνίες των πολιτών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για μια νέα ανθρωποκεντρική πρόοδο