Η πανδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται και οι δείκτες είναι αμείλικτοι. Περισσότερες από 180 χώρες έχουν επιβεβαιώσει κρούσματα και οι Financial Times παρουσιάζουν το μέχρι στιγμής αντίκτυπο παγκοσμίως.
Το ανθρωπιστικό κόστος της επιδημίας του κορονοϊού συνεχίζει να αυξάνεται μέρα με την ημέρα, με περισσότερα από 414.000 άτομα να έχουν μολυνθεί παγκοσμίως.
Οι Financial Times, επιχειρούν μια χρήσιμη καταγραφή της ζημιάς που έχει προκληθεί μέχρι στιγμής και ενώ το τέλος της σκοτεινής διαδρομής, φαίνεται να είναι μακριά.
Ο αριθμός των ανθρώπων που επιβεβαιώθηκε ότι νόσησαν και πέθαναν έχει ξεπεράσει τις 18.500 και πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα μεγαλώσει και άλλο.
Η διάδοση του ιού έχει χαρακτηριστεί πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάτι που σημαίνει ότι εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Περισσότερες από 180 χώρες έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής περιπτώσεις κρουσμάτων Covid-19.
Το επίκεντρο του κορονοϊού είναι σήμερα η Ευρώπη, με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ιταλία, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ταχύτερα στην Ιταλία και την Ισπανία απ’ ό, τι στην Κίνα στο ίδιο στάδιο της επιδημίας.
Σε πολλές χώρες ένας μικρός αριθμός περιφερειών έχουν χτυπηθεί περισσότερο από τον κορονοϊό. Η Λομβαρδία έχει ξεπεράσει τη Γουχάν ως η πιο πληγείσα περιοχή στον κόσμο, ενώ στην Ισπανία η Μαδρίτη θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει και αυτή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν επίσης πολύ διαφορετικές τροχιές. Η Ουάσιγκτον αποτέλεσε την πρώτη εστία στις ΗΠΑ, αλλά ο αριθμός των νεκρών της έχει αυξηθεί σχετικά αργά από τότε. Η καμπύλη θνησιμότητας της Νέας Υόρκης είναι πολύ πιο απότομη.
Στις περισσότερες δυτικές χώρες οι αριθμοί των κρουσμάτων, αυξάνονται κατά περίπου 33% την ημέρα, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι άλλες χώρες ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση αντίστοιχη της Ιταλίας.
Η Σιγκαπούρη και η επικράτεια του Χονγκ Κονγκ βρίσκονται σε διαφορετική τροχιά όσον αφορά στην αύξηση των αριθμών των κρουσμάτων. Ο ρυθμός αύξησης έχει μέχρι στιγμής σχετικά περιοριστεί μέσω ταχέων και αυστηρών μέτρων.
Τώρα έχουν διαπιστωθεί τουλάχιστον 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 78 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Οι περιπτώσεις κρουσμάτων έχουν ξεπεράσει τις 100 σε 35 ευρωπαϊκές χώρες. Η ήπειρός μας αντιπροσωπεύει πλέον το 75% των νέων ημερήσιων περιπτώσεων.
Ο Δείκτης Οικονομικής Δραστηριότητας της Κίνας
Οι Financial Times χαρτογραφούν επίσης τον ιό και τον οικονομικό του αντίκτυπο, καθώς εξαπλώνεται.
Η επιβράδυνση της Κίνας εξαιτίας της επιδημίας κορονοϊού είναι δεδομένη με ό,τι αυτό σημαίνει και για την παγκόσμια οικονομία. Προκειμένου να εντοπιστούν αυτές οι αλλαγές, οι Financial Times δημιούργησαν τη δική τους μέτρηση της επιβράδυνσης και της αναδυόμενης ανάκαμψης στην κινεζική οικονομία.
Τα επίσημα στοιχεία καθυστερούν, καθώς είναι κυρίως μηνιαία και τα δεδομένα της Κίνας μερικές φορές αντιμετωπίζονται ως… αποτέλεσμα πολιτικών χειρισμών.
Χρησιμοποιώντας την οικονομική βάση δεδομένων του Wind (Wind financial database), οι FT κατήρτησαν ένα σταθμισμένο δείκτη έξι ημερήσιων σειρών δεδομένων βασισμένων στη βιομηχανία.
Τα μέτρα της εγχώριας οικονομίας περιλαμβάνουν πωλήσεις χώρου ακίνητης περιουσίας, κυκλοφοριακή συμφόρηση εντός των πόλεων και κατανάλωση άνθρακα σε μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Η εμπορική δραστηριότητα αντιπροσωπεύεται από τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων.
Δύο άλλοι δείκτες, οι οποίοι έχουν μικρότερη βαρύτητα, παρέχουν κοινωνικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο: αριθμοί τηλεοπτικών καναλιών από κινέζους κινηματογράφους – καλός πληρεξούσιος για τη δραστηριότητα των καταναλωτών – και ατμοσφαιρική ρύπανση στις δέκα μεγαλύτερες πόλεις.
Οι χώρες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό:
ΠΗΓΗ: NEWS247