Τουρκία-ΗΠΑ: “Λήψη μέτρων” για την παραμονή τουρκικού στρατού στην Ιντλίμπ

τουρκία

Τη λήψη «επιπρόσθετων μέτρων» στην Ιντλίμπ της Συρίας κατά των επιχειρήσεων του συριακού στρατού αποφάσισε μετά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα «μέτρα» δεν διευκρινίστηκαν. Όμως η απόφαση του Συμβουλίου έρχεται μετά την επίσκεψη στην Άγκυρα του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη στρατηγού Τομ Γουόλτερς, ο οποίος συναντήθηκε διαδοχικά με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χολούσι Ακάρ και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού Γιασάρ Γκουλέρ. Σε ανακοίνωση που επικαλέστηκε το πρακτορείο «Ρόιτερς» αναφέρεται πως οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν διμερή «ζητήματα ασφαλείας» μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, αλλά και για τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας που έφτιαξε πέρσι ο τουρκικός στρατός στη Βόρεια Συρία, με μήκος 145 χλμ. και βάθος 30 χλμ., εκτοπίζοντας κουρδικά στρατεύματα από την περιοχή αφού εξασφάλισε το «πράσινο φως» των ΗΠΑ κατά την τρίτη χερσαία επέμβαση του τουρκικού στρατού στο συριακό έδαφος, τον περασμένο Οκτώβριο.

Νωρίτερα, ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρ κατήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, στο Συμβούλιο Ασφαλείας στη Ν. Υόρκη την υποστήριξη της Τουρκίας σε οργανώσεις τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι της Βόρειας Συρίας. Όπως τόνισε, στόχος της υποστήριξης αυτής είναι η ενθάρρυνση των επιθέσεων τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι της Βόρειας Συρίας ώστε να εμποδιστούν ή να καθυστερήσουν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του συριακού στρατού.

Ακολούθησε αντιπαράθεση ανάμεσα στους πρέσβεις του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας για τις επιπτώσεις των συγκρούσεων στον άμαχο πληθυσμό. Ο επικεφαλής ανθρωπιστικής αρωγής του ΟΗΕ, Μαρκ Λόουκοκ προειδοποίησε ότι δεν φθάνουν επαρκείς ποσότητες ιατροφαρμακευτικής βοήθειας σε περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις. Υπολόγισε μάλιστα ότι μέσα στις τελευταίες λίγες μέρες έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους πάνω από 20.000 άτομα. Οι πρέσβεις ΗΠΑ και Βρετανίας από την άλλη κατηγόρησαν τη Ρωσία και την Κίνα ότι με τη στάση τους διαταράσσουν τη ζωή εκατομμυρίων Σύρων αμάχων. Ο Κινέζος πρέσβης από τη μεριά του κατηγόρησε τις ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο και Κουβέιτ ότι πολιτικοποιούν τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, επικρίνοντας την προσπάθειά τους για τη δημιουργία πέμπτου μεθοριακού περάσματος για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στην τουρκο-συριακή μεθόριο.


Πηγή