Θεσσαλονίκη: Πώς ζει μια πολύτεκνη οικογένεια σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

θεσσαλονίκη

Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ζουν πολλές οικογένειες στη Θεσσαλονίκη. Το Sputnik επισκέφτηκε μια πολύτεκνη οικογένεια που οι γονείς προσπαθούν σε συνθήκες ανέχειας να μεγαλώσουν με αξιοπρέπεια τα τέσσερα ανήλικα παιδιά τους.

Μπορεί η χώρα τυπικά να βγήκε από τα μνημόνια, η ανεργία και η φτώχεια όμως παραμένουν με χιλιάδες Έλληνες να δυσκολεύονται να βγάλουν τα προς το ζην και να αναθρέψουν τις οικογένειές τους.

Σε ένα διαμέρισμα λίγων τετραγωνικών, στην περιοχή Χαριλάου Θεσσαλονίκης, ζει σε συνθήκες ένδειας η πολύτεκνη οικογένεια του Δημήτρη Παπαδημητρίου και της Δήμητρας Καλαποθαράκου.

Το Sputnik επισκέφτηκε το σπίτι της πολύτεκνης οικογένειας.

Και για τα δύο μέλη του ζευγαριού υπήρξε προηγούμενος γάμος ενώ ζουν μαζί εδώ και 12 χρόνια έχοντας αποκτήσει τρία παιδιά. Τον Αλέξανδρο, 9 ετών, τον Σωτήρη, 7,5 ετών και τον Πέτρο, 6,5 ετών. Στην οικογένεια υπάρχει και η Γεωργία, 13 ετών που είναι από τον πρώτο γάμο της κ. Καλαποθαράκου.

Ο πατέρας εργάζεται ως μάγειρας σε εστιατόριο στην ανατολική Θεσσαλονίκη όπου κάνει κάποια μεροκάματα στη διάρκεια του μήνα. Η μητέρα που έχει σπουδάσει βρεφονηπιοκόμος στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ουδέποτε άσκησε το επάγγελμα της, ενώ παλαιότερα έκανε άλλες δουλειές. Πάντως, τα τελευταία χρόνια παραμένει άνεργη, ενώ πρόσφατα πέρασε κι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας.

Χωρίς γονείς και συγγενείς

Οι γονείς της κ. Καλαποθαράκου έχουν πεθάνει. Όπως και η μητέρα του κ. Παπαδημητρίου ενώ όπως αναφέρει «κάποιες φορές όταν μπορεί μας βοηθάει λίγο ο πατέρας μου».

Οι δυσκολίες της οικογένειας είναι πολλές. Ακόμα και στο φαγητό. Πολλές φορές καταφεύγουν στον Ιερό Ναό της Οσίας Ξένης για να πάρουν τρόφιμα.

Δίπλα στην οικογένεια εδώ και λίγες ημέρες άρχισε να στέκεται και ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσα από το κοινωνικό παντοπωλείο προσφέροντάς τους τρόφιμα και είδη καθαριότητας.

Πενιχρά έσοδα

Η πολύτεκνη οικογένεια καλείται να ζήσει με περίπου 500 ευρώ το μήνα που προέρχονται από τα λίγα μεροκάματα του κ. Παπαδημητρίου, αλλά κι από το επίδομα τέκνων του κράτους που είναι 800 ευρώ το δίμηνο.

Η ανατροφή των τεσσάρων παιδιών είναι δύσκολη και τα παιδιά στερούνται βασικών ειδών. Τα τρία αγόρια φοιτούν σε δημοτικό σχολείο, ενώ η κόρη σε γυμνάσιο της περιοχής και δυστυχώς και εννοείται ότι λόγω των πενιχρών εισοδημάτων τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε σε φροντιστήρια για εκμάθηση ξένων γλωσσών ή σε άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες.

Η ενοικίαση του σπιτιού κοστίζει 250 ευρώ, ενώ ένας άλλος μεγάλος βραχνάς είναι η πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι μεγάλοι καθώς το σπίτι θερμαίνεται με θερμοσυσσωρευτές παλαιάς τεχνολογίας και όπως λέει ο κ. Παπαδημητρίου «όλη τη χρονιά έχω υπολογίσει ότι πληρώνουμε σε ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 3.200 ευρώ».

Το ζητούμενο για την οικογένεια είναι να βρει μια δουλειά και η κ. Καλαποθαράκου.

«Θέλω να βρω μια δουλειά για να βοηθήσω την οικογένειά μου όμως επειδή έχω να φροντίζω τα παιδιά που έρχονται το μεσημέρι από το σχολείο θα ήθελα να είναι πρωϊνή» είπε η κ. Καλαποθαράκου.

Τα όνειρα των παιδιών

Ο 9χρονος Αλέξανδρος όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει youtuber, ενώ το αγαπημένο μάθημα του Πέτρου όπως μας είπε χαμογελώντας είναι η αντιγραφή και θέλει να γίνει τραγουδιστής. Ίσως για αυτό μας είπε το τραγούδι που θα πει στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου του, ενώ ο Αλέξανδρος ευχήθηκε για το 2020 «τα παιδιά που δεν έχουν σπίτι να βρουν ένα»!

Φεύγοντας οι μικροί μας φίλοι μας ξεπροβόδισαν με πλατιά χαμόγελα ζητώντας μας να ξαναπάμε. «Να μας ξανάρθετε» είπαν με μια φωνή!

Πολλές οικογένειες σε συνθήκες ένδειας

Η οικογένεια των Παπαδημητρίου-Καλαποθαράκου είναι μία από τις πολλές που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στη Θεσσαλονίκη. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης καθημερινά «βομβαρδίζονται» από αιτήματα αρωγής είτε σε τρόφιμα είτε σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Από το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του Δήμου Θεσσαλονίκης παίρνουν τρόφιμα περίπου 200 οικογένειες, ενώ σε περιόδους εορτών ο δήμος μοιράζει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε περισσότερες οικογένειες.

«Τώρα για τα Χριστούγεννα μοιράσαμε σακούλες με τρόφιμα σε 850 οικογένειες», είπε στο Sputnik η Κοινωνική Λειτουργός του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Βίκυ Θεοδωρακοπούλου. .Παράλληλα, οι υπηρεσίες του δήμου πραγματοποιούν και έκτακτες διανομές τροφίμων και άλλων ειδών είτε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους) είτε όταν εταιρείες κάνουν δωρεές στο Δήμο.

Παράλληλα ο Δήμος Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί καθημερινά συσσίτια για 700 άτομα σε έξι δημοτικά κτίρια.

«Επίσης, μεγάλο είναι το πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα. Έρχονται και μας ζητούν βοήθεια να πληρώσουν το ρεύμα. Αντιμετωπίζουν θέμα πολλοί άνθρωποι κι έρχονται σε εμάς. Αλλά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό», κατέληξε η κ. Θεοδωρακοπούλου.

Η Εκκλησία

Από την αρχή που ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα πολλοί ήταν αυτοί που βρήκαν «καταφύγιο» στα συσσίτια της Εκκλησίας.

Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί εννέα συσσίτια σε Ιερούς Ναούς της όπου μοιράζονται καθημερινά 4.000 μερίδες φαγητού.

Τώρα για τις γιορτές όπως είπε στο Sputnik ο Πατέρας Δαμασκηνός Πέτικας, υπεύθυνος Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης «από τις 43 ενορίες θα μοιραστούν δέματα με τρόφιμα σε φτωχές οικογένειες».

«Κάθε ενορία θα μοιράσει 100-150 δέματα. Επιπλέον, μοιράζουμε διατακτικές για την αγορά αγαθών από καταστήματα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δίνουμε και οικονομικό βοήθημα», ανέφερε ο Πατέρας Δαμασκηνός.

*Πηγή: sputnik.gr


Πηγή