Νέες πυκνές επαφές, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου, είχαν με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας, κλιμακώνοντας τις διπλωματικές πιέσεις για τη Λιβύη και τη στάση της Άγκυρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είχε το Σάββατο εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την Άγκυρα, και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video
Στη συνομιλία, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Μισέλ, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.
Κατόπιν ο πρωθυπουργός συνομίλησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου. Και στην επικοινωνία αυτή επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται την Κυριακή.
Από την πλευρά του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε το Σάββατο τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Ανάλογη συνομιλία για το ίδιο θέμα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είχε και το απόγευμα της Παρασκευής με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.
Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός επέλεξε να την κάνει δύο ώρες πριν συναντήσει τον Χαλίφα Χαφτάρ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς το Βερολίνο. Στην 20λεπτη συνομιλία εκτιμάται ότι έγινε σαφής η θέση της Αθήνας, γι’ αυτό και η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι θεωρούνται δεδομένες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά του μνημονίου Σάρατζ – Ερντογάν. Παράλληλα, και μόνο το γεγονός ότι ο τελευταίος σταθμός του Χαφτάρ πριν το Βερολίνο ήταν η Αθήνα, έχει τη σημειολογία του.
Πηγή: skai.gr