Ούτε μια, ούτε δυο, ούτε τρεις… αλλά και χίλιες δεκατρείς εταιρείες μπορούν να χωρέσουν μέσα σε μια λιπασματοβιομηχανία. Απίστευτο; Κι όμως μπορεί να συμβεί αν… σε λένε Λαυρέντη!
Με έναν ομολογουμένως «διαφορετικό» χάρτη στην αμασχάλη και πλήθος άλλων αποκαλυπτικών στοιχείων για τις δραστηριότητες των εταιρειών συμφερόντων του γνωστού Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, προσήλθαν χθες Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου οι εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων στην βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων Καβάλας, με την παρουσία εκπροσώπων της Γ.Σ.Ε.Ε. και της ΟΕΧΒΕ.
Τι έδειχνε αυτός ο χάρτης; Σίγουρα όχι τα αξιοθέατα του νομού Καβάλας και των περιχώρων! Στο χάρτη αποτυπώνονταν όλες οι εταιρείες που εμπλέκονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στη λιπασματοβιομηχανία της περιοχής.
Τα τελευταία χρόνια, όπως περιγράφεται άλλωστε και στο σκεπτικό δικαστικών αποφάσεων, έχει ιδρυθεί πλειάδα εξωχώριων και ενδοχώριων εταιρειών γύρω από τη λειτουργία του εργοστασίου, με άγνωστη και ίσως ύποπτη για πολλούς δραστηριότητα.
Το εργοστάσιο φωσφορικών λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη του Νομού Καβάλας, αν και με υποβαθμισμένη πλέον την παραγωγική του δυναμική, φαίνεται ότι προκαλεί «οργασμούς» επιχειρηματικής κινητικότητας, με δεκάδες εταιρείες να περιπλέκονται μέσα σε αυτό σαν τον ιστό της αράχνης!
Ο παρακάτω χάρτη που παραθέτει το kentroaristera.gr και που αντλήθηκε από την πλατφόρμα «Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)», αποκαλύπτεται το μέγεθος της πολυσχιδούς και δαιδαλώδους επιχειρηματικής κινητικότητας που έχει ως βάση την αρχική εταιρεία ELFE (κάτοχο της λιπασματοβιομηχανίας) και εκτείνεται σε πλειάδα άλλων εταιρειών.
Κάνοντας κλικ σε κάθε εταιρεία και συσχετισμό, στο πιο πάνω χάρτη, μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες.
Πηγή Χάρτη: https://vis.occrp.org/Metro/view/6d470c5222ddc617ea9e3c74f4a7332f
Κατεβάστε το χάρτη: Download Image
Την ίδια στιγμή, όπως πληροφορείται το kentroaristera.gr, σε εξέλιξη βρίσκεται ποινική προκαταρκτική έρευνα από την εισαγγελέα Πρωτοδικών, Κατερίνα Μήτρου, σχετικά με τις ημέρες και τα έργα του Μανώλη Πετσίτη και τις σχέσεις του με τον Λαυρεντιάδη.
Η υπόθεση
Ο Θεόδωρος Κιτσάκος ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ το Νοέμβριο 2015. Τελικά απομακρύνθηκε μετά από δύο χρόνια και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο 2017 από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τους μετόχους της ΔΕΠΑ, υπό το βάρος καταγγελιών για σκανδαλώδη μεταχείριση της ELFE. Ο πρώην CEO της εταιρείας δεν είναι τυχαίο πρόσωπο καθώς στο παρελθόν υπήρξε στενός συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ως ανώτατο στέλεχος της Νεοχημικής αλλά και ως Γενικός Διευθυντής της ίδιας της ELFE (σ.σ. τα χρέη της οποίας ανέλαβε να ρυθμίσει το 2015 ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ!).
Ο κ. Κιτσάκος κατηγορείται ότι ως ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΠΑ συμφώνησε η ELFE να προμηθεύεται φυσικό αέριο δεκάδων εκατομμυρίων για την παραγωγή λιπασμάτων με καταβολή μεταχρονολογημένων επιταγών. Αυτό μια περίοδο που (σύμφωνα με το κατηγορητήριο) ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μεθόδευε την αποψίλωσή της ELFE από κάθε παραγωγική της δραστηριότητα. Ο υπόδικος επιχειρηματίας χρησιμοποιώντας τεχνάσματα τα οποία καταγγέλλεται ότι συνεχίζονται ακόμη και σήμερα προχώρησε σε μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της σε παρένθετες κυπριακές εταιρείες.
Επί ημερών Κιτσάκου λοιπόν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΠΑ βρέθηκε δεμένη χειροπόδαρα καθώς πληρωνόταν με μεταχρονολογημένες επιταγές άγνωστων εταιρειών. Και αυτό εξαιτίας –σύμφωνα με το κατηγορητήριο- της σκανδαλώδους σύμβασης που υπέγραψε ο Θεόδωρος Κιτσάκος, παρά τις αντίθετες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΠΑ στο παρελθόν. Παράλληλα ο πρώην CEO της εταιρείας κατηγορείται και για μεταχρονολογημένη αντίδραση με σκοπό την αποζημίωση της ΔΕΠΑ κάτι που φέρεται ο ίδιος να μεθόδευσε υποστηρίζοντας ότι διαπραγματευόταν ανταλλαγή του χρέους της ELFE έναντι ακινήτων της, τα οποία ήταν πολλαπλώς υποθηκευμένα σε τράπεζες και δεσμευμένα ως εγκληματικά προϊόντα από την Αρχή για το Ξεπλύματα Χρήματος.
Τους έδωσε όλους
Ο ίδιος πάντως κατά την παρουσία του στην ανακρίτρια το Νοέμβριο του 2019 αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία, «δίνοντας» υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την επισήμανση ότι όλες οι κινήσεις του ήταν γνωστές σε εκείνους. Κατέθεσε ότι οι πρώην υπουργοί κ.κ. Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Πιτσιόρλας, Σταθάκης και Τζάκρη, όπως και η τότε ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, γνώριζαν τα πάντα για το colpo grosso του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ωστόσο δεν ήθελαν να διακόψουν την παροχή αερίου στην ELFE προκειμένου να διασώσουν το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης και να μην επηρεάσουν την παραγωγή λιπάσματος της χώρας!
Ολοκληρώνοντας την παρουσία του στο ανακριτικό γραφείο και εστιάζοντας στο ρόλο Πετσίτη επανέλαβε αυτό που είχε καταγγείλει και δημόσια ότι δηλαδή ο «Μανόλο» επισκέπτονταν τη ΔΕΠΑ «ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου» και πως στις περισσότερες των περιπτώσεων ζητούσε τοποθετήσεις ημετέρων, αλλά και αναθέσεις έργων, αιτήματα που σύμφωνα με τον κ. Κιτσάκο δεν ικανοποιήθηκαν.