11 χρόνια αύριο από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Συγκεντρώσεις και αστυνομοκρατία

απόψε

Αύριο, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, συμπληρώνονται 11 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος έχει πλέον αποφυλακιστεί.

Η αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή και σύμφωνα με τις πληροφορίες η «συνταγή» που ακολουθήθηκε στην επέτειο του Πολυτεχνείου με τα δρακόντεια αστυνομικά μέτρα ασφαλείας και την αστυνομοκρατία φαίνεται πως θα υπάρξει και στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 6 Δεκεμβρίου.

Οι διαδηλώσεις

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, έχουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις στην Αθήνα, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις. Το μεσημέρι θα υπάρξει συγκέντρωση μαθητών και φοιτητών ενώ το βράδυ ξεχωριστή συγκέντρωση στην οποία θα δώσουν το «παρών» αριστερές, αντιεξουσιαστικές και κινηματικές συλλογικότητες.

Αστυνομοκρατία και στις 6 Δεκεμβρίου

Στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που συντάχθηκε στις 29 Νοεμβρίου και αποκάλυψαν «Τα Νέα» ζητούνται μέτρα ασφαλείας σε όλη την Αθήνα, και ανάμεσα σε αυτά στην Ακρόπολη και στον Λυκαβηττό (για την αποφυγή ακτιβιστικών ενεργειών), ενώ ζητείται ενισχυμένη αστυνομική δύναμη για τη φρούρηση των φυλακών Κορυδαλλού. Ακόμα θα υπάρξει, όπως φαίνεται και στο έγγραφο, η ενεργοποίηση οχημάτων εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και των Ομάδων Επιχειρησιακής Ετοιμότητας κοντά στις διμοιρίες των ΜΑΤ. Επίσης ζητείται αυτοσυγκράτηση των αστυνομικών.

Υπενθυμίζεται πως στις 17 Νοεμβρίου σημειώθηκε σειρά αστυνομικών προκλητικών ενεργειών και αυθαιρεσιών, όπως, για παράδειγμα, στην πλατεία Εξαρχείων, όπου αστυνομικοί εισέβαλαν χωρίς λόγο σε ανοικτά καταστήματα αλλά και από τους δρόμους, μετά την πορεία. Χαρακτηριστική είναι η σύλληψη της Ειρήνης Εμινίδου και του Ζήση Ζούρλα και άλλων 17 φοιτητών τις ημέρες εκείνες, αλλά και η περίπτωση μίας κοπέλας, που την τραυμάτισαν στο κεφάλι και την παρέλαβε ασθενοφόρο, αλλά και η επίθεση που δέχθηκε δημοσιογράφος από αστυνομικές δυνάμεις, επειδή κατέγραφε με το κινητό του την εισβολή των αστυνομικών στα καταστήματα των Εξαρχείων.

Τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στις 20 Νοεμβρίου, έστειλαν τελεσίγραφο σε όλους είναι σε καταλήψεις για να τις εγκαταλείψουν μέχρι σήμερα αλλιώς… νόμος και τάξη. Έλεγε το τελεσίγραφο:

Καλούνται όσοι παρανόμως έχουν καταλάβει κτίρια, δημόσια ή ιδιωτικά, να τα εκκενώσουν. Εάν σε αυτά στεγάζονται αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών, να ενημερωθούν ότι θα μεταφερθούν σε δομές παραμονής της ενδοχώρας. Για τον σκοπό της μετακίνησης θα επικοινωνήσουν μαζί τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εάν τα κτίρια είναι ιδιωτικά, για να παραμείνουν οι σημερινοί καταληψίες, χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης. Η προθεσμία για την εκκένωση είναι 15 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσης στον Τύπο.


Πηγή