Η κυβέρνηση της Τρίπολης αναπνέει με τουρκικούς «πνεύμονες» εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος αναφορικά με την υπογραφή μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.
«Η Τουρκία δεν προχωρά σε κινήσεις χωρίς να είναι απολύτως σίγουρη για τις συνέπειες. Είναι σιγουρατζού. Στην Κύπρο μπήκε το ‘74 όταν πήρε πράσινο φως από τους Αμερικανούς. Στη Συρία μπήκε τώρα όταν πήρε πράσινο φως από τους Αμερικανούς και τους Ρώσους. Δεν πρόκειται να προχωρήσει πολεμικές κινήσεις. Θα εντείνει την κατάσταση και θα κουνάει ως σημαία της αυτό το μνημόνιο λέγοντας: Ορίστε έχω και εγώ δικαιώματα», είπε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και συνέχισε: «Η λογική της δεν είναι να χτυπάει αλλά να σπρώχνει τον άλλον. Του ασκώ πίεση για να κερδίσω έδαφος. Επομένως τους επόμενους μήνες θα ανεβάσει ταχύτητα θα προκαλεί παντού πιστεύοντας ότι δεν θα υπάρξουν κινήσεις από την άλλη πλευρά».
Ο Άγγελος Συρίγος είπε ότι το μνημόνιο συνεργασίας είναι περίεργος όρος και τόνισε ότι «συνήθως όταν έχουμε τέτοιου είδους συμφωνίες λέγεται συμφωνία, συνθήκη, κάποιος άλλος όρος. Μνημόνιο συνεργασίας είναι περίεργος όρος. Η εκτίμηση μου- δεν το ξέρω αλλά έχω την εντύπωση- ότι εκείνο το οποίο έκαναν είναι ότι είπαν ότι θα προχωρήσουν σε συμφωνία και ορίζουμε ποιες είναι οι εκατέρωθεν ακτές που θα ληφθούν υπόψη για τη συμφωνία. Δηλαδή δεν έχουμε οριοθετική γραμμή αλλά η Τουρκία και η Λιβύη όρισαν ότι θα κάνουμε οριοθετική γραμμή βάσει των τάδε ακτών της Τουρκίας και των τάδε ακτών της Λιβύης».
To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής η υπογραφή του μνημονίου ενοχλεί «διότι στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας οι συμφωνίες για οριοθέτηση μπορούν να γίνουν μεταξύ παρακείμενων κρατών που είναι δίπλα το ένα στο άλλο ή αντικείμενων ή αντικριστών κρατών. Η Τουρκία με την Λιβύη δεν είναι αντικριστό κράτος. Απέναντι ακριβώς από την Λιβύη είναι η Κρήτη, είναι η Ελλάδα για να κυριολεκτούμε. Εδώ οι Τούρκοι παραβλέπουν όλα τα νησιά της περιοχής και θεωρούν ότι οι αντικριστές ακτές είναι οι ακτές της Τουρκίας».
Σύμφωνα με τον Άγγελο Συρίγο η Τουρκία αναζητεί νομιμότητα εναγωνίως. «Έχει απέναντι της μία Κυπριακή Δημοκρατία η οποία έχει υπογράψει διεθνείς συμφωνίες με την Αίγυπτο, το Λίβανο, το Ισραήλ. Βλέπει την Ελλάδα που ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο και προσπαθεί να πετάξει κάποιο χαρτί νομιμότητας στην περιοχή. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι η νόμιμη κυβέρνηση την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ. Είναι όμως μία κυβέρνηση που ανασαίνει με πνεύμονες τουρκικούς γιατί τους δίνει όπλα, τους δίνει τζιχαντιστές μισθοφόρους, τους δίνει drones και χρήματα πιθανότατα μέσω Κατάρ. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή του Σαράζ που βρίσκεται στην Τρίπολη αναπνέει με τουρκικούς πνεύμονες», σημείωσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής.
Για την επιστολή του Τούρκου αντιπροσώπου με τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ο Άγγελος Συρίγος τόνισε ότι η Τουρκία επιχειρεί να θέσει θέμα για τις θαλάσσιες ζώνες στην Κρήτη. «Μας βάζει για έκτη φορά τις συντεταγμένες των περιοχών που θεωρεί ότι της ανήκουν. Η Τουρκία προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να πει ότι έχει δικαιώματα σε αυτή την περιοχή και μας λέει ελάτε να συζητήσουμε πως θα συνεκμεταλλευθούμε ή θα συνδιαχειριστούμε την περιοχή νοτίως της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης», είπε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής.
Σε ερώτηση εάν η Αθήνα μπορεί να πιέσει την κυβέρνηση της Τρίπολης ο Άγγελος Συρίγος απάντησε: «Όχι. Όλοι οι σύμμαχοι μας που θα μπορούσαν να πιέσουν είναι στην άλλη πλευρά».
Πηγή: skai.gr