Νέα ουσιαστική βοήθεια στους Έλληνες αγρότες μέσω της παροχής χαμηλότοκων δανείων προσφέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να ενθαρρυνθούν περαιτέρω οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό στη γεωργία και τις αγροτικές επιχειρήσεις.
Το ιδιαίτερα θετικό αυτό αποτέλεσμα για το σύνολο του ελληνικού αγροτικού κόσμου, προήλθε από τις αλλεπάλληλες επαφές του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και οριστικοποιήθηκε με τις σχετικές συζητήσεις μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπεύθυνου για τις δανειοδοτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και τις χρηματοδοτήσεις στο διεθνή αγροτικό τομέα, Άντριου ΜακΝτάουελ.
Το αρχικό ποσόν που θα διατεθεί από την ΕΤΕπ ανέρχεται στα 170 εκατομμύρια ευρώ – με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 – και αφορά μακροπρόθεσμα δάνεια χαμηλού επιτοκίου αφού τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα δανείζονται σχετικά, με επιτόκιο μειωμένο κατά 80% σε σχέση με το τρέχον της τραπεζικής αγοράς.
Η νέα αυτή, ιδιαιτέρως ευνοϊκή εξέλιξη, έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ που είναι δυνατόν να ανέλθουν στα 400), στις 5 Σεπτεμβρίου 2019, το οποίο ήταν το πρώτο στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα στην Ευρώπη χρηματοδοτικά εργαλεία αυτού του είδους στον αγροτικό τομέα το οποίο στοχευμένα ήλθε να καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού στον πρωτογενή τομέα.
Κρόκος Κοζάνης και ακτινίδια στην Κίνα
Παράλληλα, τις τεράστιες ευκαιρίες που γεννά η η διμερής συμφωνία Ελλάδας – Κίνας για τον Κρόκο Κοζάνης και το ελληνικό ακτινίδιο ανέδειξε με δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.
Όπως τόνισε ο Υπουργός, με τα δύο πρωτόκολλα που υπέγραψε ανοίγει ο δρόμος για τους Έλληνες παραγωγούς προκειμένου να αυξήσουν τις εξαγωγές τους σε μία τεράστια αγορά όπως η κινεζική.
Ο κ. Βορίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας η οποία, με τη σημαντική συμβολή της Κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά, προστατεύει για πρώτη φορά έξι εμβληματικά προϊόντα ΠΟΠ: τη Φέτα, το Ούζο, τη Μαστίχα Χίου, τις ελιές Καλαμάτας, τα κρασιά Σάμου και το λάδι Σητείας Λασιθίου. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η σχετική συμφωνία εξασφαλίζει τη διακίνηση μόνο ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων στην Κίνα.
Σχολιάζοντας τις δύο αυτές – ιδιαιτέρως επωφελείς για την αγροτική ανάπτυξη – συμφωνίες που υπεγράφησαν, ο Υπουργός επισήμανε ότι τα ελληνικά προϊόντα αποκτούν ένα πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αχανή κινεζική αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία για την υπογραφή του πρωτοκόλλου εξαγωγής κρόκου Κοζάνης στην Κίνα και την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου για τα ακτινίδια είχε οριστικοποιηθεί κατά τη συνάντηση η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στις τότε δηλώσεις του ο κ. Βορίδης είχε εμφανιστεί βέβαιος για την αίσια έκβαση της συμφωνίας μέσα στο Νοέμβριο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε πλήρως.
Πηγή: skai.gr